Informace o článku
O koních a lidech (tentokrát jinak než obvykle)
...
draacedraace
filmožranífilmožraní
25.01.2015 23:55:0025.01.2015 23:55:00

O koních a lidech (tentokrát jinak než obvykle)


O koních a lidech (2013)
Režie: Benedikt Erlingsson

Můj zákonitý poznamenal cosi ve smyslu, že by se rád zase podíval na nějaké koníkovské filmy, tedy na ty, které jsme spolu ještě neviděli. A tak jsem zašťárala v paměti, a kromě dětského seriálu „Obyčejná koňská historie“ (z něhož nám jeden díl vtipně mutoval:-) jsem vyhledala i film „O koních a lidech“, který jsme kvůli mému pracovnímu vytížení na loňském filmovém festivalu vidět nezvládli.

A první asociace, která mě po zhlédnutí napadla, bylo „Divoké historky s koňskou tématikou“! :-)

Vlastně je škoda, že z filmu Divoké historky nemám zápis, krásně by se mi navazovalo a možná i porovnávalo, i když zásadní změna mezi oběma filmy je: u Historek mám jasného favorita (scéna se dvěma řidiči a píchnutou pneumatikou), zatímco u Koníků nejsem s to určit, která pasáž mě dorazila nejvíc, protože výborné byly naprosto všechny.

Milovníky filmů s koňskou tématikou bych ráda upozornila na fakt, že jde o festivalový, tudíž nekomerční film, většině mých koňských přátel toho moc neřekne. Tedy s výjimkou kochání se překrásnými islandskými poníky(z fleku bych si čtyři z nich odvezla domů) a dech beroucími záběry nejen na koně, ale i na nádherná severská panoramata. Kamera děj vkusně prokládá fantastickou podívanou na krajinu, do které jejich národní koně zapadají, a co mě samotnou hodně překvapilo – poníci byli okovaní. Od lidí takto úzce spjatých s přírodou bych očekávala spíš plně přírodní chov, tedy nejen pobyt 24/7 venku na rozlehlých pastvinách, ale i koně chlupaté a bosé. Pro mě jasný důkaz, že kování své opodstatnění mělo, má a mít bude, když kopyta domácích koní uvyklých na tamější život se s povrchem přirozeně vyrovnat neumějí (samozřejmě pokud je kůň využíván pracovně, nejen jako pastevní jednotka).

Malé varování: humor tohoto filmu je stejně drsný jako podmínky, ve kterých komunita lidí spjatá velmi úzce se svými poníky žije. Nejsem s to odhadnout, jak se na děj budou tvářit nekoňáci (Frosta v tomhle případě počítám už mezi problematiky znalé), protože epizodu s uprchlým stádem a ženou, řešící si dvě zapeklité situace jedním vrzem, nekoňák pochopit nemůže. Nicméně my, milovníci inteligentního seversky laděného černého humoru, vznosných chodů a nádherných koní si pošušňáme určitě! :-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: