Informace o článku
Když už jsem nakousla téma „Kterak sebe efektivně oddělat v sedle“, nemohu nezmínit i neděli, aneb „tentokrát opravdu jen 39km“. Přece jenom domů se p...
draacedraace
...denní cint...denní cint
03.05.2009 23:30:0003.05.2009 23:30:00

Prodloužený víkend (part IV)

Když už jsem nakousla téma „Kterak sebe efektivně oddělat v sedle“, nemohu nezmínit i neděli, aneb „tentokrát opravdu jen 39km“. Přece jenom domů se pokaždé cestuje lépe, i kůň projevuje spolupráci, co se týče tempa (někdy až moc), a lze se na něho spolehnout i ohledně směru. Ačkoliv… Ne tak úplně. Pakliže přijedete na křižovatku dvou cest, z nichž jedna vede prudce doprava a druhá táhle vlevo, jeďte raději rovně. Ona totiž realita je taková, že směr vpravo mezi stromy změní světovou stranu a ejhle, serpentina, která by vás dovedla na místo, kterého jste chtěli dosáhnout.

Pakliže ale usoudíte, že orientační smysl koně je jistější variantou a dáte na výběr jemu, pojedete tři kilometry krokem doleva, na jehož konci bude rozcestí, které na mapě (pro změnu) také není, a kde kůň, jakožto jednotka orientace, udělá obrat o 360°, protože ani jeden směr není „domů“. A pak můžete kromě nadávání poděkovat důmyslným cykloznačkám, které sice neukazují „odkud-kam“, ale dle čáry na mapce lze alespoň zhruba určit, kde se nalézáte.

Takže návratka na původní křižovatku, a protože zvíře doprava jít odmítá, zvedněte hlavu, až do vyvrácení krku. Možná si všimnete balíku sena, uvízlého mezi stromy ve stráni, a hlavou vám proletí „nahoře musí být louka, kde se balíkuje, takže tam asi bude nejvyšší bod – Žernovník“. A radost, když se vaše domněnka ukáže být správná…

Ještě jednu výhradu ke značení tras bych měla, a to v případě zelené turistické vedoucí z Bezdružic do Úterý. Jaký smysl má plahočení se po uzoučkých, neschůdných a nestabilních stezkách, když na druhé straně potoka je rovná, udržovaná a malebná louka? Nebo snad je cílem turistiky zlámání hnátů a riskování vlastního zdraví? Popravdě mít po ruce osobu, která tuhle stezku vytyčovala, vymáchám jí ksicht v zelené barvě, a to nezávisle na faktu, že jde o cestičku pro pěšáky, nikoliv pro jezdce na koních.

Výsledek? Lepší než ve čtvrtek: místo 46km pouhých 42. Tak příště už třeba opravdu těch 39km:o)

draace

Z koně jsem se doma doslova sesunula.

Nikdy bych nevěřila, kolik podob má domovský kopec, když se na obzoru střídavě vynořuje a schovává, a postupně přibližuje…

Pohled na koně, který po odsedlání metá kozelce a lítá po pastvině jako magor… No comment
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Jo, to my se přestěhovali do malebné kra...

Jo, to my se přestěhovali do malebné krajiny Železných hor. Těšila jsem se, kterak budou terény. A houbičky. Po prolezení několika turistických značek jsem zjistila, že ani jedna není koňosjízdná. Pch
Gravatar

Ad poslední věta... bestie hnědá byla v ...

Ad poslední věta... bestie hnědá byla v neděli na závodech. Nutno podotknout, že zajela svou životní úlohu L, kterou s 65 % zaslouženě vyhrála. Ovšem při druhém dekorování, kdy už byla dobře 4 hodiny pod sedlem a většinu z toho pracovala, protože cílem bylo koně unavit (tříhodinovka ze dne předtím včetně dostihu s plnokrevníkem nestačila), jsem poté, co Ladynka při své letecké akrobacii minula záď sousedního koně přední tlapičkou asi tak o kopyto, z bezpečnostních důvodů sedlo opustila a koně držela ze země, dokud jsem nemusela zahájit čestné kolo... na to už jsem se do sedla raději vysápala. A to nadšení, když unavený (cháchá) koníček uviděl rybník a bylo mu dovoleno se cachtat... nechybělo málo a plavila jsem v saku a s cylindrem na hlavě:-) Ale když ji miluješ...;-)
Gravatar

Mismon: nikdo nepochopí, jakou mi tvé řá...

Mismon: nikdo nepochopí, jakou mi tvé řádky udělaly radost. Já jsem sice sobotní drezuru přežila bez ostudy, ale parkur jsem vzdala předem. Nepřišlo mi košer mu dát po vandru těžkou práci, a to byla CHYBA.
Gravatar

Ale i oko lze valit esteticky:-) http://...

Ale i oko lze valit esteticky:-) http://blanchee.rajce.idnes.cz/Drezurni_uloha_Z2_2000/#P5102005.JPG A tentokrát se opravdu překonávala a byla ochotná se v úloze i esteticky chovat: http://img3.rajce.idnes.cz/d6/1/1986/1986370_a9741e9e7ce41033eecb9c6ee40f38e8/images/P5102164.JPG :-)
Gravatar

Mismon: nejvíc huuustá fotka očička chud...

Mismon: nejvíc huuustá fotka očička chudáčka koníčka! To je přesně ten typ koně, na kterého bych si HNED chtěla sednout. Já bohužel takovou fotku nemám, protože když se děti poperou o mé foťáky, tak je nenapadne jít blíž: zásadně fotí nejméně kilometr daleko:o)
Gravatar

Mism: a pokusy zkusit si to doma bez mar...

Mism: a pokusy zkusit si to doma bez martingalu také byly. Ale v rámci obavy o své zdraví jsem nakonec za udělenou výjimku byla ráda, protože bez martingalu by diváci viděli rozmazanou bílou čmouhu.
Gravatar

Ono lidi obecně jakmile Ladynku vidí, vy...

Ono lidi obecně jakmile Ladynku vidí, vyloženě touží na ní sedět:-)Sedělo na ní díky tomu v jejím životě jenom pár lidí, kromě mě:-)
Gravatar

Ještě jsem si nemohla odpustit dát jedno...

Ještě jsem si nemohla odpustit dát jedno velice výmluvné očíčko:http://amater1.rajce.idnes.cz/Hobby_zavody_Mratin/#P5100288.JPG
Gravatar

Mišmoň: TYRANE ! BRUTE!! :o)))

Mišmoň: TYRANE ! BRUTE!! :o)))
Gravatar

No můžeš informovat Finečka, že i další ...

No můžeš informovat Finečka, že i další chudáčci koníčci jsou na světě podrobováni nelidskému zacházení:-) Mimochodem už se mi donesly zvěsti, co že jsem dělala s tou kobylou na hobby, když jsem s ní piafovala na oprácku:-D Odhlédnuto od faktu, že to byla pasáž, nikoliv piafa, tak jsem do ní chudáčka koníčka vyloženě nutila a vůůůůbec to nebyla reakce vyšinutého koňského exhibicionisty na potlesk a hudbu při právě probíhajícím předchozím dekorování:-) Jo a taky jsem ji tam ubožačku drtila straašně dlouho, se povídá mezi lidmi. K tomu se přiznávám. O to víc mě mrzí, že k únavě koně to nevedlo:-)
Gravatar

Mišmoň: my neřešíme piafu vs pasáž... U ...

Mišmoň: my neřešíme piafu vs pasáž... U nás ofackovaných dostihovou stájí se tomu říká "caplovat":o))) A únavu přece hladce přebijí bubáci, to už bys také mohla vědět, po těch letech. A já? Já od neděle pilně jezdím, a to dle loňského modelu, takže je jasné, že dopravu do neděle neseženu a pojedu kam? Nikam:o)
Gravatar

No... troufám si protestovat. Ono caplov...

No... troufám si protestovat. Ono caplování je ještě něco trošku jiného, než to, co předvádí Ladynka. Ona skutečně pasážuje, a to tak, že velice dobře. Ona se tak narodila:-) Působí to impozantně a chtěně, kdyžto caplující kůň působí spíš jako kretén:-)
Gravatar

Mišmoň: tak to Šmajdalf Bílý ovládá něko...

Mišmoň: tak to Šmajdalf Bílý ovládá několik druhů caplování (vznosné, ploché, shromážděné, boční...) Akorát že impozantně to opravdu nepůsobí. I když když jsem před lety trénovala na Z2 a jemu se nechtělo diagonálně změnit směr přes krtince, tak předvedl něco, kvůli čemuž trenérka klesla do kolen a z posledních sil pištěla "teta... tohle ne... tohle je S drezura, tohle po vás chtít nebudou..." Napsala bych název toho cviku, ale já ho nevím:o)))
Gravatar

Troufnu si dle indicií (diagonála a boče...

Troufnu si dle indicií (diagonála a bočení, plus S drezura) tipovat traverzálu;-)