Informace o článku
Když po něčem extra toužíte…
A dobře mi tak!
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
25.08.2012 22:52:0025.08.2012 22:52:00

Když po něčem extra toužíte…

     Jak jen začít?:-)

     Předně konstatováním faktu, že v jezdeckém sportu jde o partnerskou činnost, takže řádně připraveni a v plné síle by měli být oba dva. A ne že já začnu na opracovišti klusat a zjistím, že už vlastně nemůžu. Že jsem KO dřív, než vůbec vjedu do kolbiště, protože jsem po minulých týdnech vyčerpaná víc, než jsem ochotna si přiznat. A když vám pak v distanci vyklouzne otěž a ono nejde si koně posbírat, natož pečlivě sednout na zadek, místo pohodlnějšího předklonu v lehkém sedu…

    Akorát že větším průserem než má fyzická bezmoc byl povrch.

    Oznámení „v Plzni na novém povrchu!“ ve mně původně evokovalo radost, že si bílej nejen zaběhá na prostorném kolbišti, ale že se mu bude i dobře skákat. A čekala jsem jemný písek s textilií, tedy renovaci podobnou Děpoltovicím, místo drceného PVC (původní borský povrch)…

     Jak hluboký omyl.

     Prostě úplně špatně, od základu. Mít kvalitní povrch není o tom navozit písek a rozhrnout ho traktorem. Během prohlídky jsem vzala deštěm pokropený písek do ruky, jestli to drží tvar a nejhorší předtuchy se naplnily: vůbec. Nezválcováno a hluboko, pro drobného koně typu Fin náročný terén.

     V první soutěži se hluboko neprojevilo, protože v ní rozdíl deseti cm (zaboření) dokázal skočit. Sice hned na prvním oxeru zjistil, že odraz z dálky je náročnější a začal chodit víc pod skok, ale poradil si s tím, a dokonce z toho kápla fialová mašle, což v šedesáti startujících potěší.

     Ale ve druhé soutěži jsem hned po druhém skoku koketovala s myšlenkou zvednout ruku, protože už musel nad překážkami fest cvičit hřbetem. Na druhé straně pocit, že mě v tom nenechal, protože on když nechce (ve smyslu "jsem unaven", je "moc horko" či "dneska mě to nebaví"), tak prostě nejde a můžou se všichni stavět na hlavu (viz slavné parkury, kdy mě zazdil hned na první překážce). Překvapil mě, protože naopak šel strašně poctivě do toho, až je mi zpětně líto, že se dřel. A utíkal by dál, po zazvonění chtěl v parkuru pokračovat, hluboko-nehluboko... Z jeho strany heroické odhodlání.

     Takže pocity rozpolcené. A znovu musím ovacemi zahrnout mého úžasného koně, že se s tím statečně popral, byť nechápal, proč v obratech ztrácí nohy a nejde se odrážet z dlouhého cvalového.

     A děkuji staviteli, že v tomhle postavil nejjednodušší parkury, se kterými jsem kdy měla čest.

draace
Takže už nikdy více, na Bory.
Pokud s tím povrchem něco neudělají.
Videa vložím do zítřkaJ


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

povrch

27.08.2012 19:52:3827.08.2012 19:52:38 MichMichMaMichMichMa ---.106.broadband11.iol.cz

Ahoj, často nepřispívám, ale bedlivě sleduji deníček :-) Jen ten povrch mi připomněl hřiště na beach volejbal z letošních OH

Gravatar

povrchy

28.08.2012 8:59:5228.08.2012 8:59:52 Eva H.Eva H. ---.static.grapesc.cz

Nezávodím,ale podle mne je jediná cesta k lepším povrchům jak v dostizích,tak jinde odhlašovat koně,odhlašovat koně,odhlašovat koně,případně ještě nepřihlašovat koně ;-).Takže blahořečím tvému " Už nikdy".

Gravatar

RE: povrchy

28.08.2012 9:27:0028.08.2012 9:27:00 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

Někde v diskuzích EQCH si manželka stěžuje na povrchy kolbišť na Vysočině, že je to vesměs bída. Tady (KV a okolí) už je jedno jediné ofiko travnaté kolbiště, a tenhle klub má - pro případ nouze - tři pískové jízdárny, takže většinou se skáče na písku. Protože na trávu lidi úplně přestali jezdit (trošku pech, protože pokud je tráva tak akorát pružná, je to nejlepší povrch, pro Fina), a když Děpoltovice do písku navezli textilii, zvýšil se počet startujících o třetinu. A tam se skáče... Bohužel mají poslední závody v den, kdy se běží VP:-(

Gravatar

povrchy

28.08.2012 16:41:3628.08.2012 16:41:36 manželkamanželka ---.8.broadband7.iol.cz

Jo. Já to tak taky dělám, když je na hovno povrch, prostě se nepřihlašuju, a snažím se přimět i ostatní , aby to bojkotovali (a pořadatele třeba trknulo, že něco je špatně). Jenže to je u nás na Vysočině absolutní, ale absolutní utopie. Tady povrch nikdo neřeší, všude tráva - takže beton, díry, nerovnosti. A když už je třeba pískové kolbiště, tak k tomu pouze travnaté oprácko, což je prašť jak uhoď. A nejhorší je, že ty lidi nemají vůbec ponětí, že TOHLE, na čem oni závodí, není normál nebo standart. Nikdo to neřeší.