Informace o článku
Sluníčko se sice snaží, ale pořád ještě zvládám se urvat. Lazebník sibiřský (The Barber of Siberia, 1998) Velké díky EvěH., za připomenutí existence t...
draacedraace
filmožranífilmožraní
27.02.2011 21:00:0027.02.2011 21:00:00

týdenní nadílka

Sluníčko se sice snaží, ale pořád ještě zvládám se urvat.

Lazebník sibiřský (The Barber of Siberia, 1998)

Velké díky EvěH., za připomenutí existence tohoto filmu. Jsem ujetá na cokoliv, co nějak smrdí Ruskem, notabene Ruskem devatenáctého století, protože atmosféra je vypilovaná naprosto bravurně. Šlechta, prestižní vojenská škola, národní zvyky i humor, vodka, pravá ruská zima a v neposlední řadě výtečně zahrané postavy. Tolstého musíte milovat i chápat, a jelikož ruština mému uchu lahodí, vychutnala jsem si film i po letech. Scéna s naleštěným parketem totiž byla jedinou, která mi v hlavě před mnoha lety uvízla.

Škoda, že Rusko nezůstalo carským navěky.

Králova přízeň (Other Boleyn Girl, 2008)

Jedna z verzí historie rodiny Boleynů (Tudorovci). Coby divák jsem skromná, obě sestry (Natalie Portman, Scarlett Johansson) se mi velmi líbily. Nelíbil se mi král, ale o mém vkusu tento dobový příběh není, takže já hovořím „ano, film doporučuji“. Protože nemálo z děje se nosí pořád, co se týče lidských vlastností.

The Social Network (2010)

Coby uživatel Facebooku jsem logicky byla zvědavá, o čem film bude. Coby divák jsem byla neméně zvědavá, jestli bude celovečerní film o vzniku Facebooku bavit, protože tohle téma spadá do pozice „dokumentární“. A smekám, protože režisér David Fincher dokázal, že i z dokumentárního materiálu lze udělat film. A dokonce s napínavou zápletkou:-)

Secretariat (2010)

Těšila jsem se do kina, utřela jsem. Sehnat film v plném rozlišení a v původním znění nebylo složité, ale u titulků mi krvácelo srdce, protože dokonalá čeština nestačí, pokud je třeba uchýlit se ke slangům. Kobyla byla těhotná, místo dostihů se běhaly závody, pojem Trojkoruna by jistě také nikoho nezabil... Ale budiž.

Film je záměrně rodinný. Nepojednává ani tak o koni šampiónovi, jako spíš o lidech, což mnozí považují za plus (Secretariat je právem považovaný za jednoho z nejlepších dostihových koní všech dob). Příběh je od začátku silný, emotivní, bez zbytečného klišé (i když hudba chvílemi maličko přesládlostí zaváněla), a díky tomu jsem překousla i momenty, kdy dostihový kůň sežere kýbl ovsa a je okamžitě schopen vyhrávat, protože si s majitelkou dlouze hleděli do očí. A samozřejmě excelentní role ztvárněná Johnem Malkovichem jako bonus.

Porovnávat s klasikou (Phar Lap) nemožné, ale Seabiscuita stavím maličko výš. Ale jen maličko:-)
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: