Informace o článku
Prometheus
aneb další paráda Ridley Scotta (2012)
draacedraace
filmožranífilmožraní
08.06.2012 23:29:0008.06.2012 23:29:00

Prometheus

     Zázraky se dějí (pokračují), podařilo se usednout do sedadla kina, s velkým uspokojením, že Frostova premiéra projekce 3D proběhne právě prostřednictvím Promethea, neb hluboký a temný vesmír baví (byť poněkud jinak než mě).

     Fanoušci "Alien" film určitě musí vidět, byť okatě bije do očí, že mezi „Alien“ a „Prometheus“ minimálně jedna dějová linka chybí. Shodnými znaky jsou „bytosti“ a vesmírná loď, ale tady těsná příbuznost končí, protože nic dalšího už do sebe nezapadá (záměrně nespojleruji).

     Mnohokrát avizované zodpovězení otázek dopadlo přesně tak, jak jsem čekala, protože jsme se de facto nedověděli nic. Což mi svým způsobem nevadí, protože já tajemno ráda, ale když kapitán z „ničeho nic“ analyzuje, že náklad je biologická zbraň... Přijde mi, že dějových linek tam chybí mnohem víc, a naprosto brutálně se tento fakt odráží na samotných postavách. Protože ani o nich se toho moc nedovíte. Záhadami obestřený David je jednoznačně králem příběhu, zatímco neméně zajímavá postava Vickers dostala prostoru (a hlavně vysvětlení) mnohem méně. Část posádky tvoří telata, která nejdříve vyděšeně pobíhají v temných gigerovsky laděných chodbách, aby posléze komicky šťouchala do hada, a ke zbytku si nestihnete udělat vztah, protože se ve filmu blesknou jen výjimečně. O to víc „zvláštně“ pak působí, když se kapitán lodi bez velkého přemýšlení (dramata) rozhodne spáchat kamikadze ve jménu záchrany lidstva.

     3D efekty skvělé, ale šlo by to ještě líp, sakra práce. Faktem je, že třeba Avatar je bez 3D tuctový film, který stačí vidět jednou, ale v případě Ridleyho Scotta bych se nebála trojrozměrně „přitvrdit“. Možná jsem zmlsaný divák, ale proč koncový záběr nevyužil efektu 3D k "podívání se" monstra do řad kino diváků? Notabene u vetřelce, jehož mechanická čelist do lidí v předešlých filmech vystřelovala s železnou pravidelností?

     Druhá půlka filmu už je spíš zbrklé scifi, které s původní verzí plazícího se strachu a děsu nemá nic společného. Plus úsměvná fakta, kdy archeoložka s čerstvě zašitým břichem skáče přes rigoly, šplhá a ještě se pere, což je okořeněno (jako téměř celý film) fádním scénářem, který se naprosto excelentně nepovedl.

     Ale za vidění film rozhodně stojí! Ridley Scott coby vizuální král je pořád ještě ve formě, jeho vesmír zůstává tím nejhnusnějším místem, a jestli chystá ještě jeden film, tak ať začne co nejrychleji, protože v Prometheovi mu obyčejná ryzí logika občas zaskřípala.

     Což je škoda.

draace
Bravurně si tvůrci poradili s kouřením.
Aby „navázali“ na Vetřelce 1979, protože v novějších US filmech už se kouření nenosí.
Na to jsem hodně byla zvědavá a palec nahoru:-)

Foto: zdroj CSFD.cz

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Povedená recenze aneb taky svou troškou do mlýna:)

Ahojky Drace,

přispěju taky:

http://www.piste-povidky.cz/profil/Phar.…

Gravatar

RE: Povedená recenze aneb taky svou troškou do mlýna:)

20.06.2012 8:23:1920.06.2012 8:23:19 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

Hustý. Evidentně jsme si z kina odnesly stejné emoce:-)