Informace o článku
Vysloveno přímo do vytřeštěného oka oře mého bílého, krátce po pokusu oře bílého otočit o 45o. Můj kůň totiž systematicky vyjednával, protože s návrhy...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
14.08.2011 11:11:0014.08.2011 11:11:00

"Já jsem přítel bílých koní!"

Vysloveno přímo do vytřeštěného oka oře mého bílého, krátce po pokusu oře bílého otočit o 45o. Můj kůň totiž systematicky vyjednával, protože s návrhy nesouhlasil, a na otázku, o jakého křížence se vlastně jedná, jsem poslušně přiznala půlku z dostihové kobyly a zbytek araba vzdáleně líznutého huculem. Což mělo za následek „aha! Tak tím se to vysvětluje. Oni jsou takoví těžko uchopitelní...“

Kdyby jen to. Upřímně jsem se bála jediné věci, a to že můj drahý a jakékoliv formy sahání nesnášející kůň zkusí pana doktora pokousat, protože jakékoliv procedury pocházející od cizích chlapů přece bolí (nejvíc drastické je dívání na zadní nohu).

Předvedení na ruce nebudu komentovat, stejně jako odpověď na otázku „A co si myslíte o tom kulhání?“, kdy jsme se dověděli, že tohle NENÍ kulhání. Že pan kůň prostě chodí jinak, protože naprosto roztomile šmajdá, a že čím bude starší, tím to bude víc vidět. Plus obligátní věta „bolavý kůň opravdu vypadá jinak, s tímhle koně normálně pracují, nad tímhle se nikdo nepozastavuje.“

Naštěstí pro mě pan doktor „mírný až střední“ nález na koni objevil, a samozřejmě nejde o nic jiného, než o důsledky mých zimních aktivit, kdy jsem tři měsíce drilovala bez zadních ortopedických podkov, čímž jsem pana koně přestavěla na jednu stranu, a zakončené třídenním rychlokurzem drezury (takhle mou sérii tréninků „ze středu!“ nazval pan doktor), čímž jsem vystrašila tu méně funkční stranu.

Když pominu fakt, že ve Staré Roli jsem klidně startovat mohla, a že další dva týdny se bílej bezostyšně flákal, tak do military zbývají dva týdny. Z hlediska skákání jsem klidná, protože když může bílej půl dne proskákat na zadních, tak mu dva tréninky na oživení bohatě stačí. Cválání bude nutné, minimálně dvakrát, a možná by nebylo od věci nechat ho těch 1.500m (délka tratě crossu) absolvovat u Váňů na dráze, byť na dráze se mi rychlost 450 asi nepovede (když budu dobře držet, tak 500-550 m/min). Ale pro přípravu ideální a hlavně to bude pana koně bavit.

Ale jak stihnu natrénovat drezuru...? No nestihnu:-) Představa výsledku v rozmezí 45% mě sice nenaplňuje, ale asi to tak má být. Pan Čmolík coby hlavní komisař určitě ještě úlohu odježděnou ve třech stopách neviděl:-)

draace
Ale uvidíme za tři dny.
Třeba na panu koni po zákroku vyleze skutečný problém...
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Kasr el nil byl líznutej huculem? Co jse...

Kasr el nil byl líznutej huculem? Co jsem se hrabala v jeho rodokmenu, tak jsem nic nenašla :(.
Gravatar

Neee, Kasr El je děda, nikoliv otec:-)

Neee, Kasr El je děda, nikoliv otec:-)
Gravatar

Navíc já doteď nevím, který Kasr El Nil:...

Navíc já doteď nevím, který Kasr El Nil: dle skokového potenciálu bych tipovala hnědého, ale barva a výraz víc hraje pro bílého.
Gravatar

takze pokud tomu rozumim spravne, chudac...

takze pokud tomu rozumim spravne, chudackovi konickovi vlastne nic neni :) a to je dobre!
Gravatar

Co to máte za vtipného doktora? :-D

Co to máte za vtipného doktora? :-D
Gravatar

MVDr. Vítek, coby fyzioterapeut. Extrené...

MVDr. Vítek, coby fyzioterapeut. Extrenér dostihových koní, takže srdeční debata na téma Hyphen, dostiháci a vliv bílé barvy na lidskou psychiku (kůň, který ho naposledy kopnutím vyřadil z práce byl také bílý).
Gravatar

yudetha: rozumíš tomu správně. A na mně ...

yudetha: rozumíš tomu správně. A na mně jako na majiteli je usoudit, jestli by se tohle všechno dělo nezávisle na ježdění či nikoliv (resp. jestli dál pokračovat ve zdokonalování se). A stejně tak mě neutěšuje věta "chacha, ten vás přežije, a bude vás vozit jako špinavý prádlo ještě ve třiceti. A vy se budete každý večer modlit, aby už zdechl":-)
Gravatar

No jestli matka otce byla huculka, tak b...

No jestli matka otce byla huculka, tak bych tipovala jako dědka šimla, protože huculové šimlatí nebývají, Seraphina byla hnědá, ne? A pak ten otec bejt bílej prostě musel:-)
Gravatar

Huculoarabka, ryzka. A u ní nevím, kolik...

Huculoarabka, ryzka. A u ní nevím, kolik měla araba a hlavně jak barevného. Seraphina byla tmavá hnědka, takže barva i celkový rámec hraje pro bílého Kasr El Nila, ale pak nechápu, kde Fin pobral skokový potenciál. Třeba má Fin oba: bílý Kasr u otce, hnědý u báby:D
Gravatar

tak to je jasny, tata byl der schimmel a...

tak to je jasny, tata byl der schimmel a skakat prece Fin muze po mamce :)
Gravatar

Teď mě tak napadlo... není náhodou bílý ...

Teď mě tak napadlo... není náhodou bílý Kasr potomkem hnědého?:-))) Po mámě to skákání nevím, protože od kováře stáje, ve které byla, jsem se dověděla, že z ní vypadlo mnohem víc polokrevných hříbat, která sportovně byla úplně k hov*u (takhle to řekl on). A se strašnými problémy s kopyty, nevěřil mi, že Fin je také potomek (jemu kopyta udělal /zpevnil/ právě arab).
Gravatar

Tak já nejsem odbornice na Kasry, nicmén...

Tak já nejsem odbornice na Kasry, nicméně existoval evidentně plnokrevný egyptský Kasr, http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=2786 tenhle, který má potomstvo skok S. Pak má ještě syna v chovu šimla, http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=3938 tohohle, takže asi ten mohl být ten "pravý".
Gravatar

Mišmoň: bingo:-) Mně po zadání Kasr El N...

Mišmoň: bingo:-) Mně po zadání Kasr El Nil do vyhledávače PK ČT nevyjelo nic, asi to dělám blbě...:D Ale jsou to oni, protože u bílého tečkovaného vidím Píšťalu (Bety), a Píšťalka je Finova teta.
Gravatar

Nebo prateta? Kýhovýra.. prostě je příbu...

Nebo prateta? Kýhovýra.. prostě je příbuzná:-)
Gravatar

Vyhledávač v PK je na dvě věci, vyhledáv...

Vyhledávač v PK je na dvě věci, vyhledává jen mezi koňmi skutečně v chovu, takže nedohledáš valachy, koně co nejsou naživu a podobně... ale Google je Google;-)