Informace o článku
Vloni se většinou trénovalo beze mě. Z práce jsem chodila později než ostatní, a než muset jezdit sama (vopruz a nuda), přenechávala jsem přípravu kon...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
22.07.2011 22:15:0022.07.2011 22:15:00

chcípající naděje

Vloni se většinou trénovalo beze mě. Z práce jsem chodila později než ostatní, a než muset jezdit sama (vopruz a nuda), přenechávala jsem přípravu koně trenérce a dětem. A výsledky podle toho vypadaly, protože pokud na koni během měsíce sedíte maximálně jednou týdně, a to v terénu bez dozoru trenérova oka, je pravděpodobnost úspěchu velmi nízká.

Letos jsem si slíbila, že na sobě budu pracovat. Já, která v zimě zřídka vystrčím nos, jsem započala s přípravou již začátkem ledna. Práci jsem postupně navyšovala, takže v únoru jsem poctivě makala obden, v březnu již šest dní v týdnu. Kilometry potu ve všech formách absolutně hnusného počasí, takže třeskuté mrazy, husté sněhové plískanice a vánice, vytrvalé lijáky doprovázené vichrem, mlhy, bláto nebo led, nespočet improvizací nutných k přežití (když není k dispozici hala). A nemalé těšení se, že sezónu začnu ne na konci května, ale již začátkem dubna, a že to bude už nějak vypadat.

Obrovské odhodlání a vůle poslední rok skutečně zúročit a třeba i sklízet plody tvrdé práce (jakože líbivě absolvované parkury, nejlépe s mašlemi).

Nyní, na konci července, mohu s čistým svědomím prohlásit, že to všechno bylo úplně k ničemu. Že já kráva nezůstala v zimě doma v teple a neházela jsem na přípravu bobek, jako v letech minulých, kdy krédem bylo „kůň připravený je, takže to nějak dopadne“. Protože pak bych mohla alibisticky konstatovat „jak sis to uvařila, takové to máš“ (nevalná příprava = nevalný výsledek) a nemusely by mě vytáčet zbytečné tři měsíce dřiny, protože když už mi sezónu nezkurví kovář, kurví mi ji počasí, a nějak přestávám věřit, že to má smysl.

A úplně nejhorší je, že já to jako ta kráva nebeská budu zkoušet dál, protože debilní naděje umírá poslední, a to i přes fakt, že to bude ještě zbytečnější, než je doposud.

draace
Vím, jsou horší věci.
Ale postěžovat si můžu!:-)


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Nějak mi to nedá nereagovat :). Po 3 let...

Nějak mi to nedá nereagovat :). Po 3 letech dřiny na "nejezditelným magorovi" kdy se mi to konečně povedlo předělat na relativně normálně fungujícího koně jsem to celý musela poslat do kopru totálně a jsem poslední dobou trošku alergická na otázky typu "A proč jako nemáš nic na závody? Si někde koně sežeň/půjč/pronajmi..." a nebo druhý typ "A to to nějak nešlo udělat s ní? A proč jsi s ním teda nezůstala i kdyby jen kvůli koni?" Holt jsme divný my od koní :D
Gravatar

Vím že jsem divná a mnohem víc než závod...

Vím že jsem divná a mnohem víc než závody mě baví ta příprava, poctivá pravidelná práce u které vidím pokroky,to je ten důvod proč vlastně jezdím a závody jsou pro mě spíš něco co chce majitel,takže to ber spíš jako "pohled z druhé strany"=). Ale to ti jde opravdu jen o ty závody? Nestačí ti jako zúročená práce to, že jsi přišla na nový lepší způsob jak s Finem pracovat, že, jak tu píšeš, je mnohem příjemnější na ježdění a ochotnější na jízdárně ? Není to kritika, jen námět k hlubokomyslenému hloubání=)
Gravatar

Elis: něco mi našeptávalo, že se určitě ...

Elis: něco mi našeptávalo, že se určitě ozveš se svým příběhem:-)))
Gravatar

Sairon: právě že jen na závodech lze opr...

Sairon: právě že jen na závodech lze opravdu vidět zúročenou námahu. Na naší jízdárně nelze postavit celý parkur a poprat se s ním (horší povrch), ve Dvorečku je pro celý parkur jízdárna malá. Trénink spočívá ve střípcích, které slepím až na závodech, protože jinak to v polních podmínkách nejde. Oproti ostatním nevýhoda, konkurence má z domova naskákané celé parkury, zatímco já improvizuji na sólo překážkách. I ten pocit je jiný, protože doma tahle práce koně silně obtěžuje, zatímco pouze na závodech zažívám stav "jedno tělo, jedna duše", protože jestli něco Fina baví, tak moci utíkat, ty dvě minuty v parkuru, nerušeně a po dobrém povrchu. Sice mi to občas okoření kozlováním a kvičením, ale jde dopředu, což by doma neudělal. Pokaždé, když vidím fotky a videa z tréninků stájí, kde jsou haly, korektní jízdárny atd., tak mi to přijde jako ráj na zemi, protože u nás smí Fin skákat zhruba na pěti místech plochy 40*100 a to jen když neprší:-)
Gravatar

Sairon: a já to popíšu zase z mého pohle...

Sairon: a já to popíšu zase z mého pohledu, z pohledu člověka, kterej jako malej brejlatej fakan stával po většinu dětství za páskou a skrz tlustý brejle zasněně koukal do kolbiště, jak ostatní závoděj... a nic si nepřál víc, než TAM jednou taky být, a jednou TAM taky jet to čestný kolečko pro vítěze. Není na tom nic hlubokomyslnýho :-)
Gravatar

A lavera to vystihla. Akorát že já stála...

A lavera to vystihla. Akorát že já stála za páskou a byla jsem si plně vědoma faktu, že na tohle mít nikdy nebudu (jak mi bylo v prvních letech u koní denně vštěpováno).
Gravatar

:D a čím víc mě bylo vštěpováno, že na t...

:D a čím víc mě bylo vštěpováno, že na tohle mít nikdy nebudu, tím víc jsem si v duchu říkala : "to teprve uvidíte" :D :D :D a při každé větě typu : "na co si hraješ" obměňované větou "nikdy nic nedokážeš" jsem si v duchu říkala JEN POČEJ ZAJÍCI :D
Gravatar

Tak to já jsem tomu věřila, v životě by ...

Tak to já jsem tomu věřila, v životě by mě nenapadlo, že budu patřit mezi majitele koní (nedosažitelná meta, protože někdo typu já přece nemůže mít koně, to se neslučovalo). A před šesti lety by mě ve snu nenapadlo, že někdy přeskáču parkur.
Gravatar

Já teda od samýho začátku věřila v to, ž...

Já teda od samýho začátku věřila v to, že pojedu Velkou Liverpoolskou národní, kterou jsem časem změnila na Badminton, a momentálně už asi 10 let to je Hamburské Derby :D :D :D (to totiž jednou POJEDU, abyste věděli, se slovy VIDÍTE, HOVADA?) :D :D :D :D
Gravatar

lavera:já byla uplně stejnej brejlatej f...

lavera:já byla uplně stejnej brejlatej fakan,možná jsme se někdy za tou páskou (třeba na Moravanu=) i potkaly a vím jaký je to pocit být konečně TAM. Šlo mi o to , že článek vyzněl tak, že pokud draace nemůže jet na zavody tak veškerá práce byla nahovno, uplně zbytečně zabitej čas, který mohlo draace strávit jinak a líp než v sedle svýho koně. To co pak psala jako reakci č.4, to už je uplně jiný kafe a tomu si myslím že dokážu rozumnět.
Gravatar

A co to zkazilo tentokrát? Jinak sezona ...

A co to zkazilo tentokrát? Jinak sezona snad ještě neskončila, ne... Minimálně já ji plánuju znovuzahájit v září;-) Protože jsem si rozflákala auto, nejsou na závodění prostředky dopravní ani finanční. Ale tak nějak to neřeším, protože puberťák stejně nechodí tak, jak bych si představovala, snažím se tedy v mezidobí opravit i jeho, abych měla ze závodění jakž takž slušný pocit (což se o posledních startech říct nedalo). A samozřejmě uznávám, že mou nespornou výhodou jsou korektní podmínky pro práci s koněm (tvrdě zaplacené). Když ale vidím, co se děje kolem mě, jsem ráda aspoň za toho zdravého koně. Co se závodění týče, třeba ještě nějaké bude. A když ne, svět se mi asi taky nezboří.