Informace o článku
hurá na mamuty…!:o) O výstavě Lovci mamutů v Národním muzeu se píše poměrně často a o nebývale vysokém zájmu svědčí i fakt, že bylo její ukončení z pů...
draacedraace
...denní cint...denní cint
02.05.2007 22:40:0002.05.2007 22:40:00

Národní muzeum & lovci mamutů...

hurá na mamuty:o)

O výstavě Lovci mamutů v Národním muzeu se píše poměrně často a o nebývale vysokém zájmu svědčí i fakt, že bylo její ukončení z původně plánovaného 30. dubna přesunuto na konec září. Když pominu fakt, že jsem se do Prahy hnala právě kvůli „stihnout mamuty“, hahaha…:o)))

Rozhodně neváhejte s prohlídkou, pokud vás tohle téma zajímá. Expozice jsou situovány tak, abyste nemuseli složitě pátrat „co je co“: vše obdařeno popisky, většinou velice podrobnými. I v případě většího zájmu diváků se lze (na rozdíl od ZOO:o) vcelku snadno věnovat čemukoliv, co vás blíže zajímá. V případě draacete jasně vítězí kosti, které prošly jakoukoliv deformací, od úderu tupým předmětem až po lebku rozežranou anémií, ale to už se netýkalo přímo Lovců mamutů:o)

Prvotním lákadlem je stoprocentně věrohodná atrapa mamuta, takže když vás pár metrů od vstupu praští do očí originál Věstonické Venuše a nerudný mládenec, který ji důležitě hlídá, položíte si otázku „a to je ta fakt pravá???“
Ano, je. Nejstarší keramická soška na světě, stáří cca 25 tisíc let, nepatrná věc umístěná ve skle. Trošku nás to nutilo popřemýšlet, zdali by se z rozpadajícího se Národního muzea dala ukrást. Opodál dokořán otevřené okno, prázdný dvůr… A muhehe.

Výstava klade velký důraz na autentičnost, kromě zmíněného mamuta dostanete možnost nahlédnout i do tábořiště lovců (ve stanu někdo spí, takže psssst), umělý oheň osvětluje pravé mamutí kosti, nad hlavou vám krouží ptáci (sem tam i mávnou křídlem:o). Nicméně avízovaný „smrad“, jež měl atmosféru bydliště pravěkých lidí vykreslit do posledního detailu (mokré a vlhkem rozkládající se kožešiny), a který v prvních týdnech dával zaměstnancům muzea pěkně zabrat, se jaksi vytratil, k mé velké lítosti. Těžko spekulovat, proč tvůrci výstavy autentický zápach neobnovili… hahaha…

Výstava se podrobně zaobírá i šamanismem i rituálními obřady včetně pohřbívání. Osobně mě nejvíc zaujal barevný olejový obraz znázorňující „trojhrob“ v reálné velikosti, resp. představu autora, jak zřejmě trojice mrtvých (pravděpodobně) lidí vypadala bezprostředně před pohřbením (jedna ze záhad kosterních nálezů Dolních Věstonic: tři postavy, z nichž jedna leží na břiše, další má ruku položenou na pánvi té vedlejší, a teď si nejsem jistá která z nich má pokroucenou kostru (takže mrzák). I teorie ohledně pohlaví se rozcházejí...:o)

Ovšem nejvypečenějším zážitkem jsou kresbičky... rádoby od pravěkých lovců, ale takových trošku modernějších, a trošku ulítlejších, hahaha... bizarní směska umělce (umělců?), který evidentně hulil. Ale faaakt super...:o)

Daja Swito
No s mamutama se mi den tráví dobře.

I když 1.mamuta je jenom jeden. Akorát že ten už sem nechodí, takže jeho škoda:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Chybí foto "draace s mamutem" ...

Chybí foto "draace s mamutem" ... muhehe :o)