Informace o článku
Páteční filmový nášup
Hlavně ta pohádka :D
draacedraace
filmožranífilmožraní
10.07.2015 20:52:0010.07.2015 20:52:00

Páteční filmový nášup

Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna (2014)
Režie: Andrej Končalovskij

Autenticky zachycený život v zapadlé ruské vesnici, kterou ještě nestihla rozežrat civilizace.

Film vybízející k návštěvě kina, protože tyhle záběry rozhodně patří na široké plátno, a co se týče věrohodnosti, hlavou mi vrtala jedna jediná otázka, a to jestli všechen ten "pořádek" měli pouze naaranžovaný, nebo jestli vesnici před natáčením kompletně vyčistili od odpadků. Protože tohle jediné mi na jinak působivě zachycené atmosféře filmu nesedělo.

Děj filmu je popisem "všedního" života pošťáka, jehož poslání má pro život vesničanů mnohem hlubší význam než jen doručování dopisů. Fantastická krajina, výborně obsazení neherci, a zvláštní ocenění bych udělila "bývalé škole", to bylo naprosto božské.

***

Pohádka pohádek (Tale of Tales, 2015)
 Režie: Matteo Garrone

Byl jednou jeden král a královna a ti neměli děti.
Zoufalá královna byla ochotná udělat cokoliv, aby otěhotněla...

Jako pohádka se film tváří velmi věrohodně pouze v úvodu, než skončí titulky. Poté se stanete svědky spleti "pohádkových příběhů", jejichž pointy opravdu nejsou stravitelné pro děti a které zároveň prstem ukazují, jak málo stačí, aby se z pohádky stal horor (stejně jako v životě), i jestli je opravdu bezpodmínečně nutné, aby dobro vítězilo nad zlem.

Vizuálně rozhodně excelentní dílo. Trošku mě rušila skutečnost, že jsem od chaotického přeskakování z jedné dějové linky do druhé očekávala "prolnutí" všech rozehraných příběhů, k čemuž nakonec nedošlo, a co ještě hůř, některé zůstaly otevřené a tudíž nezodpovězené.

Kdybych měla vypíchnout nejabsurdnější dějovou linku, vyberu finále vztahu mezi princeznou a jejím ženichem (záměrně mlžím, nechci napovídat), a to nejen proto, že žádný z předešlých filmů nesklidil tak bouřlivou diskuzi jako právě "Pohádka".

A když si králova "vyvolená" prováděla face lift (resp. body lift), řvali jsme smíchy.
Takže jestli máte rádi trošku morbidní humor převlečený za pohádku, s chutí do toho, a ať vás ani nenapadne nechat dívat děti! :-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: