"Supercela je největší frontální porucha, ve střední Evropě je výjimečná, ale ne vyloučená. Aby se supercela uzavřela, je potřeba dostatečný střih větru. Náznaky supercely jsou v současnosti nad Polskem. Právě tam už letos byla na začátku prázdnin supercela pozorována, při přechodu na české území se ale rozpadla," uvedla pro Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

Video

Meteorologický jev natočili i na meteorologické stanici v Úvalech. Zdroj: lovcibourek.cz

„V Praze byl ve středu ráno náběh na supercelu, ale nebylo to z druhé strany uzavřené. Chyběl tam právě dostatečný střih větru,“ informovala Honsová.

Supercela
Je silná bouře tvořená jediným rotujícím systémem kolem vertikální osy, kterou vytváří silný vzestupný proud a pozorovatelný vír (mezocyklóna) o průměru dvou až pěti kilometrů. Supercela patří mezi nejzávažnější atmosférické poruchy. Doprovázejí ji silné elektrostatické výboje a prudké, vytrvalé přívalové deště mnohdy doprovázené mohutným krupobitím.
Zdroj: Wikipedia

"Příznaky supercely bývají silné a vydatné srážky a silný vítr. Někdy ani nemusí být moc blesků. Od úterý jsme supercely sledovali také nad alpskou oblastí, tam se docela často vytváří. Nejčastěji jsou ale zaznamenávány nad územím USA, kde z nich pak vznikají tornáda. Nemůžeme vyloučit, že se v nadcházejících dnech ještě v České republice utvoří," dodala Honsová.

Video