Informace o článku
Na základě velmi zajímavých poznatků Katky Lipinské a Jany Rosické o koňských vírech v srsti jsem se jala analyzovat svého oře (články k nahlédnutí ZD...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
07.11.2010 1:21:0007.11.2010 1:21:00

víry

Na základě velmi zajímavých poznatků Katky Lipinské a Jany Rosické o koňských vírech v srsti jsem se jala analyzovat svého oře (články k nahlédnutí ZDE). A vyšla mi zajímavá fakta: asi mám dokonalého koně:-)

***
/citace ze zmíněných článků + mé barevné poznámky/

Umístění výše indikuje aktivnější hru uší a tudíž celkově živějšího, vzrušivějšího koně. Koním, preferujícím pravou ruku, se významně častěji stáčel čelní vír do směru hodinových ručiček. (Souhlas: kůň je hůře točitelný doleva, i krapet vzrušivější:-)

*

Prsní víry, tedy ty, co vedou od nohou k prsům, jsou párové a mají být souměrné. Vlastně všechny párové víry mají být souměrné. Pakliže nejsou, hledejte asymetrii v pohybu. Extrémní křivost, zdravotní problém - to lze poznat na párových vírech. Prsní víry samy o sobě napovídají, jaký je pohyb předních nohou, jejich prostor a mechanika. Čím jsou delší a ostřeji vyrýsované, tím lepší je pohyb předních nohou. Týká se to jak drezurního „výrazu", tak schopnosti krčit nohy nad skokem." (O skákání žádný pochyb, ale že by i drezúrní?:-)))


*

„Pak můžete najít víry zespoda na krku. Pokud tam jsou, tak čím menší, tím lepší. Je-li tam dlouhý a výrazný vír, kůň pravděpodobně bude mít problém s chozením na otěži. Indikuje, že má sklony zatínat spodní stranu krku, jít proti ruce a bránit se přilnutí. Je-li malý a nízko, spíše na prsou, pravděpodobně nebude problém, ale výše na krku a pod žuchvou by ideálně nemělo být nic." (Žádný vír. Anebo v zimní srsti není poznat:-)


*

Další důležité párové víry jsou ve slabinách. „Ty by opět měly být souměrné a měly by sahat minimálně do výšky kyčelního hrbolu. Čím výše, tím lépe je kůň schopen podsazovat záď a pracovat zadníma nohama. Takový kůň potom chodí dobře od zádi a má prostorný a elastický pohyb. Vír by měl co nejpozvolněji přecházet do okolní srsti. Není dobře, pokud jsou tyto víry krátké a ostře vyrýsované." (Jedno foto s bleskem, druhé bez, ale jakási souměrnost tam je. Tedy myslím, že ano:-)


*

„Když se podíváme zpět nahoru, podél páteře nahoře na krku (pod hřívou) můžeme najít párové krční víry. Opět by měly být naprosto souměrné. Vrchol víru bývá v místě, kde kůň nejvíce klene krk. Pro drezurního koně je ideální, pokud vír začíná těsně pod týlem a pokračuje až dolů. To indikuje dobrou „kulatost" a nejvyšší místo krku za ušima." (Nejsem si jistá, jestli jde o víry nebo o zmuchlané chlupy... Nejvyšší místo za ušima budiž... Že bych Pana Koně po letech zkusila doopravdy přijezdit?:-)



*

Zajímavé jsou víry, které má jen málokterý kůň zezadu na zadních nohách, na místě, kterému se někdy říká „kalhoty". Přesněji tam, kde stehno přechází v Achillovu šlachu. Mají je většinou dobří skokani, jsou to tzv. skokanské víry. Svědčí o síle zadních nohou a výborném odrazu. (Zde není co řešit:-)


*

Když prorok Mohammed vybíral nejlepší arabské klisny do svého chovu, vystavil je prý nelehké zkoušce. Ponechal je několik dnů bez vody. Posléze je vypustil blízko napajedla, ale než k němu mohly dojít, zatroubil, aby je přivolal. Z celého stáda se našlo pět klisen, které uposlechly a daly přednost návratu k prorokovi před možností se napojit. Ty se pak staly základem jeho chovu. Prorok obtiskl svůj palec na jejich krk a zanechal tak znak, který potom předávaly i svým potomkům. Říká se, že kdo má koně s Mohammedovým otiskem, je požehnaný a pokud jeho palec přesně padne do otisku, je pravým majitelem tohoto koně. Mohammedovy otisky nosí koně různě po těle a říkáme jim víry, ale ten pravý o velikosti palce po straně na krku, má prý jen málokterý kůň. Nejčastěji prý arabští a angličtí plnokrevníci...(No nejvíc:-))))


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

No a padne ti tam ten palec? :c)))

No a padne ti tam ten palec? :c)))
Gravatar

Jistěže ANO :D

Jistěže ANO :D
Gravatar

Já také zkoumala, ale takovýho nadšení s...

Já také zkoumala, ale takovýho nadšení se asi nedočkám :D. Dva víry vysoko na hlavě (nadměrná inteligence a "troška" temperamentu :D) a zespoda krku dva velké dlouhé víry. NO COMMENT :D
Gravatar

Dneska jsem celej den hledala, a fakt se...

Dneska jsem celej den hledala, a fakt se na to soustředila, s rostoucí depresí od jednoho koně k druhýmu, abych u posledního mohla smutně konstatovat, že ŽÁDNEJ nemá skokový víry na zadních nohou. Tak, aby moje deprese nebyla tak hluboká jako můj neskonalý žal, snažila jsem se aspoň ROZČESAT ty dlouhý a velký víry zespoda na krku. Nešlo to. Takže mám pokaženej celej den.
Gravatar

Elis: Boban měl na čele tři, a z toho je...

Elis: Boban měl na čele tři, a z toho jeden hnědej v bílé hvězdě. U Fina jsem tudíž za jeden ráda:-)
Gravatar

lavera: ber to tak, ženo moje, že Tvoji ...

lavera: ber to tak, ženo moje, že Tvoji se tolik namáhat nemusejí, na skákání:-) Fin je mrňavej, drobnej, musí to odrazit poctivě