Informace o článku
Velká národní neklapla, Velká pardubická ano
Historie Velké pardubické ve střípcích (část VI.)
draacedraace
VELKÁ PARDUBICKÁVELKÁ PARDUBICKÁ
02.10.2012 23:57:0002.10.2012 23:57:00

Velká národní neklapla, Velká pardubická ano

Sen o jezdeckém double

     Charlie Mann byl také anglický dobrodruh, byť s bláznivými pokušiteli-amatéry neměl pranic společného, protože dříve patřil k profesionálům. Doma bohužel jezdit nesměl, licenci mu odebrali ze zdravotních důvodů, a tak si umanul, že když už nemůže vyhrát Velkou národní (ve které neuspěl), vyhraje aspoň Velkou pardubickou. Jeho kůň It´s a Snip už oba dostihy vyzkoušené měl, Velkou národní sice nedokončil, ale v předešlém ročníku pardubické nedoběhl Erudita a majitelům připsal druhé místo, takže ambice na vítězství rozhodně byly.

     A tak po mnoha letech zněla pardubickým závodištěm anglická hymna, po jednom z vizuálně nejhezčích doběhů historie, protože pořadí koní se měnilo před očima, doslova a do písmene „Škatulata, hejbejte se“. Heroický výkon nejen ve finiši, ale i v celém dostihu předvedl Zdeno Koplík v sedle Vinny, který se od čtrnácté překážky potýkal s prasklým třmenovým zámkem, a přesto dokázal vedoucího It´s a Snipa pořádně potrápit. Angličan pár metrů před cílem usnul na vavřínech a nebýt probuzení za pomoci biče, stala by se po šestileté odmlce vítězkou klisna, pravá sestra Vronského (vítěz Velké pardubické 1997).

Angličané letící přes Velký anglický skok:)

     Charlie Mann nebyl jediným anglickým jezdcem, který se pokoušel o double Velká národní a Velká pardubická. Jeho „předchůdce“ amatér Marcus Armytage roku 1990 Velkou národní vyhrál a ve Velké pardubické měl k triumfu (dokonce v obou dostizích v jednom kalendářním roce) blízko, po pádu favorizovaných Železníka a Dynamita, ale s klisnou Siluetou doběhli až šestí. O rok později Armytage osedlal v Pardubicích Disca, onoho smůlou opředeného valacha, který nejen že zapříčinil pád Železníka na banálním Poplerově skoku, ale musel být pro neléčitelné zranění utracen. Marcus Armytage Velkou pardubickou nedokončil ani v roce 1992 a sen o jezdeckém double dosud naplněn nebyl.

 

Foto: archiv (netuším, kdo je autor, tímto se mu omlouvám).

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: