Informace o článku
Dejavu-dejavu-dejavu
(jakože déja vu)
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
29.12.2011 20:13:0029.12.2011 20:13:00

Dejavu-dejavu-dejavu

     Zvláštní na mém dejavu je, že ho vlastně nevnímám jako dejavu. Prostě to tak před lety bývalo, a je to tak znovu i teď. Stejný scénář: plískanice, chladno, obavy z mrazu, sračky a sračky a sračky. A znovu pociťuji markantní rozdíl z faktu, že když se koně nedělají kolektivně, není to radost, nýbrž jen starost. Starost a osamocený vopruz. Každý den bez rozdílu. Přijít, uvařit, napustit, vynést/vyvézt, rozdat večeře, zkontrolovat nohy, uklidit vyházené seno, odházet bobky, obejít ohradu. Přebírat seno, řešit vykulení balíků, protože občas se nepodaří sehnat vůbec nikoho, počítat dny a doufat, že zasraná zima brzy skončí. A že nezačne skutečně mrznout, protože v tomhle směru byli listopad i prosinec velmi milostiví. Až podezřele, protože doteď se mi dařilo mít zásoby vody pod kontrolou a oba koně vypadají dobře (tedy až na Amíkův kašel, ale tohle prostě musí řešit majitelka).

     I co se týče migrací cizích zvířat, tak ťuk-ťuk-ťuk. Něco se potulovalo venku, ale k nám nevniklo, plus nedávný důsledek vichřice, která povalila stromy na ploty a za tím naším, ve kterém zrovna nešla elektrika, jsme měli stádo. Naštěstí se děsivé scénáře, kdy nám cizí zvířata zlikvidují zásoby sena a zůstaneme zimě napospas, nenaplnily, ale ještě není zimě konec. Mrazy možná ještě přijdou a pak se začne lámat chleba, co se týče vody, protože v jednom člověku se potřeby dvou zvířat uspokojují náročněji. 

     A ještě jeden rozdíl jsem si dnes uvědomila. Když jsem před lety odcházela z pastviny, od sraček od hlavy až k patě a zmrzlá a udřená, hřálo mě na srdci, že koně jsou zaopatření a spokojení a že mám hotovo a čeká už mě jen teplo domova. A teď? První, co mě napadne, je „zítra znovu“ a „už aby celá zima táhla do háje“.

     A mohla by odtáhnout rychle. I když je zatím velmi milostivá.

draace
Hlavně nesmím být nemocná, takže jestli mi chcete do dalšího roku upřímně popřát, tak hlavně zdraví.
Jinak to bude hodně blbý průser.
Akorát Anetu a Daniela v rámci letošních dlouhých zimních večerů nejspíš nedám, což už je na prd teď.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: