Informace o článku
The Thing
Něco je špatně. Pokolikáté zde už píšu, že horory fakt nemusím, protože intenzivní strach není tou pravou emocí, kvůli které já sleduji filmy?...
draacedraace
filmožranífilmožraní
08.12.2011 22:10:0008.12.2011 22:10:00

The Thing

     Něco je špatně. Pokolikáté zde už píšu, že horory fakt nemusím, protože intenzivní strach není tou pravou emocí, kvůli které já sleduji filmy?

     Takže další výjimka potvrzující pravidlo a opět související s minulostí, protože The Thing jsem poprvé viděla ještě v naší prastaré černobílé televizi a samozřejmě coby dítko. A to přestože jsem byla podělaná strachy, protože sledování hororů bylo „in“ (nejvíc).

     Faktem je, že kromě The Ring (Kruh) se hororům 80.-90. let žádný nepřiblížil. Vetřelec (Alien) se stal kultem a spolu s The Thing (Věc), The Fly (Moucha) a The Fog (Mlha) nastavili svému žánru nepřekonatelnou laťku. A to i bez počítačových efektů.

     O novém The Thing prosákly zprávy na počátku roku a nepřekvapilo mě, že vesměs velmi negativní, protože málokterý remake dosáhne kvalit originálu. A o to víc mě překvapil film samotný, protože to vůbec špatné nebylo. V podstatě jsem zažila nemlich ty samé emoce, které před lety u originálu, a přestože jsem názoru, že víc než podívaná na „hnus“ straší něco, co „tolik“ vidět není (platí pro oba filmy), i tak mi film přišel jako velmi vydařený pokus. Nevěřila bych tomu, ale je to tak.

     Na nový The Thing jsem se podívala z čiré zvědavosti (srdeční záležitost) a v kvalitě BR, což mělo naprosto skvostnou atmosféru (a neméně skvostně jsem se bála). A zde vyvstává obrovský problém v případě těch, kteří The Thing neznají. Protože kterou z verzí jim doporučit? Zakopaný pes totiž vězí ve faktu, že původní film natočený r. 1982 (John Carpenter) je de facto druhým dílem, neboť tvůrci nového The Thing (r. 2011, Matthijs van Heijningen Jr.) natočili, co se dělo těsně „před“, takže pokud chce divák dodržet časovou osu, měl by vidět nejdříve nový The Thing a hned za ním původní.

     Teoreticky proč ne? Novější verze si dala sakra záležet, aby opravdu vycházela z původní (autentické kulisy atp.) a naprosto nejlepší je konec, který doslova „přebíhá“ v děj filmu z roku 1982. I fakt, že originál je o level lepší než následovník, nahrává variantě vidět nejdříve nový a pak starší. Jenomže efekty... Efekty jsou kamenem úrazu, protože v 80. letech se animovalo a nejednou tyto scény působí spíše rušivě (u The Thing chvílemi až moc). Plus atmosféra, protože starší The Thing je v tomhle směru naprosto dokonalý, a je škoda neprožít si emoce u lepšího (když díky prvnímu-novějšímu divák bude vědět, o co jde, ve druhém-starším už si to „tolik“ neužije).

     A teď babo raď!
     Jinak nový The Thing nyní vstoupil do kin, takže milovníci hororů mohou vyrazit.

draace
Ale asi jo: nejdříve nový, pak starší.
Chronologicky to bude správně. Ale chce to je vidět v jednom dni, hned za sebou!:-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: