Informace o článku
Znovu ZUŠ Rakovník: Ať žijí duchové!
Hajný je lesa pán...
draacedraace
...denní cint...denní cint
23.04.2015 22:51:0023.04.2015 22:51:00

Znovu ZUŠ Rakovník: Ať žijí duchové!

Vím, že se nemám těšit (preventivně), ale zhřešila jsem: těšila jsem se jako malé dítě. A dobře jsem udělala!

ZUŠ Rakovník zde nezmiňuji poprvé, a doufám, že ne naposledy. Divadelní představení „Ať žijí duchové“, vycházející ze stejnojmenného kultovního filmu pro děti, je společným dílem Adély Hauptmannové, Jiřky Krtičkové, Martiny Polanové a Leoše Janouška. Pustili se do nelehkého úkolu, na jehož konci jsme coby diváci zažili něco, co nejspíš nebude mít v historii divadla obdoby, a to 134 herců při závěrečné děkovačce. A co čert nechtěl, zrovna jsme měli místa vzadu, takže můj mobil nebyl schopen tuhle fantastickou scenérii doslova natřískaného jeviště zachytit na fotce:-)

Foto: google.com

Film Ať žijí duchové je jedním z pokladů české kinematografie a jeho proměna v divadelní muzikál byla trefou do černého. Schopnost ukočírovat stovku dětí, jimž byly rozděleny role téměř všeho, co se ve filmu mihlo (včetně stromů:-), a secvičit je do necelé dvě hodiny trvající show osobně považuji za dar od Pána boha, a zde je nutné vyzdvihnout fakt, že tenhle megalomanský majstrštyk se tvůrcům skutečně povedl. Děti byly fantastické! A nejen ty, které na prknech, jež znamenají svět, zpívaly a tancovaly: před jevištěm trůnila rovněž dětská kapela, která je doprovázela živě, což zážitek z představení umocňovalo několikanásobně. A to i přes fakt, že sem tam zazlobil šotek zvukařův:-)

Genialitu pánů Svěráka a Uhlíře netřeba zmiňovat, protože písně z filmu mezitím zlidověly, a přestože byly rakovnickým sborem lehce upravené, stejně si publikum ochotně zazpívalo s herci. Představení bylo výtečně zpracované i vizuálně, a když na konci muzikálu na jeviště napochodovali opravdu všichni protagonisté, divák znovu a znovu žasl.

Neskutečné.

A i si zaslzel, byť v jeho případě na jevišti žádného svého příbuzného neměl:-)

Zní to až neuvěřitelně, co v dnešní uspěchané době počítačů a naprosto jiných (většinou neuměleckých) hodnot může vzejít z mimoškolní činnosti. Že vůbec lze motivovat děti, notabene v tak obrovském počtu, že se najdou lidé, kteří tomu obětují veškerý čas a svou energii, a vytvoří fantastické dílo.

A chvála Pánu bohu za ně!

Samozřejmě jsme si hned stáhli film, na srovnání. Protože Hajný je lesa pán… :D

Foto: google.com

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: