Informace o článku
Hattrick francouzské mašiny
Když jsem včera vjela do drezurního obdélníku, pokřikovalo na mě Váňovstvo "Do toho! Do toho!" Bylo to děsně vtipné, páč jsem jim nemohla „důležitě“ pokynout. A na oplátku já budu také dneska volat "Do toho! Do toho!", a to na oba dresy s pičudelníky :-)
draacedraace
VELKÁ PARDUBICKÁVELKÁ PARDUBICKÁ
12.10.2014 21:58:0012.10.2014 21:58:00

Hattrick francouzské mašiny

VELKÁ PARDUBICKÁ 2014

Úvodem si dovolím citovat z online přenosu Martina Cápa:

15:47 

„Kolegyně z nejmenované soukromé televize se rozhodla, že si šot připraví už předem a právě namlouvá komentář, že vyhrála Orphee des Blins, žokej Faltejsek vítězstvím nebyl překvapen a zda bude pokračovat Váňa dál, se teprve uvidí.“ (Konec citace.)

     A kolegyně dobře udělala, protože kolegyně si mohla mnout ruce, měla hotovo dřív, než dostih, letos startovaný nadvakrát, vůbec začal.

Po letech se smrťákem

     Byť se počasí ukázalo v nejlepší formě a pořadatelé si dali s řešením problému dlouhotrvajícího sucha záležet, pardubická trať si bohužel vyžádala oběti na životech. V případě Velké pardubické hrála prim skutečnost, že na startu se sešlo 22 startujících, a právě nesourodost tempa takto početného pole zavinila karamboly na Taxisu, včetně smrtící srážky klisny Zulejky.

     Taxis po letech vybral svou daň, jako kdyby chtěl varovně vztáhnout prst: jsem pořád tady a nebuďte ke mně lhostejní!

     Stejně jako v předešlých ročnících tempo od začátku diktovala Orphee des Blins, a přestože její výkon nebyl až tak působivě dominantní jako v předešlých ročnících, stejně předvedla fantastickou sérii skoků. Železná lady nenechala nikoho na pochybách, že koruna opět patří jí, a královskou podívanou okořenil i těsný doběh bok po boku s Al Jazem (Josef Sovka), protože když už naposledy, tak jedině infarktově podanou formou.

     Že jde s největší pravděpodobností o klisnin poslední životní start, se svým způsobem provalilo krátce po skončení dostihu, kdy její nečistý chod zadal spekulantům téma k rozborům: věk, kariéra, opotřebení, slábnoucí jistota…

     Nic netrvá věčně a nezbude než povzdechnutí „škoda, s kvalitami jejího kalibru se mohlo zrodit i čtvrté vítězství v řadě“. To by ovšem nesmělo v člověku hlodat ono „ale to by sebrala Železníkovi rekord a vyrobila by absolutní rekord rekordů“ :-)

     Notabene když se hvězda nerodí každý rok.

A Josef Váňa?

     Překvapilo by mě, kdyby to znovu nezkusil. Kdyby skutečně ukončil kariéru pádem za poslední překážkou. A tak si to oba pardálové ještě jednou s kurzem Velké pardubické rozdali, aby ji znovu pokořili a tentokrát až do cíle, byť mezi posledními. Není důležité vyhrát, nýbrž účastnit se. A dokončit, v jejich případě! :-)

     A propos, jakýkoliv další kůň typu Tiumen /tedy perspektivní, spolehlivý a snadno voditelný/ Josefa Váňu donutí se do Velké vrátit. Takže jestli si myslíte, že napřesrok zcela určitě uvidíte Josefa Váňu na tribuně v roli „jen“ trenéra, tak vězte, že i kdyby jo, tak pravděpodobnost, že další rok Velkou pojede zase jako žokej, je v jeho konkrétním případě 50:50.

Závěrem

     Ročník 2014 jsem bohužel sledovala sama, neb můj zákonitý musel do práce. I tak jsme si přenos užívali, sázeli jsme skrz facebook a párkrát jsem oplakala skutečnost, že šestku (tedy sázecí číslo mého muže) nosil můj oblíbený kůň, v jednom případě bílý. A fanděte pak srdeční záležitosti, když nese výhru někomu jinému. Anebo ještě hůř, přejte jí prohru, když to psychicky nejde:-)

     Nicméně největší masakr proběhl během přenosu samotné Velké pardubické, kdy jsem v obýváku mého otce (toho času na dovolené) zesílila na obří plazmě zvuk, aby to mělo patřičné grády. Atmosféra přenosu však nastartovala adrenalin i dvěma amazoňanům, což je přesně ten druh papouška, který umí autenticky napodobovat zvuky, a to velmi hlasitě. A čím intenzivněji jsem přidávala zvuk, ve snaze být hlučnější než papouškové, tím víc ptáci řvali, a tak jsem měla přímý přenos dostihu okořeněný hláškami „Karlíku, Karlíku, dobrá kaše na mlíku!“, „Barko, fuj je to!“, „Jedeš ven?!?“, „Ahoj, Kájo!“ (mužským hlasem) a „Ahoj, Kájo!“ (ženským hlasem), „HAF“ (dobrman) a „HAF-HAF-HAF“ (jezevčík, kterého dobrman drží za nohu a táhne pryč).

     Plus další neidentifikovatelné zvuky, takže když koně překonali malý Taxis, jala jsem se vystřelit do ložnice, abych na halekající ptactvo mohla hodit deku a nemusel ze mě být vrah zelených ptáčků Káji a Růženky.

     Napřesrok na shledanou, doufejme, že i s účastí Josefa Váni staršího. Třeba se toho svého bílého koně dočká.

draace
Jinak bilance slušná, v manželských sázkách.
7:3 v můj prospěch:-)

 

Pořadí VP 2014:

1. ORPHEE DES BLINS (Jan Faltejsek, DS Pegas)
2. AL JAZ (Josef Sovka, Quartis-Zámecký Vrch)
3. KLAUS (Jaroslav Myška, Dr. Charvát)
4. UNIVERSE OF GRACIE (Jiří Kousek, BORS Břeclav)
5. KASIM (Marcel Novák, Stáj Kejzlar).
6. ZARIF (Marek Stromský, Köi Dent)
7. TREZOR (Ondřej Velek, Epicos)

Dále doběhli: Gauner Danon, Sherardo, Pareto, Soros, Sisi Merble, Cardam, Moula, Rubín, Tiumen, Lambro.

Foto: Šárka Votavová 

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: