Informace o článku
Ráno mi ukápla slza, nad videem věnovaným Laveře (ZDE) a zřejmě souvisejícím s tímto článkem (ZDE). Netřeba se k obsahu vyjadřovat, notabene já, která...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
01.05.2010 14:00:0001.05.2010 14:00:00

sobotně a májově :o)

Ráno mi ukápla slza, nad videem věnovaným Laveře (ZDE) a zřejmě souvisejícím s tímto článkem (ZDE). Netřeba se k obsahu vyjadřovat, notabene já, která si post outsidera vyžírala téměř celé dětství, co se týče ježdění na koni, tudíž životní příběhy tohoto typu prožívám více, než je zdrávo.

Můj drahý kůň mi v posledních dnech radost nepřinášel, protože není nic horšího než nejistota a bezmoc. V podstatě jsem se smiřovala s faktem, že už ho budu mít více méně na dívání, byť on navenek nestrádal; ba naopak se choval přesně opačně, než káže pozice „bolí ho to“. Ano, pod jezdcem vykazoval, že něco v pořádku není, ale většinu času jsme strávili kolektivním dilematem, jestli ho zlobí svaly nebo klouby nebo záda nebo nohy, u čehož se neustále měnily dohady bílá vs černá (pomalu jak v sázkách kasina Las Vegas:o).

Majitel koně víc udělat nemůže, než zavolat nejuznávanějšího odborníka na pohybový aparát v ČR. Přesvědčit koně, aby ukázal, že mu opravdu něco je, bylo složité, protože termín „divně chodí“ a „tady byl otok“ a „zde jsme to zkusili natáhnout“ nespadaly ani do jedné kategorie potencionálních podezření na konkrétní problém, a hrozilo, že doktor odjede s názorem „paranoidní hysterky“.

Nicméně návštěva veta rozhodně nebyla zbytečná: všechno „kritické“ se otestovalo a vzápětí zrentgenovalo, takže s přesností vím, co a v jaké fázi kde je (nález artrózy mě fakt nepřekvapil) a hlavně jak s Finem pracovat dál, což je lepší než spekulace kalkulující s věkem a množstvím občasných „divností“.

Když jsme před lety nechávali obdobně vyšetřit Amíka (stejným veterinářem), sdělil nám, že koni nejvíc prospěje korektní práce, protože pouze řádné osvalení mu zaručí co nejmenší problémy s pohybem (šourání zadních nohou od plotýnek a „napichování“ přední nohy). A že pokud nebude kulhat či vykazovat jinou bolestivost, může skákat. Místo hrozivých prognóz o postupném zhoršování stavu jsou Amíkovy výkony naopak zlepšující se (vč. HS – v porovnání s roky minulými nesrovnatelně).

Nicméně spoléhat se na slovo republikového odborníka a uznávané kapacity asi nemá smysl, protože vyučená prodavačka je přece mnohem chytřejší. Ona jediná ví nejlépe, jak naše bolavé herky trpí! A tudíž bychom se měli zamyslet, proč koně cíleně týráme pohybem.

A já? Já se již nemohu dočkat, až se ke mně donese, jak budu chudáčka koníčka s artrózou honit v parkurech, ryze kvůli vlastním ambicím. Teď se totiž jasně ukáže má zrůdná povaha a bezcitnost vůči nebohému tvoru:D

Nicméně k několika úpravám v náplni týrání dojde. Trenérka se ježdění na Finovi dobrovolně vzdala (pracovat bude pod lehkými jezdci), a co se mi líbí nejvíc = žádné skákání těžších překážek. Přece jen, nutkavé vyzkoušení o stupeň těžší obtížnosti občas drápky vytáhlo, a teď se mohu alibisticky sama sobě vymluvit „pozor, artróza“. Paráda! Hned se mi líp dýchá, protože si nedokážu představit, co bych prožívala po překonání ZL čistě a následném hlášení „postupuje do rozeskakování“, protože oxer a dvojskok výšky 120 cm je něco, na co jsem doposud němě zírala z pozice fotografa. A těžko soudit, jestli bych srabácky dokázala ihned vzdát, nebo bych se vydala vstříc vlastnímu harakiri.

Vzhůru do sezóny!

A to i přes fakt, že vůbec není jisté, jestli někam vyjedu. Ačkoliv, drezůra se dá jezdit i ve třech stopách:o)

draace

Tyran!

Nicméně když porovnáme stav našich koní a psů, tak ti naši tak nějak vypadají lépe, což je docela paradox, protože my to přece děláme špatně. A lámeme koním krčky u kloubů, a dokonce tak dokonale, že to ani zmíněný veterinář nepozná!:D


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Video je krasny a nad clankem jsem se ta...

Video je krasny a nad clankem jsem se taky dojala jak hysterka:-) Pritom to neni k dojimani, to je k obdivu! I Radky i Lidy, ze to ani jedna nevzdala a obe to dokazaly. Je mi lito jak to vypada s Finousem, ale tak nakonec to neni nejhorsi a co se zavodeni tyce - drezura se u nas jezdi i HUR nez ve trech stopach, no stres, no fear!;-))
Gravatar

Svapu: naopak, s Finem je to ok. Čekala ...

Svapu: naopak, s Finem je to ok. Čekala jsem tragédii, nikoliv potvrzení domněnky o artróze ve spěnce. Koně už nic nebolí, artrózu (která určo nevznikla teď) nebudu zbytečně zatěžovat, a hlavně vím, v jakém stavu ji letos má. Naopak je to tak, že nebýt artrózy, která tam určitě nevznikla teď, vypadáme jako kreténi, že jsme zase panicky volali doktora kvůli ničemu:o)
Gravatar

Kdybys potřebovala ještě nějakou odborno...

Kdybys potřebovala ještě nějakou odbornou konzultaci stran nebohého chromého chudáčka koníčka,stačí říct-Doubravka prý bude sestřičkou našeho veta.Týrání chudáčků darmožroutů zdar!
Gravatar

EvaH: Super! Tak příště:o)

EvaH: Super! Tak příště:o)
Gravatar

Taky bych to tak videla;-) Hahaha, kdyz ...

Taky bych to tak videla;-) Hahaha, kdyz si vybavim jak casto a kvuli cemu volam sve kamaradce-veterinarce, divim se, ze si jeste nezablokovala my cislo a dal se se mnou bavi:D