Informace o článku
trnitá cesta ke koním Neuměla jsem narodit do koňařské rodiny, ani nasměrovat svůj vývoj na místa, kde by se hojně vyskytovali koně. Od ranného věku ž...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
31.05.2005 9:07:0031.05.2005 9:07:00

sny o koňské vůni

trnitá cesta ke koním


Neuměla jsem narodit do koňařské rodiny, ani nasměrovat svůj vývoj na místa, kde by se hojně vyskytovali koně. Od ranného věku života jsem upřednostňovala jedno jediné: koně. Zajímali mne především a jenom koně, v zoologických zahradách jsem systematicky končívala u arény s poníky. Vyhledávala jsem koně všude, kde to jen maličko připomínalo ohradu. Mluvila jsem o koních, vyprávěla o nich své vlastní příběhy, malovala jsem je, lepila na zdi, sbírala pohledy, vystřihovala z půjčených zahraničních časopisů obrázky a především jsem pilně hlídala na televizi, nemihne-li se tam náhodou koňský chvost.

Chápu, že rodičům jsem svým „koníčkem“ zcela určitě lezla na nervy, naštěstí mým rozum beroucím výkyvům odolali ve zdraví. A samozřejmě jsem věčně snila. Ono vzato do detailu, nic jiného mi jakožto neukojenému dítku nezbývalo. Mým velkým idolem byl hrdinný Vinnetou, čestný a velice charakterní indián, a samozřejmě jeho vraník Ilči. Vinnetou v mých očích znamenal ztělesnění pravého chlapa, jeho věrný kůň se přirozeně stal i koněm „mým“. Dodnes si vzpomínám, jak jsme si dlouhá léta u dědečka hrávali na Apače, kolikrát jsme přemohli kruté a podlé nepřátele, a kolik imaginárních koní jsme vlastnili. Dokonce jsem o Vinnetouovi často snila živě; párkrát se ocitl přímo u nás doma, a ve svém indiánském mundúru učil mou maminku, kterak se správně seká kosou. A já jsem na něho nábožně zírala; hrdá, jakého mám kámoše.

Mimo tehdejších čtyř dílů o apačském náčelníkovi, neb více jich v naší televizi k mání nebylo, jsme pilně sledovali seriály „Dobrodružství Černého Bleska“ či „Kůň v domě“: jediné mé spojení se světem lidí obklopených koňmi.

Naše městečko kdovíjakým počtem koní skutečně nedisponovalo, vlastně jen čtyřmi chladnokrevníky patřícími Lesnímu závodu. Za Vráťou, Lenkou, Zuzanou a Liborem jsme samozřejmě s kamarádkami i přes bručení pánů kočích lezly, ale co si budeme povídat: sledování čtyř mohutných zadků ve štontech plus několik málo pohlazení se ani zdaleka nevyrovnalo opravdovému koňaření, o němž jsem do té doby pouze četla. Lomcovala se mnou strašlivá závist vůči všem, kteří měli to štěstí, a dokázali se narodit v blízkosti koní. Často jsem si kvůli této do nebe volající nespravedlnosti i pobrečela. Nejvíce jsem bulela u Lišáků, myšáků a šibeničáku; nezávazné a svobodné rajtování kluků v závějích mne doslova deprimovalo.

Samozřejmě co se týče koňské teorie, byla jsem chytrá jako rádio. Jakožto notně sečtělá žačka jsem uchvacovala své spolužačky natolik věrohodnou snůškou informací, že mne bezmezně obdivovaly, jakožto nefalšovanou koňařku. Snažila jsem se znát úplně všechno. K absolutní dokonalosti mi tak nějak chyběla opravdu už JENOM praxe...

Když jsem si poprvé vědomě dřepla na koně, bylo mi asi deset let, do té doby si mne drazí rodičové dokázali ohlídat. Nahoru do sedla, samozřejmě bez rodičovského dozoru, jsem se dostala v rámci Mezinárodního dne dětí. Oslavy MDD se většinou konávaly v prostorách bývalého amfiteátru, který se nalézal naproti nám. Stačilo přeběhnout ulici...

Kromě poutě, a dalších zábavných atrakcí pro děti, přivážel Státní statek pravidelně i jezdecké koně z Bohuslavi. Tak jsem se konečně, po letech strávených toužebným sněním, dočkala; pán mne vysadil nahoru, a když se kůň rozhýbal, myslela jsem, že spadnu. Podotýkám, že kůň šel krokem. V tu chvíli jsem nedokázala pochopit, jak je možné udržet se na koni v rychlejším tempu, přišlo mi to absurdní. Tento pocit jsem si během dne ozkoušela asi padesátkrát: v praxi to vypadalo tak, že každé desáté dítě ve frontě byla Daja.

