Informace o článku
Finečkovi (z louky a lesa přišla - part II)
Mému maličkému bílému koníkovi!
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
09.11.2015 18:47:0009.11.2015 18:47:00

Finečkovi (z louky a lesa přišla - part II)

Vcelku povedená obrázková diskuze, pod mou vzpomínkově laděnou fotkou z parkuru, ve mně zažehla mnoho forem sentimentu, byť za to tak trošku může i můj počítač, který nejspíš signalizuje svou vlastní labutí píseň. To kvůli němu špetky volného času trávím zálohováním dat.

Což jsou většinou fotky.

Vlastně mraky fotek, abych byla přesná, a nejednou se jim prohrabuji a s úžasem zjišťuji, u kolika z nich už si nepamatuji, že jsem je minimálně jednou viděla, tedy hlavně u těch parkurových.

Jsou to čtyři sezóny zpátky, kdy jsme s Finem začínali závodit na vlastní triko, což byl zásadně přelomový rok. A ne proto, že jsme stáli proti celému světu: okolí si dávalo práci projevovat účast nad rozpuštěním týmu a na férovku si dělalo starost, jak to bez kamarádky zvládneme, co si bez ní počneme a co s námi bude, jako kdyby její přítomnost zaručovala jediný možný způsob fungování. V očích všech okolo jsme bez ní nebyli schopni ani dýchat.

Realita však byla přesně opačná.

Jen díky jejímu odchodu jsem se nejen postavila na vlastní nohy, ale dokonce jsme s Finem dosáhli pro nás historického výsledku v žebříčku TOP TEN - dvanácté místo v karlovarské oblasti. A z jezdců, kteří měli v sezoně k dispozici pouze jednoho koně, jsme byli coby dvojice nejlepší. Byla to příležitost začít dělat věci jinak, než jak jsme byli rutinně zvyklí, nebát se inovací, nestagnovat – tedy rozvíjet se.

A to všechno bez trenéra, což je takový milý paradox. Trénovali jsme takříkajíc "v polních podmínkách", kdy postavený parkur byl k dispozici pouze na závodech.

Sen o dvou hvězdách je definitivně pryč, ty už s Finem nikdy skákat nebudeme. Pachuť hořkosti smolného loňského roku už asi nevyčpí, nebylo mi shůry přáno svůj jezdecký sen zrealizovat, osud mi naházel pod nohy takové klacky, že přes ně klopýtám dodnes.

Ale i přes to všechno, co se nepovedlo, přes všechny slzy zoufalství a vyčerpávajícího plahočení se k cíli, který se místo přibližování vzdaloval, jsem vděčná za každou minutu strávenou v jeho sedle. Za každou setinu vteřiny pocitu „jedno tělo, jedna duše“, za každou absolvovanou překážku, a tím nemyslím jen ty parkurové.

Že jsem se v šestatřiceti nechala vyhecovat k takovémuhle skákání, že jsem vůbec našla odvahu si udělat licenci takhle pozdě.

Za všechny jeho štyce a vtipné kozlování v distancích, za jeho heroické cirkusové kousky „žere Finy“, kdy si se mnou doslova vytíral svou bílou záď a kdy mi dával diplomaticky najevo, že ať už to vypadá jakkoliv, centrálním mozkem nás dvou je stejně on.

Protože my jsme toho spolu prožili opravdu hodně. Vítězství parkurová, vítězství ve všestrannosti, ale také vyhraná disciplína westernová (tyče) a absolvované další dvě (reining, barely). Zúčastnili jsme se i dostihu vytrvalostního (25 km), soupeře jsme kosili ve sprintech nedostihových koní, i pokusy o drezuru proběhly. Máme za sebou stovky kilometrů vandrů, celodenních výletů, nočních zábav, maškarních, akcí s dětmi, jízd zručnosti ve stylu WE a lakonicky by se dalo napsat, že chybí už jen vozatajství, pokud nepočítáme skiöring, silniční bruslaře a těch pár kmenů, které si bílej po kalamitě vytahal z lesa, aby se z nich staly přírodní skoky.

To všechno s jedním jediným koněm, protože životní kůň má být asi opravdu jen jeden jediný.

A já mu nikdy, nikdy, nikdy nepřestanu být vděčná.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Moc hezky se to četlo a koukalo...

11.11.2015 17:17:5211.11.2015 17:17:52 teruniceterunice ---.128.broadband11.iol.cz

Krásný...