Informace o článku
Před devíti lety:-)
"Finská Afrika" mě inspirovala k vytáhnutí zápisku devět let starého (aneb jak jsme spáchali Mikuláše na koních:-)
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
05.12.2011 19:14:0005.12.2011 19:14:00

Před devíti lety:-)

     Slíbila jsem Klárce, že její koně vezmeme pod sedlo, když je ona marod, takže od rána honička za honičkou. Tudíž jsem ráno mastila si zaopatřit Bobánka, vykydala jsem Fina a Píšťalu, připravila všem krmení a rychle domů, dát dohromady kostým, protože Klárka není zdravotně schopná zastat čerta. A to jsem se tolik těšila, že budu andělská blondýnka:-(

     Móňa tradičně nestíhala, ale kostým měla. Pomohla mi dodělat moji masku a dostala záchvat smíchu při zjištění, že mám černou čepici a bílé rohy. Mně pro změnu dorazily její bílé vousy, prostě dvojka jako vyšitá. Copak na to asi řeknou koně? :D

     Nejprve jsme vzaly pod sedlo Klárčiny svěřence. Ve stáji nás přepadla Martina a smála se mi, když jsem sedlala Píšťalu, protože jsem byla pekelně nervózní. Navíc se mnou lomcovaly i nervy skrz Mikuláše, takže Píšťala si se mnou vesele dělala, co se jí líbilo. Než jsem ji dotáhla a než jsem vůbec nasedla, uplynul mi rok života. Pracovat se jí nechtělo ani náhodou, ale šaškovat, to ano.

     Storm pod Móňou zpočátku pokulhával, takže Móňa slezla, důkladně prozkoumala obě zadní nohy a že ho asi nechá být. Ale valach se pak rozešel, takže jsme přiježďovali, a Móňa s ním byla spokojená, oproti minule prý výrazný pokrok. Nakonec jsme se prošli ke kolbišti a pak už hurá do kostýmů.

Nikam se mi nechtělo, čerty bych nejraději odpískala, z Píšťaly jsem byla unavená dostatečně.

     Amík málem upadl, když poprvé v životě uviděl Mikuláše, a podruhé se složil, když jsem je vyfotila a vyletěl blesk.

     Finovi byl čert úplně ukradený. Řetěz se mi podařilo ztratit pár metrů za brankou, ale zůstal mi v ruce bič, takže kdyby někdo vychyloval, hodlala jsem ho přetáhnout jezdecky. Utěšovala jsem se faktem, že jsem naprosto neidentifikovatelná, stejně jako Móňa, která v dostihovém sedle a tím pádem v dostihovém sedu vypadala jakožto Mikuláš naprosto příšerně.

     Ale nebyla jsem jediná, koho z Móni chytal amok. Potkaly jsme zaběhlého vlčáka, který měl v plánu si pořádně zaštěkat na koně, ale jakmile na něj Móňa-Mikuláš zařvala a on zvedl hlavu a uviděl ji, zaseknul se mu štěkot. Civěl, kouřilo se mu z hlavy, jak usilovně přemýšlel, co to vlastně doopravdy je, a chvíli se tiše za námi plížil, ve snaze si alespoň čichnout, ale to mu Fin nedovolil.

     „Mikuláš“ neustále držkoval, že málo hudruji, jenže já strašit neumím. Já se umím pořádně naštvat, ale tak na minutu a konec. Navíc první objednaná holčička vyšla z domu tak zdřevěnělá hrůzou, že by při jediném bububu asi omdlela. Nicméně básničku koníčkovi pověděla (zatímco ji Amík důkladně prošacoval), pohladila si ho a dostala zaslouženou odměnu.

     A na dalších místech už se panáčkovalo. Na intru nám básničku odříkala i vedoucí vychovatelka a kolega vrátný dokonce zazpíval koledu (v mylné naději, že něco dostane). Hrkli jsme do sebe pro nás dvě cosi neznámého a hurá dál do města. Cestou jsme od náhodných chodců vyfasovaly další frťany (asi meruňkovice), větrové bonbóny a občas nějakou tu sprostou básničku. Móňa už nebyla s to efektně odhadovat podjezdy, takže na stromech zůstalo pár chuchvalců vaty, ale náladička byla, takže než jsme dojely k panelákům, měly jsme ji přímo ukázkovou.

     Tolik dětí jsem nikdy na balkónech neviděla! Některé se neodvážily ani špitnout, a když se jich mutující Mikuláš zeptal, jestli byly hodné, zdrhly. Naše tři „klientky“ se po básničkách i povozily a já byla ráda za včerejší Finův exces, protože dnes byl opravdu jako beránek. Choval se jako filmová hvězda a rychle odkoukal, jak se šacují kapsy. Koně dostali jablíčko, my opět lampu posilňujícího moku, a to byla v mém případě poslední kapka.

     Pak už bylo jenom veselo, protože jak jsem byla posilněná, bavilo mě strašit. Na koni jsem krásně dosáhla do přízemních pater, do kterých jsem vysílala BU-BU-BU!, takže vřískoty za sklem, a jeden z chlapečků se opatrně přišel zeptat, jestli i koníci přijdou za nimi do pokoje.

     Po dnešku bych oba naše oře přihlásila do policejní školy, mohli by oba nastoupit ihned. Fakt profíci. I obavy z bouchacích kuliček a petard se ukázaly být zbytečnými, protože děti nás provokovaly v naději, že bude honička, a použít zastrašovací metody formou útoku je nenapadlo. Rány byly, to ano, ale koním byl rachot ukradený, zatímco dětičky pokřikovaly, že čert je debil (což tedy není!:-)))

     Mikuláš děti nalajnoval do bezpečného zástupu mimo silnici a u dalšího sídliště jsem pár provokatérů honila, aby nehulákali, že čert je srab. Dostala jsem sice od Mikuláše napomenutí, že výraz „táhněte, smradi!“ není to pravé ořechové, ale když jsem k tomu dodala „do pekla“, stravitelné to již bylo.

     Malou Štěpánku jsem strašit nesměla, ale i tak překvapila. Básničku pověděla, a jak se později ukázalo, malé děti nejsou hloupé, protože Mikuláš prý měl hlas jako maminka a seděl na Amíkovi a Amík to tedy byl, protože měl svoji uzdečku. Mého koně Štěpánka neidentifikovala pravděpodobně proto, že jsem se s ním postavila na vršek trávníku (abych lépe viděla do okna vedle), čímž jsme byli o metr vyšší než normálně.

     A konečně jsem pochopila, k čemu slouží doopravdy bič. Na dosáhnutí na zvonek, bez nutnosti sesedat z koně!

     Ale každá sranda jednou končí. Děti zkoušely provokovat, ale denní světlo bylo nadobro pryč, tak proč si koledovat o malér? Krokem jsme došly do stáje, obstaraly jsme oře, a světe, div se, přijel kovář. Prý viděl světlo, tak jestli nesundáme Píšťalce přední podkovy. Klárka sice ležela v posteli, ale Móňa si s Píšťalkou poradila, až se Klárka divila, protože kobylka nesnáší lidi pod vlivem alkoholu.

     Prostě šikovný tým:-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: