Informace o článku
Pocity ze dnešního dne... Mno, už jsem se cítila i líp. Hodně otázek, z nichž vyčnívá věčné dilema „má tohle smysl?“ Má smysl bojovat s něčím, co prav...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
05.09.2010 23:51:0005.09.2010 23:51:00

óda o strachu a nedělním extempore

Pocity ze dnešního dne... Mno, už jsem se cítila i líp.

Hodně otázek, z nichž vyčnívá věčné dilema „má tohle smysl?“

Má smysl bojovat s něčím, co pravděpodobně porazit nejde? Nebo si namlouvat, že pokroky jsou? Nebo se utěšovat oblíbeným „o život nejde, zkusit se má všechno?“

Pomyslný kalich hořkosti se mi naplnil krátce po skončení parkuru, ve kterém figuroval můj kůň s trenérkou v sedle. Poté, co mně se nepodařilo přejít šest překážek 90cm čistě, oni přeletěli 110/120 a nerozhodila je ani slečna odcházející z parkuru, v daný moment stojící a vykecávající se s trenérem přesně ve dráze nájezdu.

O co se vlastně snažím? O viditelné výsledky? O interní alibismus „třeba se jednou přestanu bát“?

Pokořování vlastní fobie je prima, pokud si jedinec umí namluvit, že výsledky vidět jsou. Po těch dvou letech určitý rozdíl pociťuji: když zdravím komisi, nemám už reálný strach o život. Už dokážu během dvou minut absolutní hrůzy vypnout sebezáchovu a splynout s Finem, který to všechno pode mnou oddře. Ano, bojím se stále: den před závody nespím, stresuju, je mi zle z pohledu na bidla a před parkurem na férovku svěřuji svůj život koni. Pořád se mi zastavuje srdce onen kýžený moment setiny vteřiny před odskokem a vím, že kdyby došlo ke karambolu na překážce, tak že už nikdy odvahu znovu začít nenajdu. V tomhle směru mám jasno.

Nicméně vysněná vidina pěkně zajetého parkuru se den ode dne rozplývá. Nemám na to, a co hůř, je to víc a víc znát. Kromě plzeňských profilů jsem si stanovila ještě jeden cíl, přejít na konci sezóny ZL. De facto nemlich to samé, co jsem dnes viděla v postupce 110/120 (byť já bych rozeskakování pravděpodobně vzdala předem, protože tuhle výšku mi strach opravdu nedovolí). Kůň by to hravě zvládl, i přes polní přípravu, ale pro mě je tahle meta po dnešku ještě vzdálenější, než doposud. A kdo ví, jestli by tu postupku nepřeskákal i s dětmi, protože ty díky prázdninám natrénováno mají (velké poděkování Kátě ze Dvorečku, za půjčování jízdárny i jejich koní).


A tak jsme dnes vezli domů bílou mašli trenérčinu, bílou mašli Míšinu a červenou mašli Štěpánčinu. Kolektivní spokojenost a nejvíce zářila trenérka, která před několika hodinami netušila, že bude závodit. Euforie, že se takhle senzačně svezla na bílém projektilu, který ukázal, co v něm ve skutečnosti je (na rozdíl od působení pode mnou).

A tady by slušel dodatek o radostném návratu domů... Možná kdyby nám policejní kontrola nesebrala řidiče a neodvezla ho na výslech, a nenechala nás holky s naloženými koňmi na státovce KV-Praha, kdy každé projetí auta vlek rozhoupalo a kdy bylo nutné telefonicky sehnat náhradního řidiče s E... A možná kdybych já kráva Finův počin nenalepila na facebook, byl to byl býval možná opravdu fajn den.

Takhle mám chuť se na to definitivně vy****.

draace



Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Hlavní je se neposrat...:-D Mám doma kon...

Hlavní je se neposrat...:-D Mám doma koně,který prý má na S drezury i na military,říkali,teda...:-D
Gravatar

Posraná jsem před každými závody:-) Ale ...

Posraná jsem před každými závody:-) Ale to by bylo téma na samostatný zápisek.
Gravatar

Já bych tam nevlezla nikdy. Tak jako tak...

Já bych tam nevlezla nikdy. Tak jako tak máš můj obdiv :O)
Gravatar

Jakto, ze vam sebrali toho ridice??? Co ...

Jakto, ze vam sebrali toho ridice??? Co mel/nemel? Ja jen z banalni zenske zvedavosti... ;-)
Gravatar

Hanzy: tohle nechci zveřejňovat:-) Bylo ...

Hanzy: tohle nechci zveřejňovat:-) Bylo to hodně nepříjemné už proto, že on nám chtěl pomoci, bohužel na vlastní riziko.
Gravatar

Já myslela neposrat se tak obecně.Kašli ...

Já myslela neposrat se tak obecně.Kašli na to,že by třeba možná pod někým skákal výš,dál a rychleji.Třeba taky ne,třeba by už byl chromej nebo sežranej :-).
Gravatar

EvaH: tak jako já jsem Tě pochopila:D Ak...

EvaH: tak jako já jsem Tě pochopila:D Akorát jsem to hodila na jinou kolej. A chromej už přece je, stačí se zeptat (nejlépe těch, co ho nikdy neviděli:-)
Gravatar

a štamprle před startem ti nepomáhá? já ...

a štamprle před startem ti nepomáhá? já vím, že to na koně nepatří, ale trochu ti to otupí nervy:)
Gravatar

arwen: nezkoušela jsem:-)

arwen: nezkoušela jsem:-)
Gravatar

Ale Fineček má absolutně nejhustší podse...

Ale Fineček má absolutně nejhustší podsedlovku :-) Bomba.
Gravatar

Káťo, určitě na to nekašli, byla by to h...

Káťo, určitě na to nekašli, byla by to hrozná škoda...s Finem jsi dokázala neuvěřitelný kus práce a já osobně se ná vás dva při závodech, ráda koukám...prostě mě k sobě pasujete a příde mě úžasné, že i přes svůj strach jsi schopná podat dobrý výkon...kdyby jsi měla tu možnost a jezdila od malička na dobrých koních pod vedením dobrého trenéra, jako Monika, tak ty vaše výkony budou taky jiné ;)...vím, že neuspěch zamrzí, ale třeba ohledně těch nedělních závodů to jako neúspěch nevidím..ta překážka byla zrádná a na i nejlepší jezdci nemají svůj den...o čemž se myslím přesvědčilo v neděli víc lidí ;)...fakt to nevzdávej a bojuj dál...na koho bych se pak jezdila dívat a skvěle se vždycky odreagovala? :( ...ty a Fin k sobě patříte a to vidí každý kdo vás zná :o))..držím palce a příště už to bude určitě první místo ;)
Gravatar

Krajní: akorát z druhý strany se mi to p...

Krajní: akorát z druhý strany se mi to povedlo trošku líp:-)
Gravatar

Doby, kdy jsem chtěla skákat a 120 se mi...

Doby, kdy jsem chtěla skákat a 120 se mi zdálo málo jsou definitivně v ... Dneska hystericky křičím,když mám v lese z klusu za někým přejít 50 cm. Takže máš můj obdiv. ( jo a E mám k B i C, kdyby někdy, což vám ani náhodou nepřeju)
Gravatar

Falada: 120cm si nedokážu představit, v ...

Falada: 120cm si nedokážu představit, v parkuru. Dvakrát jsem to skočila: poprvé v mohutnosti před dvěma roky, podruhé na opracovišti před Z, protože jsem nevěděla, že je to až TAKHLE vysoké. ZL už by byla hodně vysoká meta, na mou fobii, ale to je už pasé.