Informace o článku
Iron Sky
Jestli máte rádi vynikající a inteligentně zábavná béčka, hurá do toho!
draacedraace
filmožranífilmožraní
15.07.2012 20:51:0015.07.2012 20:51:00

Iron Sky

     Tak tedy ještě jeden festivalový film, který momentálně běží v kinech, tudíž je mou povinností na něj upozornit. Tedy za předpokladu, že máte rádi vyhulený humor, který sice kvalit pěti hvězdiček nedosahuje, ale který na řvaní smíchy stačí, aniž by bylo nutné sahat po klišé či lehce primitivních momentech.

     Moje slabost pro německé uniformy (2. světová válka) je vcelku profláklá, protože německá armáda byla nejen nepropracovanější, ale i vizuálně nejkrásnější. Takže když na Měsíci léta páně 2018 na amerického astronauta zamířila postava v německé válečné přilbě a vzápětí jim loď odstřelila neméně válečným dělem, věděla jsem, že film se mi bude líbit.

     Protože tohle byl základní pilíř filmu, interiér nacistické pevnosti na Měsíci. Těžko vysvětlovat, protože to se musí vidět na plátně: pancéř, hýbla a táhla, obrovská soukolí, místo bytů bunkry a vrcholem filmu je vesmírná bitva, kdy „armáda“ Země útočí v nejmodernějších plavidlech, zatímco nacistům se při odstřelování horizontu nad hlavami kývou válečné lampy s obrovskými žárovkami a prostředí náramně připomíná filmy Karla Zemana a nákresy Julese Vernea.

     Děj filmu vůbec není důležitý, ten neřešte. Zaměřte se na detaily (jistá podobnost s filmem Pád třetí říše, Star Wars atd.) a užívejte si výborných vtipů, zaměřovaných na světovou politiku, protože scéna, kdy zástupce Finska zvedne nesměle ruku, je totální korunou, kterou účelně nechci vyzradit a po které jsem skrz slzy smíchu neviděla.

     Taky mi příliš brzo došel vtip s USB, takže jsem se začala smát dřív, než přišel titulek, čímž jsem to zkazila ostatním divákům.

     Ale abych nastínila děj. Americká prezidentka, která rozhodně není vzorem kladu (zřejmě proto, že nejde o americký film), vysílá do vesmíru astronauty, kteří nechtěně objeví základnu nacistů, vybudovanou na odvrácené straně Měsíce. Jeden je zabit, druhý zajat, čímž začíná bláznivý propletenec příběhů, jimž vévodí ambicióní snaha vrátit se na Zemi a ovládnout svět. Banální a plytký příběh, avšak s naprosto výtečnými herci, skvělými kulisami a výbornou hudbou, které bych ráda vysekla sólo poklonu, protože ono napohled rušivé sklouzávání z vážna do parodie naopak vymodelovalo filmu geniální atmosféru.

     Koneckonců pokud létající talíř přistane do pole s rostoucí marihuanou, nelze očekávat nic jiného než vyhulený film. A tvůrci si evidentně dopřávali:D

draace
Vytvoříme si nový horizont!
A titulky s Laibach mě fakt potěšily. Až do úplného konce.

Celý film visí na youtube.com (viz níže), ale doporučuji buď kino, nebo plazmu. Kvůli detailům:-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: