Informace o článku
Přesně před deseti lety, touhle dobou, jsme se poprvé viděli. Svítilo sluníčko, hustě kvetly pampelišky. Stál jsi ve stáji, v boxu vedle svého polobra...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
07.05.2008 17:01:0007.05.2008 17:01:00

před deseti lety...



Přesně před deseti lety, touhle dobou, jsme se poprvé viděli.

Svítilo sluníčko, hustě kvetly pampelišky. Stál jsi ve stáji, v boxu vedle svého polobratra, a můj první dojem byl „Co TO je? Chlaďák??“ Nic proti beganům, ale já chtěla koně na živější ježdění, a po roce a půl v dostihové stáji se mi poněkud „zkreslilo“ vidění. Prostě jsi mi přišel abnormálně mohutný: ta kopyta, klouby i hlava… Brrr.

Jana k Tobě vešla, že Tě pohladí, ale Tys po ní cvaknul zubama. Bylo mi vysvětleno, že jde o pozůstatky hřebčích hormonů, které odezní časem. A já nedokázala říct, že tohle „monstrum“ asi spíš nechci než chci, přestože jsem s Tvou koupí počítala předem. Přece jen, byl jsi posledním potomkem Bajky. Právě kvůli mámině krvi jsem Tě chtěla mít, aby mně a především Ivě připomínal léta strávená v přítomnosti ryzky, kterou já jsem tehdy dětským okem sledovala z bezpečné vzdálenosti („To je svině, k té vůbec nelezte, smradi!“), a jejíž poslední roky života zhuntovaného sporťáka na odpočinku patřily právě Ivě.

Má nerozhodnost byla vyplněna větou „Chceš ho ukázat i venku?“ A tak že jo, když už jsme tady. A venku ses předvedl, na lonži. Poprvé a naposledy ses nesl jako hřebec, lesklá srst se odrážela v paprscích odpoledního sluníčka, byl jsi sice mohutný, ale zároveň i majestátný. Předváděl jsi se, vysoké chody, hrdý pohled. „Tak jo“, zněla moje odpověď, přestože moje naivní a nezralé nitro svádělo boj s „Opravdu takového slona chceš?“

Nebyl jsi koněm pro mě, nehodili jsme se k sobě: Ty bohém, já drak. Ale i přesto jsme fungovali ve vzájemné harmonii; byl jsi mým parťákem i učitelem, respektoval jsi mě, ač jsi nemusel, a následujících pět let jsme sdíleli spolu. Byl jsi mou skutečnou školou, co se týče vlastnění koně; z chyb jsem se poučila víc než dostatečně a ze zkušeností těžím i nadále. Nelituji jediné chvilky strávené s Tebou.

Naše cesty se rozdělily sledem událostí, které k životu bohužel patří. Často se mi o Tobě zdává: že vozíš děti na jízdárně a jsme za Tvou přítomnost rádi, že se těším, až si Tě přivezu domů a budeš v ohradě spolu s Finem (malej a velkej). Realita je však jiná, vždyť smutný konec Tvého života nás zasáhl všechny.

Strašně, ale opravdu strašně moc mi chybíš.


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Fňuk :o( Běhá mi z toho mráz po zádech

Fňuk :o( Běhá mi z toho mráz po zádech
Gravatar

Krásně napsané

Krásně napsané
Gravatar

Mně taky chybí...

Mně taky chybí...
Gravatar

Musela jsem to trochu rozdýchat. Přiznáv...

Musela jsem to trochu rozdýchat. Přiznávám, že ukápla víc, než jedna slzička.