Informace o článku
V pořadí další kino film ve 3D, a navíc fantazy (pohádka), takže těšení. Ale s těšením se to nemá přehánět, což bych měla já vědět víc než jasně. Blbá...
draacedraace
filmožranífilmožraní
31.03.2010 23:33:0031.03.2010 23:33:00

Alenka v říši divů (Alice in Wonderland)

V pořadí další kino film ve 3D, a navíc fantazy (pohádka), takže těšení.

Ale s těšením se to nemá přehánět, což bych měla já vědět víc než jasně.

Blbá!

Kdybych byla bývala navštívila IMAX... Prostě jsem fajnšmejkr, efektožrout a labužník iluzí. Rozmazlený. Hodně rozmazlený! Na Alenku jsem si zašla do CinemaCity (klasický multiplex), a byť se mi podařilo brýle vyleštit do dokonalosti, stejně musím konstatovat, že IMAX je prostě IMAX. Pro kinomoly tuplem! 3D brýle v IMAX možná působí pravěce, na rozdíl od širokoúhlých a moderních, které nabízejí multiplexy, ale rozdíl v podívané je propastný. Zaprvé plátno: IMAX s monstrózně obrovským plátnem a sedadly v příkrém sklonu vás sežere celého, zatímco v klasickém sále jste od Alenky kilometr daleko i v sedmé řadě, a supermoderní tenké 3D brýle okradou oči o prostor. A to rapidně!

Okleštěné dívání se otvorem rytířské přilby prostě není 3D. Mimo toho mě rušilo odrážející se světlo od schodů, zalézáním do už tak zúženého zorného pole, a zrovna jako na vztek u levého skla, na které je třeba ostřit víc. Nerada bych se rouhala, na adresu mého zraku, ale vidět excelentně dobře je občas i nevýhodné:-)

K ději filmu (konečně). V zásadě bych mu vytkla bolák většiny komerčních US filmů, a tím je hudba. Jaký smysl má vytvořit fantastický 3D svět, a zároveň si ho pohřbít nevýraznou, fádní a ne-li katastrofickou hudební kulisou? Jediným oživením je Kloboučníkův tanec, i když tady nepopírám, že tvůrcům podjely nohy (The Mask Jima Carreyho – takhle má vypadat „gumový“ tanec!) v místě, kde naopak mohli zabodovat.


Film není špatný, mně osobně velmi příjemně pohladil duši. Děj odsýpá, postavy jsou přesvědčivé a bravurně zahrané. Navíc neznám předlohu, tudíž mě těšila slova typu „houseňák“, a docela by mě zajímal názor skalních příznivců knížek.

Ale i tak se nemohu zbavit dojmu, že dílu citelně chybí atmosféra. Ano, divák se baví, ale pouze v pozici pozorovatele, protože děj ho nevcucne a nevysaje. A věčná škoda, protože až se zítra podívám na „Karlík a továrna na čokoládu“, bude mi to asi trošku líto.

draace

IMAX, IMAX, IMAX!

Amen.
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Omlouvám se, že jsem tě tak navnadila :o...

Omlouvám se, že jsem tě tak navnadila :oD
Gravatar

Lena: spíš by to příště chtělo víc, abyc...

Lena: spíš by to příště chtělo víc, abych se donutila investovat do IMAX:D Navíc to bylo příjemný, jenom je mi prostě líto, že je to krapet ´odbyté´.
Gravatar

Jj-ten brýle v multiplexech jsou příšern...

Jj-ten brýle v multiplexech jsou příšerný-věčně zaprasený a vidíš skrz ně hlavně obroučky. Schodou náhod jsem si tohle zjistil při premiéře Alenky. Na normální filmy nejsou špatný, ale zítra se chystám na Jak vycvičit draka ve 3D a to už pouze do IMAXu...
Gravatar

RiderX: Jak vycvičit draka nalákalo i mě...

RiderX: Jak vycvičit draka nalákalo i mě, byť jsem na adresu animovaných filmů léta létoucí remcala. Ale tahle tvůrčí dílna mě baví, tak snad to za ty prachy bude stát:-)
Gravatar

(si musím rýpnout) - Jimm Carrey neumí n...

(si musím rýpnout) - Jimm Carrey neumí narozdíl od Johnyho Deppa hrát, nechutně přehrává a snaží se být vtipnej za každou cenu. Jak je můžeš srovnávat? :o))))