Informace o článku
Hurá na Slovensko I. Ano, opět Slovensko. Tentokráte si vezmu na paškál hrady a zámky, které rozhodně stojí za vidění. Nesporná výhoda kočování: objed...
draacedraace
...denní cint...denní cint
08.09.2007 22:50:0008.09.2007 22:50:00

o hradě STREČNO

Hurá na Slovensko I.

Ano, opět Slovensko. Tentokráte si vezmu na paškál hrady a zámky, které rozhodně stojí za vidění. Nesporná výhoda kočování: objedete si téměř celé Slovensko, místo zdržování se na jednom místě. Nesporná nevýhoda: čas a po(čas)í :o)

hrad STREČNO

Nedaleko od hranic a navíc těsně vedle silnice vedoucí ze Žiliny do Martina: takže hrad na vás čumí, když si to mastíte do Tater. Nám se podařilo navštívit jej v den, kdy tam probíhala akce „středověk vs hygiena“, takže plno dobových kostýmů a divadelních scének, kterak se středověká populace vypořádávala s tématy typu „toaleta, osobní čistota apod.“, a kdyby bývalo bylo nepršelo... Chcanec jako vrata. Lilo neuvěřitelně vytrvale, takže jsem nepohrdla obutím goretex bot a na čemkoliv dřevěném jsem se vystavovala riziku uklouznutí a následného přizabití se.

Nadšenců ve středověkých oblečcích, jež svírali v dlaních horké kafe v kelímku, jsem však litovala víc. Především pana lazebníka, jež své umění vystavoval venku, na nádvoří, jeho vesta z ovčí kožešiny nacucávala vodu o sto šest, no určitě vážila několik kilogramů, takže žádný med. Rozverné scénky líčící trable s používáním oné místnosti náladu návštěvníkům vylepšovaly, jen kdyby nebylo nutné neustále rozevírat a zavírat deštníky. Strečno je z valné většiny zřícenina, než kompletní hrad, takže převážná část prohlížených prostor nemá střechu.

Nejfrekventovanějším kostýmem byly různé paní Žofie. Žofia Bošňáková, manželka majitele hradu Františka Vešeléniho, byla ve své době osobou pro svou dobrotu uctívanou, a právě k ní se váže nejznámější pověst strečnovského hradu. Rakev s jejím pohřbeným tělem nalezli náhodně, po sérii různých povstáních a tudíž měnících se majitelů, a k ohromnému překvapení nálezců bylo její tělo i po 45ti letech v téměř neporušeném stavu, a údajně tomu tak je dodnes. (O pravdivosti jsme se však přesvědčit nemohli, protože rakev byla z hradu přemístěna.)

Kromě faktu, že na hradě Strečno se natáčel film „Dračí srdce“ (muhehe) tam měli i dravce, zřejmě na předváděčku. Takže první orgáč, bo mezi ptáky byl i krkaveeec:o)

Daja Swito
Krkavčí matka.
No jako fakt, já prostě na krkavcích frčím...

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: