Informace o článku
Letecký den s Květy
Aneb když na chudáčky koníčky leze podzimní jaro:-)
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
02.11.2012 21:15:0002.11.2012 21:15:00

Letecký den s Květy

Perex:

Počet koní, kteří měli klusat: dva.
Počet koní, kteří to pojali "jinak", což skončilo akcí "sprinterům zdar": dva.
Počet dětí, které spadly: dvě.
Počet vyražených dechů: dva.
Počet koní posléze lítajících po louce, zběsile kozlujících a zrychlujících na "světlo hadr": dva.
Počet koní, které se mi podařilo chytit: skoro dva.

Počet zklamaných dětí, na které se nedostalo, protože víc koní nemáme: jedno... A fakt mě dlouho přemlouvalo, že chce taky. Něco je špatně :D :D :D

***

 :-D :-D

Jo něco je špatně.

Skoro dva? Takže část toho druhýho je v ohradě a zbytek ještě někde běhá? To dítě je hrdina anebo blázen :D

:D
Tím "skoro" bylo myšleno, že jsem sáhla po obou a jednoho mi otěž vyklouzla, když přicválali ke mně. A hnědej to pak přehodnotil a vrátil se, když zjistil, že ho nikdo nehoní a ani nebude. Přiklusal mi do ruky, asi už věděl, že je po legraci.
Ale třetí dítě zklamané bylo, když pak jezdilo a akce se neopakovala:-)

Ty Tvoje statusy jsou úplně nejvíc :D 

Že by byl podzim?? :D 

mně přišlo, že mají jaro. Asi to sluníčko, zbytky sněhu a zelená tráva pod ním :D

To víš, sníh už byl.:D

Ale naprosto fantastické bylo sledovat reakce těch koní. Jak oni tedy zrychlili, i když moc dobře věděli, že nemají, ale pořád tak nějak rozumně a pořád sledovali mě, co na to já. A když pak spadlo první dítě, a následně druhé, a oni si řekli "hustý, teď už dětičky nemáme, takže můžeme"... A okamžitě kino, plné energie a pohybu a kvičení a vyhazování... Nádhera. Nelze se na ně zlobit:-)

Tak aspoň, že nedělali neplechu s dětmi.:D

Kdyby chtěli, setřesou je hned a utečou. Tohle vzniklo naprosto nešťastně, hnědej vepředu naznačoval, že cválat by bylo lepší. A bílej zařadil vedle, akorát že na slepou stranu hnědého. Hnědej bílého pouze slyšel a zrychlil, páč si myslel, že se půjde rychle, načež zrychlil i bílej. Ale tady sehrála roli nezkušenost toho na bílém, zazmatkovala. A holčičky spadly leknutím, protože znají pouze čtyřdobý cval z jízdárny, nikoliv svižnější tempo.

Bez dětí pak bylo tempo 700 :D

Myslím, že koním se tahle koncepce líbila víc, než ta obvyklá a rutinní. Ale praktikovat ji rozhodně nehodlám:-)

Otázkou je, jak to přišlo jim, ne tobě:-)

Koním nebo dětem? :-)

Koním:-))))

Koním to přišlo jako obrovská NESPRAVEDLNOST, že jsme je nenechali závodit :D

Jako teda, když je tráva zelená a vše vypadá jako “zjara“?:-))) 

Jak to děláš, že když od Tebe někdo něco začne číst, musí to dočíst až do konce. :D To je úplně super.:-) Tvá vysvětlování atd.:-)

Dráče je prostě Dráče:-) tak mi tyhle názory čistí hlavu:-)))

Nám začal dělat halooo venku Valtr Gen Plíža-ve svým věku, že se nestydí:-) Akrát jak mu to v lese v kopcích kutýmu kluže, tak šel dvakrát na hubu. Na lukách zase psychuje německá princezna (vysloveně kůň pro začátečníka, jak psali v inzerátu:-)). Ještě že ta moje malá bluda ještě pod sedlem nechodí:-))

Já mám klid, Galánek je nasrstěnej jak medvěd,panička to sabotuje,nekoupila novou venkovní deku:-) navíc stříhací strojek je v opravně:-)) takže je rád,že je rád:-)

Si sa predstavujem ako rodic tych deti a nemam z toho dobry pocit.

„Děti, kdo si chce zapadat z koně?" - "Já!" - "Jááá!" - "Nééé, jáááá!" :-D Kachnička pravila: Jo, z bílýho je to na zem dál než z poncla, ale je to větší sranda!" :-D

Pády k ježdění neodmyslitelně patří:-)

Tahle historka, kdy se koně rozcválali a děti, které zpanikařily a spadly, je úsměvná, prostě se lekly, pustily se a elegantně sebou plácly do měkkého. To, co se dělo potom, to už byla divočina, když bílej a hnědej bez jezdců nadšeně závodili, kozlovali a kvičeli, ale to už holčičky stály na svých a sledovaly, jak já "situaci" vyřeším.

Mnohem horší bylo, když jsme v létě jezdili - na té samé louce!- a do koní s dětmi začala najíždět čtyřkolka, aby koně poplašila. Seděli na ní dva kluci ze šesté třídy a měli z toho děsnou srandu. A tehdy - nechápu to, ale díky Bohu za to! - nikdo nespadl a nikomu se nic nestalo, přestože se koně rozběhli. Tehdy by se ve mně krve nedořezali, ale páteční letecký den Kbely úsměvný byl.

Hele, to mi připomíná mé jezdecké začátky ve stylu: drž se a kdyby něco, tak křič (já-dítě poprvé v terénu, schopné tak maximálně zatáhnout doprava a doleva, neumící ani naklusat)........výsledkem byl tryskající kůň, já s blembákem přes ksicht, do kterého jsem řvala POMOC!!!! :oD

:D :D

Já se obávám, že takovéhle "historky z natáčení" se rodičům vůbec neříkají:o))) Oni totiž potom docela blbě spí a hlavně odmítají dítě příště pustit

Přesně, civilisti tohle obecně blbě nesou:-)))

Dětem jsem vysvětlila, proč to doma musejí nahlásit, i jak to mají nahlásit, tedy "mami, spadla jsem, když se mi kůň rozcválal, do měkké louky, mám asi naražený palec", nikoliv "mami, mami! to byla divočina! já jsem spadla a Anetka spadla a pak tam koně běhali a kopali po sobě, a aby nás nezašlapali, radši jsme se schovali do křoví!" 
A myslím, že pochopily, že dělat z komára velblouda by pro ně mohlo znamenat stop koním:-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

No jsou pády a PÁDY

13.11.2012 19:25:4513.11.2012 19:25:45 JurdaJurda ---.scnet.cz

No draace, opravdu ráda čtvu tvé stránky, ale tohle mi fakt nedá. Už když jsem to četla v deníčku, tak první co mě napadlo, bylo naprosté podcenění možnosti úrazu těch dětí. Tyhle praktiky byly běžné před 20 lety. Neohrazený volný prostor, malé děti, bez vest, bezpečnostních třmenů ... Nejsem nejmladší, už něco u těch koní pamatuji, brala jsem to, že ve svém komentáři procitneš a uznáš, že došlo k chybě. Ale z tvých odpovědí to tak nějak opravdu nevyplývá. Já být rodičem, tak bych ti to dítě nesvěřila.

Gravatar

RE: No jsou pády a PÁDY

14.11.2012 0:45:2014.11.2012 0:45:20 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

Také nejsem nejmladší, také něco pamatuji. Protože jestli je někdo široko daleko úzkostlivě paranoidní, že se "něco" stane, tak právě já. A nejede přes to vlak. Vždy beru v potaz míru rizika a nepodceňuji ji, to v žádném případě: na tuhle louku (ze které vede jeden východ) se chodí jezdit už od roku 2002 a nikdy tam k žádné nečekané události nedošlo (když nepočítám čtyřkolku). Stejně tak rodiče dostali k podepsání papír o bezpečnostních pomůckách (přilba, obutí), a doporučení vesty... Jenomže tohle je můj blog a tenhle článek není (a nemá být) osvětou na téma bezpečnost výcviku jízdy na koni či pranýřování svědomí za spadlé děti. Proč líčit, jak mi zatrnulo, a že jsem to doma vydýchávala (protože to bylo poprvé, co mi někdo spadl), i jak jsme to s holkami probraly a vysvětlily jim, kde se stala chyba...? Když se lze citlivého tématu chopit jinak. A tak jsem se se svými čtenáři jsem o zážitek podělila ve formě "s nadhledem" (dokážu se z pochybení poučit, aniž by to musela sepsat). Ono nás to svým způsobem poučilo všechny: zaprvé se KONEČNĚ potvrdilo, že i mulovitý kůň může spáchat průšvih (za normálních okolností na téhle louce nejdou ani rozklusat) a zadruhé děti konečně pochopily, proč na jejich otázky "A budeme už někdy cválat i venku?" a "A budeme jezdit na pastvinu a ne vodit?" a "A budeme jezdit i přes silnici?" zásadně odpovídám "NE".

Gravatar

RE: No jsou pády a PÁDY

14.11.2012 0:51:1014.11.2012 0:51:10 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

A propos, já být rodičem, tak se přijdu (a ne jednou) přesvědčit na vlastní oči, jak probíhá výcvik. Rozhodně bych si nedělala obrázek z beletrie (zápisky chudáčka koníčka), anebo statusu na facebooku, protože to o realitě nemusí vypovídat vůbec nic. Třeba koně týráme a z dětí si děláme otroky... A žereme žížaly a nemyjeme si nohy:-)

Gravatar

RE: No jsou pády a PÁDY

27.11.2012 18:00:4427.11.2012 18:00:44 EvaEva ---.amigonet.cz

Já bych nechtěla učit jezdit dítě, jehož máti nechápe, že z koní se taky někdy padá. Nepřipadá mi ani z fotek ani ze zápisků, že by na bezpečnost draace nějak kašlala. Jestli matka dá dítěti vestu je její volba, helma je nutnost, ale tu děti mají. Vesta je fajn marketingovej trik a pocit falešný bezpečnosti, jinak je k prdu (zhruba přesně tak mi to řekl můj geniální kolega starší kolega, atestovaný neurochirurg, který se spondylo zabývá hodně, když jsem se ho ptala, jestli je investice do vesty smysluplná). Skáču, jezdím do terénu, někdy padám, vestu jsem nikdy neměla a ani bych ji nedala svému děcku. A když vidím ty holčičky u nás v oddíle, jak na poníčkách jezdí s taťkou po lese, tak už vůbec nechápu pointu ohrazeného prostoru...