Informace o článku
„A jestli přijde pan Karel Gott příští rok fandit, možná to ještě jednou zkusím.“
Aktuálně k Velké pardubické 2012
draacedraace
DOSTIHYDOSTIHY
11.10.2012 21:56:0011.10.2012 21:56:00

„A jestli přijde pan Karel Gott příští rok fandit, možná to ještě jednou zkusím.“

     Ptát se Josefa Váni bezprostředně po dokončení fyzicky nejnáročnějšího dostihu ve střední Evropě, jestli bude v kariéře pokračovat, je v případě skorošedesátníka praštěné. Většinou odpoví, že už asi spíš ne, protože je vyřízenej „trošku jinak“, než ti o dvacet let mladší. Ale jakmile nabere síly, půjde do toho znova, protože život je výzva. A tak se odpovědi, která k divácké účasti vyzvala i Karla Gotta, nelze divit, byť hybným motorem Josefa Váni je překonávat nemožné (včetně sebe samotného). A přestože Josefův jarní úraz program Karla Gotta pozměnil, na startu Velké pardubické 2012 Josef Váňa znovu stane, opět v sedle Tiumena.

V sázce jsou rekordy

     Když pominu fakt, že zlomit si stehenní kost ve věku 59 let a čtyři měsíce poté nastoupit na start Velké pardubické není zcela běžné, nabízí nám sobota slušný výčet rekordů, které mohou být pokořeny.

     Zvítězit čtyřikrát za sebou v řadě se doposud žádnému koni nepodařilo (pouze jezdci, jímž je Peter Gehm). Čtyři vítězství má na kontě zatím jen Železník, ale přerušovaná (1987, 1988, 1989, 1991), třemi vítězstvími se může chlubit pouze osm koní ze 122. ročníků dostihu, z nichž se jen pěti povedlo zaběhnout je v řadě za sebou. A pouze tři koně se v historii pokusili o čtvrté: Epigraf s Vladimírem Prachovem skončili třetí (1960), Železník po pádu Josefa Váni nedokončil (1990) a Peruán se Zdeňkem Matysíkem, kterému absolutní rekord unikl o délku a půl (2001). V sobotu by se měl o zlomení čtyř vítězství v řadě pokusit znovu Josef Váňa, tentokrát s Tiumenem.

     Josef Váňa může navýšit vlastní rekord v počtu vítězství jezdeckého (nyní 8) i trenérského (nyní 9) a počtu startů (nyní 25) a přidat i čtyři vítězství v řadě (byli by s Peterem Gehmem dva). Ve věku 59 let a 11 měsíců se může stát i nejstarším vítězem Velké pardubické v historii.

     Jím trénovaná Sixteen drží rekord časový – 08:58,99 minut.

     Josef Váňa samozřejmě není jediným, komu půjde o rekordy. Dalším potencionálním rekordmanem je jezdec Tiumenova největšího soupeře Trezora Liam Treadwell, který by vítězstvím ve Velké pardubické získal tzv. „double“, neboť má již na kontě vítězství ve Velké národní v Liverpoolu (Mom Mome, rok 2009, s neuvěřitelným kurzem 100:1). Držitelem double je zatím jediný jezdec, a to George Williamson (Alphabet, 1890). Trenérka Trezora Hana Kabelková by se mohla stát teprve druhou ženou trenérkou vítěze v historii, po boku Lenky Horákové (Peruán, 1998, 1999 a 2000).

     V sázce je mnoho. Nejen rekordy a peníze, ale i životy a zdraví, takže popřejme jezdcům a koním dostihy bez komplikací, s příslovečnou kapkou štěstí.

     Ať vyhraje ten nejlepší! 

Karel Gott sice na Velké pardubické přítomen nebude, ale centrálu Josefa Váni navštívil.
Děkuji tímto Rádě za fotografii, k níž povolení nemám...:-)))

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: