Informace o článku
Blade Runner (1982) Režie: Ridley Scott Nebýt nejnovější řady Red Dwarf, resp. filmu o filmu, kde se o Blade Runner několikrát mluvilo, pravděpodobně ...
draacedraace
filmožranífilmožraní
11.08.2011 16:30:0011.08.2011 16:30:00

Blade Runner

Blade Runner (1982)
Režie: Ridley Scott

Nebýt nejnovější řady Red Dwarf, resp. filmu o filmu, kde se o Blade Runner několikrát mluvilo, pravděpodobně by mě tento film minul. Nejsem fanouškem tohoto žánru, protože honičky policajt/detektiv vs. zločinec/uprchlík apod. ve mně žádné emoce nevzbuzují a většinou mě bytostně nudí. Ale jak už to bývá, výjimka potvrzuje pravidlo, protože tenhle film je excelentní filmařské dílo, ze kterého jsem si pořádně sedla na prdel. Ridley Scott vytvořil fantastickou vizi budoucnosti; zde ale musím podotknout, že jsem si nechala poradit a shlédla jsem "the final cut", tedy počítačem, zvukem a střihem vylepšenou verzi, protože na původní filmy z 80. let se kvalitativně nedá dívat (notabene jsou-li dabované).

Deset hvězdiček patří mistrovskému dílu Vangelise, protože jeho pojetí nespadá do tradičního hudebního klišé, a ve spojení s dokonalými scenériemi tvoří zážitek, kterému absolutně podlehnete, přestože to třeba není váš šálek kávy. Podobné emoce jsem naposledy cítila u LOTRa a hodně mě mrzí, že jsem tohle skutečně ve všech směrech mistrovské dílo poprvé neviděla na plátně. Neskutečné, podmanivé, mrazivé, výtečně zpracované, excelentní detaily, herci famózní (byť Harrison Ford byl nejslabší článek). Z hlediska „podívané“ asi to nejlepší, co jsem od dob LOTRa viděla (zažila).

Ridley Scott je atmosférový génius, možná ještě lepší než Peter Jackson. Jestliže jsem u děsivého Vetřelce chcala strachy, u pompézního Gladiátora údivem lapala po dechu a u sestřeleného Černého jestřába ani nedutala, tak u tohohle jsem, co se týče efektů a pojetí, nevěřila vlastním očím a uším. Nechápala jsem, jak hodně dokonalý může být film, jehož příběh by mě z rukou jiného režiséra pravděpodobně nebavil. Jdu najít soundrack. A velké díky klukům z Červeného trpaslíka, že mě nakopli, protože teď teprve mi kulisy a linie posledních tří dílů Red Dwarf dávají smysl.

draace
Jsem z toho normálně „out“.
Zatraceně.
To musela velká LCD televize chcípnout? Klidně bych si dala tu práci a došla si aspoň kus dodívat na ni, na monitoru to zdaleka nebylo ono:-(






Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: