Informace o článku
Včera (uhm... spíše dnes časně ráno) jsem si pustila koncert z Yokohamy (srpen 1987). I přes mizernou kvalitu jej mám nesmírně ráda...
draacedraace
...with M. JACKSON...with M. JACKSON
04.07.2009 17:06:0004.07.2009 17:06:00

bez hlavy a paty (fanouškovy pseudopaměti - part III.)


     Včera (uhm... spíše dnes časně ráno) jsem si pustila koncert z Yokohamy (srpen 1987).
     I přes mizernou kvalitu jej mám nesmírně ráda, protože tohle období bylo vrcholem Michaelovy popularity. Mezi songy nechyběl Lovely one, Shake your body... Plus minimální playback.

     Zpěv, tanec, excelentní show, živák jako vrata. A hodně žárovek a blýskavých věcí a flitrů (další úchylka, kterou máme s Michaelem společnou). Koncert plný života, energie, žádný fejk. Akorát absence The way you make me feel... grrr.

     Evokovalo to ve mně vzpomínky na nejstarší roky fanouškovství, především na Moonwalker: nejspíš jediný béčkový film (kategorie absolutely shit, co se týče umělecké hodnoty), ke kterému mám citovou vazbu. Pro holčičku však famózní záležitost, před lety, ale sehnat zahraniční film za totality... To by bylo na sakra dlouhé vypravování, jak obrovským problémem bylo v komunistickém režimu koupení pitomé kazety do walkmana. V hudebních obchodech téměř nic nebylo!

     Nicméně sestřenice měla spolužáka se známými v Německu a vzácný artikl (Moonwalker v němčině) jsem měla doma, půjčený na jeden jediný den. Bohužel nebylo na čem si ho pustit: video vlastnila jedna rodina ze sta, takže jsme celý den obcházely spolužáky, žadoníce o puštění něčeho, o čem se československým fanouškům pouze zdálo. Z filmu jsme samozřejmě byly bezmezně nadšené, protože vidět idol plných 90 minut vkuse bylo něco naprosto nevídaného!

     Za totality se západními klipy ve vysílání TV hodně šetřilo (zde bych ráda podotkla, že internet NEEXISTOVAL). Ale existoval televizní pořad "Melodie ze zahraničí", ve kterém někdy dávali Another par of me, a až teprve po revoluci vznikly pořady Rhytmick a klipy pouštěli i v odpoledním Studiu Kontakt. Šťastnější jedinci měli satelitní MTV, což jsem ke konci devadesátých let záviděla nejvíc... Mít doma MTV bylo mým největším snem.

     Michaelův velkolepý brak Monnwalker by se dal sestřihat do 3/4hodinové verze, z čehož by vznikla naopak výborná hudební podívaná. Počáteční Man in the mirror živě, následovaný zřejmě nejdokonalejším mixem Michaelovy kariéry, dětská verze hitu Bad (Badder), bláznivá naháněčka a čtyři videoclipy. Dva z nich, Speed demon a Leave me alone mám nesmírně ráda; jakmile se nám podařilo získat kopii filmu, sjížděla jsem si je od rána do večera (na půjčeném videu) a slabost pro ně mi zůstala dodnes. Především Leave me alone, svého času nedostižitelný song (na LP nebyl, pouze na CD, a CD vtrhly na pulty až po revoluci, což znamenalo zase a jenom čekat, čekat, čekat).

.

.

     Leave me alone (výše) je ve skutečnosti schíza, text (Nechte mě být!) napohled působí jako rozchod s přítelkyní a bláznivé chaos video význam slov ještě víc shazuje. Ve skutečnosti jde o Michaelův projev nechuti k médiím, která ho pronásledovala nonstop a lživými aférami mu znepříjemňovala život (v češtině by se hodil překlad "Nechte mě na pokoji"). Bizarní video s tím souvisí: pohled do fantaskní duše Michaela Jacksona, prošpikované mediálními bludy (tančící kostra jakože sloního muže, levitující nos a chirurgický skalpel, titulky novin - kyslíková rakev apod.). Vše je koncipováno do podoby zábavního parku (tunel, horská dráha) a na samém konci se Michael, uvězněný vlastní slávou, ze svého "mučidla" osvobodí. Infantilní, ale dokonalé! Nelze než hořce dodat, že v dané době (1988) Michael netušil, jaké skandály ho v budoucnosti čekají:o(

draace
Album Bad mi svým disko aranžmá sedlo jako příslovečná prdel na hrnec.
Srdeční záležitost především The way you make me feel (tehdy před lety netuše, že videoclip je úžasně modrý:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

No fiiiha, kolko si toho pamatas. Moje s...

No fiiiha, kolko si toho pamatas. Moje spomienky nie su natolko obsiahle, ale predpokladam, ze s precitanim vlastnych reportazi sa mi niektore obnovia. Ale aj tak si spominam na Thriller ako prve LP z Bulharska, tym to vsetko zacalo. Bad zohnany cez kolegynu mojej mamy na paske a potom Off the wall, pol roka po otvoreni hranic vyproseny a dovezeny z USA...kolkoze to bolo radosti!!! Ako sme skrabali peniaze na drahe casopisy, v ktorych sa objavila fotka MJ...Cakanie na Dangerous. Este ako LP. Zlate casy. Kolko koncertov si vlastne absolvovala? Ja som 3. Skoda, ze nie viac, ale fakt sa vtedy nedalo. Ked nepocitam tie uzasne zazitky z Viedne (1992) a Prahy, tak najviac som si uzila koncert v Londyne (vo Viedni som nevedela ako to chodi a v Prahe bola organizacia koncertu dost velkou pohromou). V Londyne to bola pohodicka pohoda. Ale zase ziadne extra zazitky... Ach jo, to boli casy. Mozno aj preto take krasne a vynimocne, ze sme si vsetko museli tvrdo vybojovat.
Gravatar

Miška: Vídeň byla dvakrát, ne? Dangerous...

Miška: Vídeň byla dvakrát, ne? Dangerous-tour 1992) a HIStory-tour(1997). Nebo Tys s námi nebyla, podruhé? Bez ztracené Kroniky jsem v řiti, vyštrachala jsem sice pár fotek, ale vesměs nejsou moje, a z té změti v hlavě nic kloudného nevytáhnu:o( Zajímavé je, že prastaré vzpomínky se mi vybavují. Thriller také bulharský, LP Bad podpulťák. Ale co hlavně: dva typy Bad-song, s trumpetami a bez. Tys nám tehdy půjčila orig.MC Bad, a já marně sháněla, kdo by nám ji zkopíroval. Půjčila jsem jí spolužačce, a ona provedla kopírování obráceně: smazala kousek té Tvé, dovezené z USA, z Epicu. Chtěla jsem se jít oběsit... Na tohle si pamatuji, jakoby to bylo včera. Pak jsem to riskla a ten umazaný Bad jsme přehrály Badem z polské originálky, a vyšlo to na vteřinu přesně, aby se to nedotklo songu č.2. Hodně ses tenkrát zlobila, já z toho nespala... Uběhl rok, a už se daly Epic kazety koupit i u nás. Tohle si dnešní fanoušci nedokáží představit:o)
Gravatar

Miška: a samostatnou kapitolou by bylo, ...

Miška: a samostatnou kapitolou by bylo, co všechno se dalo koupit v Polsku. Dnes už nikdo neví, že Poláci byli excelenti v ignorování autorských práv, že se tam dalo sehnat všechno. Mít v 90. roce Somebody watching me, State of shock apod. znamenalo pátrat v Polsku, jinak bez šance. A největší nářez byl Someone put yout hand out, který získala Kitty. Jeden z mála originálů, který vůbec existoval, nejvzácnější artikl. Dneska stačí hodit do googlu, a během deseti minut je v PC... Možná proto si tohle paměť uchovává:o)
Gravatar

Veru, Vieden bola 2x. Ja som bola len na...

Veru, Vieden bola 2x. Ja som bola len na tej prvej, moj jediny Dangerous koncert, tam sme boli na tribune, listky sme zhanali cez znamu kolegyne mojej mamy, ktora bola vo Viedni. Podplacali sme Becherovkou. Ale pri hoteli to bola parada. Ziadne bariery, par ludi, zrazu pri nas zlozili dva kufre a to boli Michaelove kufre!A nechali ich tam kludne stat. A chodili sme k jeho autu, no problem, skoda, ze sme si nieco neuchmatli, dvere dokoran, dnuka kosela z poslednej piesne, otlacena od jeho zadku, nedopita flasa vody...to bolo nieco! Na druhej Viedni som nebola. bola som myslim v Londyne. Vidis, na ten Bad si ani nepamatam. Chi, vidis, je ti uz davno odpustene... Presne, presne, to prehravanie kaziet, tesenie sa z kazdej malickosti... teraz uz ziskas co chces, mne stacilo hodit do PC tu knihu a o 2 dni ju uz mam. Pekne tam trcime na celej strane uprostred Michaelovych obrazkov. Joj, ako dobre sa spomina. P.S. Minuly overovaci kod som tu mala: MJ...
Gravatar

A este drobnost, co sa mi vryla do pamat...

A este drobnost, co sa mi vryla do pamati z prvej Viedne - po koncerte som sla k hotelu, mali sme tam zraz, ked zrazu okolo preslo auto s MJ. Uplne necakane, meter odo mna. A cez predne sklo som videla jeho bledu tvar, hrozne smutnu (zrejme unavenu)...ten pohlad sa mi vryl az do kosti. A nejaky cas na to vysiel klip Who is it - ten isty pohlad a vyraz tvare. Absolutne zimomriavky. Tento moment si budem pamatat navzdy-po koncerte a to iste v klipe...
Gravatar

Vidíš, já bych přísahala a hádala se do ...

Vidíš, já bych přísahala a hádala se do krve, že jsi byla i v druhé Vídni. Ohledně Who is it... Srdeční (hodně moc), a vážou mě k ní dvě vzpomínky: a) klip, kteří viděli všichni, jenom já ne (prostě smůla, nikdy jsem ho nikde nestihla, a trvalo to strašně dlouho, než jsem se dočkala... asi v Medúze). Akorát že na b) si budu muset vzpomenout. Matně si vzpomínám na nějakou pózu, a ona pak vylezla ve videoklipu, ve Who is it... Já nevím, je to strašně dávno.
Gravatar

Právě jsem dodívala koncert z Bucuresti....

Právě jsem dodívala koncert z Bucuresti. Při Will you be there výbuch a emoce šly ven, a už jsem z toho měla prd. Ale vzpomněla jsem si na začátek turné Dangerous (Munich 92). Jak mě tam naši nepustili ani omylem, samotnou. Později vyšlo najevo, že známí tam jeli... Ta bezmoc, doma, když kousek koncertu dávali v naší tehdy černobílé TV... Zpíval Bad i The way you make me feel, a nejvíc cool byla Billie Jean, jak za ním vyjížděla kapela. Tohle mám v mozku vryté nadosmrti (samozřejmě nevyjížděla kapela, nýbrž se snižovala rampa, ale to v daném momentu nebylo vůbec důležité:o)
Gravatar

Kukni sem: http://www.youtube.com/watch?...

Kukni sem: http://www.youtube.com/watch?v=_hqHdSpv2_E .... Cas: 3:40-3:42. To je ten pohlad, ktorym na mna a Martina pozrel po koncerte Dangerous. Dlho som to mala este pred ocami, neslo mi to z hlavy... Bezmocnost, presne, co som sa ja naplakala, ze nemozem za nim nikam ist, nemali sme na to peniaze, nehovoriac, ze aj tak by ma nepustili. Ale coze, malo to tak byt. Aspon si tych par vzacnych koncertov a chvil o to viac vazim. A este jedna spomienka - interview s Oprah Winfrey. Ako male decko som bola vzrusena, bolo to neskoro vecer, ja som si rozlozila kreslo v obyvacke, tam som aj spala, vsetkych som vyhodila a nahravala som a tesila sa. Aj ked som polovicu vtedy nerozumela.
Gravatar

Miška: Boze, Martin... Martin Damian a H...

Miška: Boze, Martin... Martin Damian a Hladovci:o) Kde je mu vlastně konec? Naposledy jsem ho viděla v prosinci 1993. Interview s Oprah bylo bomba, po letech mlčení tolik nových informací, hlavně otázky na tělo (Are you virgin?). Tehdy randil s Brooke Shields, a byl to poslední půlrok, kdy ho veřejnost vnímala jako podivína, ale ne jako prznitele dětí.