Informace o článku
...aneb o sypání si popela na hlavu Slovo bude o sobotních ZZVJ (zkoušky základního výcviku jezdce), jakési vstupní brány mezi registrované jezdce. Ne...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
12.04.2009 0:51:0012.04.2009 0:51:00

Nemůže být každý den posvícení

...aneb o sypání si popela na hlavu

Slovo bude o sobotních ZZVJ (zkoušky základního výcviku jezdce), jakési vstupní brány mezi registrované jezdce. Nepopírám, že de facto šlo o drzost, na kterou bohužel doplatily děti (nápad vyslat je ke zkouškám po necelých 14ti dnech přípravy, a navíc na totožně odpočinutých koních nebyl úplně šťastným řešením). Co však bolí víc, je fakt, že scházela příslovečná kapička štěstí, a napohled absurdní plán by klapnul, opět dle hesla „křest ohněm“.

Jsme hrstka nadšenců, bez haly, bez zázemí, se dvěma jatečními koňmi kulhavými na hlavu. Nikdy příprava na ZZVJ neprobíhala jinak, než čekáním na sjízdnost jízdárny či vypsání vždy šibeničního termínu. Já sice měla měsíční předstih, ale pro změnu tmu v půl páté, drezuru natrénovanou mezi písmeny zapíchanými do krtinců na zmrzlé louce, a odskákáno téměř nic, protože prostě nebylo kde skákat.

Letos se k nám štěstěna obrátila zády. Za normálních okolností bych nikdy nezveřejňovala úsudky týkající se schopností jednotlivých dětí, ale tentokrát budu muset učinit výjimku, abych mohla situaci vykreslit detailně. Zkouškami prošlo z našeho úhlu pohledu paradoxně dítě, kterému jsme dávali nejmenší šanci: Iva jezdí pěkně, ale pořád ještě si neosvojila poměr mezi vedením a pomáháním koni. Ano, sedí korektně a koni nepřekáží, ale nepomáhá mu, v naší hantýrce si tzv. „vozí zadek“. Záleží na benevolenci koně, a jí oba koně vyšli vstříc. Obzvláště Finovi by měla políbit všechna čtyři kopyta, protože parkur odmakal za ni. Ivě samozřejmě gratuluji, takhle by výkon uchazeče měl vypadat.

Bohužel zbytek ekipy si kalich hořkosti vysál do dna. Petra za poslední rok udělala obrovský pokrok a její zdemolování konkurence v loňském hobby parkuru ji vyslalo na ZZVJ, i přes růstový handicap. A přesně tohle se stalo kamenem úrazu; jakmile můj kůň usoudil, že písmena žerou Finy, neměla droboučká Petruška se svými dvaceti kily šanci. Extrémní rodeo se nekonalo, ale úloha byla obohacena o úskoky a neplánované cvalové skoky směrem ven, a komisaři se ve verdiktu shodli: Petra je malá, tohle dítě na velkého koně do sportu nepatří. Pochvala za sed a vedení koně sice potěší, ale z hlediska bezpečnosti výrok komisařů akceptuji, a po Finově excesu dvojnásobně. On, který na obdélníku nejde rozklusat a který usíná při chůzi, zrovna dneska vybalí sólo bílé rakety bez mozku.

Podobnou show šmejd předvedl i pod Jarčou. Nikoho z nás by ani ve snu nenapadlo, že by Jarča zkoušky neudělala, ze všech adeptů je nejšikovnější. Leč štěstí je vrtkavé: na parkurovém tempu 100-150 se možná podepsal fakt, že Jarča v pátek spadla, a s karambolem se nestihla psychicky vyrovnat, budiž. Ale drezuru jí odstřelil Fin, ten stejný kůň, kterému by Iva ode dnes měla vykat. A kde je pak spravedlnost? Šmajdalf Jarče v obdélníku poskakoval jako epileptik v posledním tažení, a jelikož Jarča sílu na podržení má, dopředu nemohl, a brejkoval zadkem. A ve svých třech stopách. A co na to komisař? Křivě, křivě, křivě... všechno šejdrem, všechno špatně.

Ušito horkou jehlou, tentokrát v náš neprospěch. Sama si netroufám odhadnout, jestli by se hajtry chovaly stejně, kdybychom praktickou část odjezdili hned ráno, nikoliv během poledního slunce a dvaceti stupních v zimní srsti. Těžko spekulovat, ale o chybějící příslovečné kapce štěstí netřeba pochybovat. Tak snad příště.

draace

Opravdu nás to mrzí.

Pavlíně a Elis samozřejmě GRATULACE!

Alespoň nějaká náplast na duši.
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Imho je to tím, že ti vaši koně nejsou p...

Imho je to tím, že ti vaši koně nejsou prostě klasický provozáci, kteří přejdou všechno a na kterých se ZZVJ jezdí (a mnohdy dostane licenci ten, kdo není vytrénovanej jako vaše děti). Na druhou stranu je pak úspěch o to sladší, když se složí na dvou ne.. ehm... zrovna spolehlivých koních. Udělají to příště. Držím palce :o)
Gravatar

Lena: já bych ten výběr zúžila. Protože ...

Lena: já bych ten výběr zúžila. Protože ti, kteří jeli drezuru na Amíkovi a parkur na Finovi, uspěli. Ti, kteří navštívili drezurní obdélník s Finem, vylítli... Což svědčí pouze o tom, že by měli do hlavy střelit mě, protože nikdo kromě mě "venku" s Finem drezuru neabsolvoval, a mně při ZZVJ brejkoval také. Jenomže já už s ním bubáky "venku" naježděné mám, zatímco děti nikoliv. V parkuru nevadí, když kůň mezi skoky zabrejkuje, ale v drezuře bohužel ano, a tohle mi mělo VČAS dojít:o(((
Gravatar

Draace: hezky jsi o tom napsala. Holek m...

Draace: hezky jsi o tom napsala. Holek mi bylo moc líto. Je to pro ně zkušenost.
Gravatar

Zdravím :D, za gratulaci děkuju. Ono kdy...

Zdravím :D, za gratulaci děkuju. Ono když porovnám svého labil koně s Finem či Amíkem, tak jsme na tom byli cca stejně... Byli jsme taktéž 3, udělali 2 (panu Čmolíkovi se nějak nelíbila drezura, protože dívčina ještě k tomu jela bez rukavic, no prostě mega chyba, komentovat to nebudu, ona dívčina dle mého soudění i videí zajela mnohem mnohem líp jak já...). Moje kobyla, páč je stresoid asi stejného ražení jako Fin, jen s menší dávkou fyzičky taky měla vlastně všechno křivě (protože pan rozhodčí v budce se mračí, tak k němu nee :D) apod... Parkurové tempo se víc než silně podobalo crosovému (hajtra dříve ježděná na sněhuláku chlapem, dost silovým), ač ve středu při tréninku v Nebanicích (místo konání ZZVJ) jsem si brala šporny, že se nedala utlačit... A teď babo raď. Ono je lehké vytknout že se člověk předkloní, ale když skočí oxer v hirdy tempo :D, a pak se nějak snaží brzdit a hajtra se naopak snaží přetahovat, dá se sedět těžko... Bohužel při koukání na některé co udělali jsem víc ne
Gravatar

než málo měla bohužel pocit, že "pa...

než málo měla bohužel pocit, že "pan rozhodčí" nemá svůj den a když mě zjebal jak malýho smrada (omluvuju se za výrat, ale opravdu jsem si tak připadala a to jsem byla 2. nejstarší) že neumím předvádět, když jsem chtěla kobylu otočit abych mohla ten jeho točný bod (židli) obejít ze správné strany nebudu bohužel komentovat... Holt někomu se nezvaděčíte a když se blbě vyspí, je to průser... Některým adeptům licence do ruky nepatřila a nepatří, ale to už nechme pánům komisařům. Draace a spol. zdravím :D
Gravatar

Elis: druhá nejstarší? Já mám nejapný po...

Elis: druhá nejstarší? Já mám nejapný pocit, že až třetí:o)))
Gravatar

draace: nevím nevím, ale prvního nejstar...

draace: nevím nevím, ale prvního nejstaršího znám :D:D (a on je podle mě jedním z adeptů, kterým licenci ne...)
Gravatar

Děkuji za gratulaci. ZZVJ jsem zvládla a...

Děkuji za gratulaci. ZZVJ jsem zvládla a jen, aby nedocházelo k omylům, já jela za JK Žlutice-Amarantaj (tedy za sousedy). ;-))
Gravatar

Pavlína: já jsem vás dvě napsala sólo, p...

Pavlína: já jsem vás dvě napsala sólo, protože Ty a Elis nejste naši:o) Jinak kdyby se Ti povedlo nějak vymyslet ty knoflíky, tak v neděli by měl být v Děpoltkách veřejňák: ale nestresuj se, mám tady Kibicky sako. A dodej adresu, pošlu Ti fotky, ze ZZVJ.
Gravatar

Knoflíky jsou objednaný, protože neměli....

Knoflíky jsou objednaný, protože neměli. Budou až v průhěhu příštího týdne. Promiň. Leda, že bych tam provizorně našila jiný...