Informace o článku
Zatímco Saving Private Ryan (Zachraňte vojína Ryana) pravděpodobně viděl každý, Thin red line (Tenká červená linie) se ve slávě konkurenta ztratil (ob...
draacedraace
filmožranífilmožraní
06.05.2011 0:13:0006.05.2011 0:13:00

Thin Red Line (Tenká červená linie)

Zatímco Saving Private Ryan (Zachraňte vojína Ryana) pravděpodobně viděl každý, Thin red line (Tenká červená linie) se ve slávě konkurenta ztratil (oba filmy spatřily svět ve stejném roce - 1998). Bohužel, protože srovnávat oba filmy je nebe a dudy, každý popisuje válku jinak, a kdybych měla jednomu z nich udělit bod za to, čemu se říká "zasáhl mě hluboko", vojín Ryan jej nedostane.

Saving Private Ryan jsem viděla v kině z první řady (jinde už nebyly lístky), takže z autentického ztvárnění vylodění v Normandii mi pořádně spadla držka, to byl opravdu zážitek, který už nikdy nic nepřekoná. Thin red line by mě v kině rozsekal také, i když je opravdu strašlivě, ale strašlivě dlouhý (to je spíš seriál, než kino film), ale výsledné emoce by byly jiné, než u Ryana, protože zatímco z Ryana v mozku navěky uvízlo pouze vylodění, z Red Line je těch momentů mnohem víc a při mnoha scénách jsem měla nefalšovanou husí kůži.

Thin red line popisuje válku plíživě a podpásově, zatímco Ryan sázel na akci a hrdinství hlavních protagonistů. Ryan je vyrobený naprosto profesionálně, Spielberg je PAN režisér, výsledný produkt je precizní záležitost, která chytne za srdce diváky všech kategorií. Thin red line má i přes naoko vleklý děj mnohem skvostnější práci kamery a disponuje absolutně dokonalou (a zde bych ráda podotkla, že nic emotivnějšího jsem od dob LOTRa neprožila) hudbou. Z hudby mě mrazilo a chtělo se mi umírat, bylo to blížení se černé a dusivé bouřky plné smrti.

I atmosféru vykreslil lépe Thin red line. Tichá hrůza a strach v ševelící trávě, smrt našlapující v překrásné džungli plné exotických zvířat, nemilosrdné zabíjení a drancování v lůně panenské přírody. Vše prokládáno vzpomínkami zobrazujícími štěstí, nevinnost, duševní nirvánu... Jiný svět.




Thin red line si budu muset pustit ještě minimálně dvakrát (starý dobrý problém s idenfitikací osob "v helmě" a "bez helmy"), a co se týče Japonců, ve filmu mi jich bylo líto, což se nestává moc často. Samozřejmě si uvědomuji, že i Japonci jsou lidé, kterým válka zničila život, ale pro mě, coby člověka trpícího averzí vůči extrémismu (islámští fundamentalisté, Japonci a jim podobné hlučné a agresivní kultury mi prostě nahánějí hrůzu), je řvoucí kamikadze objekt, u kterého mi filmové zastřelení nevadí (na rozdíl od Němců).

Tenhle film budu trávit hodně dlouho.

draace
Znovu děkuji Tarantinovi za Inglourious basterds.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Mimochodem lidmi,kteří válku opravdu zna...

Mimochodem lidmi,kteří válku opravdu znají je tenhle film označován jako nejlepší.Ryan je podle mne hloupej a Hanks to nezachrání,nemám ten film ráda,to už raději Četu,i když nevím,nakolik jsem ovlivněna geniální hudbou v tom filmu.