Informace o článku
Chudáček nemocnej... Chudáček nemocnej je prosím můj kůň. Mého koně teď lituje každý, ovšem mé peněženky už nikdo. K dnešnímu dni stála celá ta legrac...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
16.01.2007 5:44:0016.01.2007 5:44:00

o koních a lidech

Chudáček nemocnej...

Chudáček nemocnej je prosím můj kůň.

Mého koně teď lituje každý, ovšem mé peněženky už nikdo. K dnešnímu dni stála celá ta legrace už 3.200Kč (naštěstí lze dělit mezi dva koně), a zdaleka není všem dnům konec.

Jak vlastně onemocní kůň? Zcela jednoduše: stačí, aby byla mírná teplá zima. Zvíře obrostlé medvědími chlupy se přes den abnormálně zpotí, a jakmile se ochladí, je snáze nakazitelné respiračními chorobami. Přechody mezi minus pět a šestnáct nad nulou v lednu zvířatům v zimní srsti neprospívají, narozdíl od různých bakterií a plísní, které si takovém klimatu libují. Není totiž ani vedro, ani zima.
Respirační choroba spojená s nadměrným výskytem plísní vykoná svoje v trávicím traktu koně: notně oslabí imunitu a dá zelenou škodlivým bakteriím, se kterými by si tělo normálně poradilo. Bakterie napadnou nejvíce náchylnou část zvířete: u mého koně to jsou dušné průdušky, podražené právě respiračními chorobami, se kterými se letos opravdu roztrhnul pytel nejen u lidí, ale i u zvířat.

A ejhle, v průduškách se nám mezitím vytvoří luxusní bakteriální zánět, který navenek nepoznáte. Kůň za vámi nepřijde a neřekne:“Hele, živitelko a služko, když se moc hýbu, tak mám hluboký kašel, teče mi z nosu a bolí mne na průduškách... Nešlo by s tím něco provést?“
Kůň se naopak dál tváří, že je všechno v pohodě, s ocasem nahoru lítá po pastvině a vrhá se na jádro, jako by měsíc nežral. Zrovna v tomhle období, kdy je víc tma než světlo prostě jeho slabší zdravotní stránku neuzříte. Teprve až když z toho druhého náhle a neočekávaně vyleze taková barevná nudle, ze které by se dalo modelovat, se pro jistotu zavolá veterinář a ten vám oznámí, že oba koně mají záněty: jeden pod hrdlem, druhý na průduškách. A už se to hrne: honem antibiotika, honem čajíčky, honem co nejvíce eliminovat množství plísní. Koníčkům chudáčkům klid, žádná práce, žádný pohyb, při kterém by se potili... ubožáčci nemocní...

Koupíte chudáčkovi koníčkovi drahý preparát, který odvádí z těla toxiny plísní. "Chudáček nemocnej" se v tom ponípe, ve své tradiční oves-vitamínové večeři, a že tohle teda jakože žrát nebude. Je tam něco nového, fuuuj, nechce. V boxu bych ho uvázala ke žlabu a nechala bych ho nad tím stát (ono by mu to časem nedalo), ale takhle venku, kde se k vodě musí jít a k senu musí jít...? Těžko.
A aby toho náhodou nebylo málo, tak využije momentu, kdy jdete pro seno, a na kolenou podleze druhý vchod (ten dřevěný). A okamžitě vezme roha. A myslíte, že utíká domů?
Kdepak. S ocasem nahoru bude pádit po terasách a vyhazovat. Děsná bžunda, podvečerní honička, hurá a davaj Žilina. Vám nezbude nic jiného než ho následovat a skoro po tmě tam sehrávat divadla, jak teda jakože jdete pryč a bez něho... a že máte kýbl plný dobrot (ano, to mi zcela určitě věřil) a že si ho vůbec nevšímáte...
A když už nakonec opravdu přijde, tak se jako největší neviňátko před vámi zastaví a odfrkne si natolik vehementně, že vás ohodí takovou mega nudlí, kterou byste si z fleku mohli omotat kolem krku jako šálu. Scéna jako z amerického filmu: tak jsme tam tak stáli a zírali na sebe, on položil jedno ucho... A já měla takovou chuť ho zabít...

Takhle se totiž chová nemocnej chudáček, který bere antibiotika a který nesmí svou tělesnou schránku namáhat. Moje rada zní: pokud hodláte pastevnímu angloarabovi zamezit pohyb, v rámci prevence mu utrhněte nejméně dvě nohy. Ušetříte si čas, nervy a přespolní vytrvalostní běh v botách pionýrkách, které jsou ve zmrzlých krtincích receptem říkajícím si o frakturu kotníku.

Daja Swito
litující chudáčky koníčky formou „něžných“ a „milujících“ slůvek... vyloženě... muhehe:o)


Toto je výraz typického nemocného chudáčka koníčka.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

O koních a lidech - stejný název má pořa...

O koních a lidech - stejný název má pořad, který jsme sledovali na Spektru ;-)) Fino je dacan a jestli tě nebude poslouchat, uvážu mu okolo žrádla 30 balónků a kolem ohrady nasypu písek, muhehe :o)
Gravatar

Mno, já zrovna zuřivě přemítám, komu jse...

Mno, já zrovna zuřivě přemítám, komu jsem vykradla název... a mám nejapný pocit, že to použil ještě někdo. Ale kdo?
Gravatar

Taky je mi to povědomý... Nebyl to nějak...

Taky je mi to povědomý... Nebyl to nějakej socialistickej seriál ???
Gravatar

Tak jsem to flákla do vyhledávače a ona ...

Tak jsem to flákla do vyhledávače a ona to je knížka Montyho Robertse. Montyho Robertse znám, četla jsem "Muž, který naslouchá koním", ale víc nic. A fakt si nejsem jistá, jestli "o koních a lidech" můj mozek vyhodil na základě nějaké informace dřív anebo si to s něčím pletu:o) Měla jsem za to, že to býval nějaký dokumentární seriál, muhehe:o)
Gravatar

Ve vyhledávači jsem to měl před půl hoďk...

Ve vyhledávači jsem to měl před půl hoďkou s identickým výsledkem :o) V každém případě se tak jsmenoval ten seriál o koních, co jsi viděla u mně ;-)
Gravatar

jestli on to nebyl seriál "o zvířat...

jestli on to nebyl seriál "o zvířatech a lidech", jak mne tak napadá. Fluff- s tím, co jsem viděla u tebe, to nemá nic společného, bo to byl zahraniční projekt, a s překladem názvu bych si ohledně vykrádání nápadu hlavu rozhodně nelámala:o)
Gravatar

S překladem si lámali hlavu jiní - bylo ...

S překladem si lámali hlavu jiní - bylo to dabované. Ale máš pravdu, tohle ti asi neuvízlo v hlavě. Taky mám pocit, že něco podobného tu dřív bylo, ještě za komančů. Jestli to dokonce nebyla povinná četba :o)
Gravatar

no jasně, bingo, to bylo "o zvířate...

no jasně, bingo, to bylo "o zvířatech a lidech" - z veterinární kliniky, hrál tam Heřmánek, Chýlková, Potměšil... a tuším, že léčení nějakýho koně, co se pochroumal při dostihu, tam taky bylo jedním z ústředních témat... :o)
Gravatar

frost: a jsme doma:o) Ale to tuty nebylo...

frost: a jsme doma:o) Ale to tuty nebylo za komančů, protože tam už šlo o kejháky soukromých veterinářů. Ten kůň se jmenoval od "K"... Cortéz? :o)
Gravatar

Vivat Frost! :o)) Zdá se, že z nás všech...

Vivat Frost! :o)) Zdá se, že z nás všech máš nejdelší paměť ;-)
Gravatar

No jo, já mam tu normalizační tvorbu rel...

No jo, já mam tu normalizační tvorbu relativně zmapovanou, protže v těch "dílech" hledám záběry, kde se vyskytujou autobusy řady Š11 :o))); ale je fakt, že tohle už asi bylo po revoluci, ale jen nějak velmi těsně...
Gravatar

Vida, nebyl jsem tak moc vedle :o) jojo,...

Vida, nebyl jsem tak moc vedle :o) jojo, š11, těma nás vozili na zápasy v hokeji, jako malé cvrčky :-))))
Gravatar

for fluffyman: no tak to určitě nebylo j...

for fluffyman: no tak to určitě nebylo jenom na hokej - těmahle autobusama nás vozili všude možně, to jsou zásadní stroje našeho dětství - když jsem se narodil, tak ve Varech dožívaly poslední RTOčka, který si tudíž nepamatuju - zato Š11-ky do posledního detailu: po městě ŠM, po vesnicích ŠL a do Prahy ŠD :o)) Jak já byl rozčílenej, když v roce 1982 začali místo nich vyrábět ty "ohavný hranatý krabice" (řada 700) a jak rozlítostněnej, když o 7 let později ve varský MHD vyřadili poslední ŠM 11-ku č.241 :-( ... Tý jo, to je ale příspěvek "k tématu"..., čím to jen zachránit ?..., mno, v jednom z těch autobusů měl řidič vepředu pověšenou takovou tu vlaječku na šňůrce a na ní byl vyfocenej kůň, kterej nevypadal ani trochu nemocně ;o)))
Gravatar

A jak se jmenovaly takový ty úplně kulat...

A jak se jmenovaly takový ty úplně kulatý, co byly ještě předtím? Jeden takový ještě nedávno měla jízdárna v Rožnově předělaný na vození koní... ;o)
Gravatar

http://www.csfd.cz/film/69384-o-zviratec...

http://www.csfd.cz/film/69384-o-zviratech-a-lidech/
Gravatar

Fluff: tyhle š11 autobusy bývaly jako ko...

Fluff: tyhle š11 autobusy bývaly jako koněbusy nejčastějším přepravníkem pro koně. Za totáče hängery a jiné přívěsy u nás nebyly, všechna zvířata se přepravovala buď Aviemi anebo konibusem: buď to byl trambus anebo tenhle vokurka bus. Ale objevily se i ti novější:o)
Gravatar

Marně jsem dumal nad nejvýstižnější emoc...

Marně jsem dumal nad nejvýstižnější emocí, kterou ve mně evokuje vzpomínka na toto vozidlo...vokurka bus...to bude ono, muhehe :o)))
Gravatar

fluffyman: takový ty "úplně kulatý,...

fluffyman: takový ty "úplně kulatý, co byly ještě předtim", jsou právě RTOčka (Š706RTO, později vyráběné ještě licenčně v Polsku jako Jelcz). draace: nezapletla ses do toho trošku ? ;o)) busy Š11 jsou ty jako "moje" 114-ka, kdežto "vokurka bus" je právě to RTO (hojně se vyskytovaly třeba ve filmu Kulový blesk při stěhovací akci století :-))...), takže nevim, kterym z těch typů jste koně převážně převáželi, ale není to jedno a totéž ;o)
Gravatar

Jinak praktická fotoukázka "koňobus...

Jinak praktická fotoukázka "koňobusu" na bázi vozu Karosa Š11 zde: http://jakub.mraz.sblog.cz/2007/01/17/83
Gravatar

Chudák...vypadá tak trochu jako já

Chudák...vypadá tak trochu jako já
Gravatar

pro kay... ale i ne:o) Tobě nekoukají če...

pro kay... ale i ne:o) Tobě nekoukají čerti z očí, jako jemu:o) mlaaask
Gravatar

proč se mi jenom při popisu scény o pokl...

proč se mi jenom při popisu scény o pokládání jednoho ucha a koukání na sebe, vybaví oslík ve Shrekovi ?!? ;o))