O rok později se ve škole objevil možná ten samý pán, jestli náhodou není zájem o jezdecký oddíl. Spolu s mou nejlepší kámoškou Sašou, neboť po koních je nutné bláznit nejméně ve dvou, jsme se tvrdě chopily přesvědčovací akce. Podařilo se nám naverbovat spoustu kamarádek; jak to určitě bude príma, chodit ke koním, a že když se jim to nebude líbit, mohou toho dobrovolně nechat. Politický proslov zpravidla končíval větou:“A když se nepřihlásíš, nebudu s Tebou mluvit“. Bude to znít prazvláštně, ale většinou to zabralo.

Dotyčný „vyslanec“ se podivil nad tak vysokým zájmem. A naši skupinku pravidelně každý čtvrtek nakládala Avie, aby nás dopravila na Bohuslav. A tam byla koňská stáj, plná opravdových, živých a hlavně jezdeckých koní, pro mne učiněný zázrak. Pach hnoje, koňské srsti, sena, a až nábožná úcta k těmto kouzelným místům. Při každém vkročení do stáje jsem se klepala jako ratlík, cítila jsem se doslova jako v nebi. Chodit od boxu k boxu, nabízet koním dobroty a samozřejmě přede všemi machrovat, protože díky své vyčtené teorii jsem mohla všechny náležitě poučovat.

Bude to znít asi dost divně, ale dodnes si pamatuji skoro všechny koňské obyvatele: Amur, Arat, Arna, Bajka (nemýlíte se – matka mého prvního koně, aneb nádherná životní náhoda), Častík, Filip, Grey, Jalta, Jáva, Kazeta, Lada, Metropol, Nora, Sabor, Sakura, Šarlotan, Šejk, Tapeta, Troja, Vašek, Vederemo, Vikina, Viola, Vladař; později Kamír, Senegal, Seraphina (opět se nemýlíte: máma mého druhého koně) a v neposlední řadě Hop: postarší dobrák, který se stal naším prvním koňským učitelem.

Inu, bylo už načase, začít si reálně plnit sny...:-)
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

To já toužím po delfínech...ale tady v Č...

To já toužím po delfínech...ale tady v ČR asi zbytečně :-D
Gravatar

Jako bych to psala já :-)

29.05.2013 14:17:3629.05.2013 14:17:36 NaďaNaďa ---.226.broadband12.iol.cz

Ahoj, hezkej článek :) Z těch jmenovaných koní si pamatuju Kazetu, Troju, Jaltu a Bajku, když byly s Veselovským ve Varech ve Dvorech, tam jsme na nich taky asi rok jezdili. Pak jsme ve vedlejší stáji objevili dostiháky Vederema, Vigvama, Seraphinu, Amura, Sabora a Valida, později ještě Chalcedona a Vlyse. A tím to zase začalo u mně :-) Od těchhle dostiháků už mě nikdo nedostal, postupně jsme se s nima přestěhovali na Bohuslav, kde byli i někteří s těch jmenovaných parkuráků- Senegal, Arna, Hop, Kamír, Arat, huculka Oliva,.. no a pak přibyli ročci a další koně a už to jel ve velkým. Jestli si chxceš přečíst zase moje vzpomínání, tak je na http://www.tbdiamond.cz/vzpominkynadipil…

Chtěla jsem se zeptat, která že to paní se Ti ozvala a poznala nějakou zasloužilou chovnou kobylu? Nedávno jsem řešila potomky Seraphiny s Pertou Vranou, tak jetsli to nebyla ona :-) Jo a mimochodem, ten Tvůj šimlík je hříbě Seraphinky?

Díky za odpovědi, doufám, že budeme mít možnost všechno probrat.... :-) Naďa

Gravatar

RE: Jako bych to psala já :-)

29.05.2013 20:11:4429.05.2013 20:11:44 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

Chalcedona mám na fotkách někdy z roku 1995, to na Bohuslavi byl Jura Váňa:-)

Paní, která se mi ozvala, byla poslední majitelkou Kazety.

Můj šimlík je posledním synem Seraphiny (angloarab) a opravdu věčná škoda, že se nenarodil jako kobylka - musel z domu sotva půlroční, protože jim přerostl přes hlavu (hodně). Já ho několikrát odmítla koupit (přece se nenechám zabít...) a pán, který si ho nakonec vzal za cenu 3.000 Kč, ho po mnoha pokusech ho "zkrotit" uvázal na dva řetězy a na nich kůň vyrůstal, takže je viditelně podražený ve vývinu, křivý a šmajdá. Ale cestu jsme si k sobě našli:-)

Gravatar

RE: Jako bych to psala já :-)

29.05.2013 20:24:3429.05.2013 20:24:34 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

A ještě k Seraphině: uhynula pravděpodobně na rozpad ledvin a tak trochu i kvůli liknavosti veterináře. Dvaceti let se určitě nedožila, protože Fina (syn) jsem si k sobě vzala v roce 2002, a to už nežila. Jestli mě paměť nešálí, paní Eva o ni přišla už v roce 2000. A co se týče banánů, Fin je žere také:-)