Informace o článku
Že já kráva blbá...
draacedraace
filmožranífilmožraní
20.11.2011 2:13:0020.11.2011 2:13:00

O posledním Harrym Potterovi (část II)

     Minule jsem zmínila, že první film o Harrym Potterovi jsem viděla v místním kině. Něco málo jsem o filmu věděla díky Kinoboxu (ukázky vypadaly velmi dobře, pro milovníka fantasy) a hlavně jsem měla přečtenou knížku, která se ke mně dostala coby „to je super oddech čtení, to Tebe bude bavit“.

     A bavilo. První knížka neskutečně, hladilo to duši, a druhá také. Třetí se z kolonky „oddech mazlivé čtení“ trošku vymanila, čtvrtá už měla zaděláno na horor. Pátou jsem přečetla jen díky faktu, že jsem chodila hlídat nemocné dítě, a tím pro mě četba HP skončila, protože autorka – jinak geniální vypravěčka – přešla z hladivého čtení na obsáhlá a velmi složitá thriller psychodramata, což už mě nelákalo.

     Ale tím lépe pro kino, protože chodit na nepřečteného Harryho samozřejmě mnohonásobně lepší, než vědět dopředu, co se bude dít!  

     Na filmech o Harrym  Potterovi se podepsal nepříjemný fakt, a to střídání režisérů. Jak byl první film naprosto kouzelně dětský, druhý už tím samým nudil (oba Chris Columbus). Třetí díl osobně považuji za vůbec nejzdařilejší (Alfonso Cuarón), protože styl, jakým se režisér tématu ujal, je mi velmi, velmi, velmi blízký (brilantní humor, výborný scénář a chytlavá kamera, prostě parádní podívaná). Téměř hororová čtyřka lepší než dvojka, ale na kvalitu trojky nedosáhla (Mike Newell). Od pětky se režie chopil David Yates, jehož nejsilnější stránkou je fantastická a dech beroucí vizuální stránka, a i když počítačové triky mají největší slávu za sebou, jemu se podařily naprosto neuvěřitelné kousky. A co hlavně, laťku autentičnosti zvyšoval a zvyšoval, a byť se zdálo nemožné sebe samotného překonat, on to pokaždé dokázal.

     Síla příběhu je pro děj důležitá, ale splácat do třech hodin tlustou knižní předlohu je pokaždé peklo. Vsadit především na vizuální stránku bylo tím nejlepším, co Yates mohl udělat. Ale nejen Yates řádil, co se týče triků, což pro mě coby diváka znamenalo přesedlat do lepšího kina.

     A začala mnohaletá série návštěv multiplexů. Začátek šestého dílu byl promítán i v IMAX s první půlhodinou ve 3D (něco naprosto fantastického – při průletu smrtijedů Londýnem jsem se chytala židle), a v případě posledního dílu, rozděleného na dva filmy, jsem silně váhala, jaké kino zvolit. První část sedmičky už nebyla pro malé děti: přehlídka beznaděje, samoty, prázdnoty a deprese, a vizuálních zážitků tak nějak průměrně. Ztvárnění pozvolného skomírání dobra výborné, režisér odvedl bravurní práci, ale na požitek stačilo obyčejné kino, multiplex úplně nutný nebyl. 

     Zprávy, že zcela poslední HP poběží ve 3D, mě zaskočily. Na jednu stranu nutkání chtít vidět, protože pro mě je 3D formát absolutní orgasmus, na straně druhé pochybnost, jestli je nutné tohle absolvovat ve 3D, když na první půlku sedmičky stačilo kino obyčejné. A tak jsem váhala, až jsem si poslední možnosti nechala utéct, a že tedy těch devět let zakončím v kině našem, což bude zároveň i sentimentální, protože právě v něm mé sledování HP začalo.

     Že z kina sešlo, již víte, chřipka mi návštěvu zrušila. Že jsem film musela stahovat dvakrát, již také víte. Co nevíte a neznáte, je popis mé bezprostřední reakce, když jsem posledního Harryho shlédla: chtělo se mi hystericky mlátit už tak bolavou hlavou do zdi, za mohutného vykřikování

ŽE JÁ KRÁVA BLBÁ NEŠLA NA 3D!

     Vědět dopředu, že Yates pojme finále epicky, tak s návštěvou 3D neváhám. Mohla bych klidně napsat, že sedmička je svým způsobem lepší než má favorizovaná trojka, protože jí nechybí vůbec nic: strhující dějová jízda, fantastické triky, humor + skvělé hlášky (McGonagall nejvíc). Že je z důležitých scén cítit LOTR mi paradoxně nevadí (proč nepoužít již osvědčené), stejně jako „odbytá“ bitva o Bradavice... 

     Ale mě to neskutečně bavilo, od samého začátku. Do konce života budu úpět, že jsem zadek nezvedla a 3D nenavštívila, protože tohle bych si užila naprosto nejvíc. Trojka samozřejmě zůstává tím nejlepším (sorry, druhá sedmičko), ale tohle – tohle notně předčilo a přebilo veškerá má očekávání.

     Bohužel zcela mimo kino, ale nedá se svítit. Ale vlastně jsem měla kliku, že mi chřipka dovolila strávit pár hodin mimo postel. Dívala jsem se na etapy, včetně odpočívací přestávky:-)

draace
NEJ postava: bezkonkurenčně Severus Snape (viz foto 1)
Druhá NEJ postava: Belatrix Lestrange (foto 2). Dodala filmu úplně jinou dimenzi!
Třetí metál bych nejraději udělila Dolores Jane Umbridge...  výborná!

A korunu bych dala školníkovi Filchovi, za úklid po vyhrané bitvě:D :D :D

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:

Ses mohla zeptat, já jsem na tom, prakticky, omylem, ocitla v IMAX a asi jen díky tomu se mi to líbilo, i přes skoro totální znalost knížek a urputným pocitem, že knížkysekurvafixfilmovtnemají :oD

Gravatar

RE: ...

28.11.2011 10:36:5728.11.2011 10:36:57 draacedraace ---.232.broadband5.iol.cz

Ty bláho, vidět tohle v IMAX... Ach jo. Fakt pech :-(((

Gravatar

RE:

03.12.2011 20:19:4403.12.2011 20:19:44 KrajníKrajní ---.dialtelecom.cz

A co by měl říkat chudák jako já - s jedním funkčním okem - ten má z 3D efektu úplné hovno. Já byla na posledním Potterovi v kině třikrát, a pokaždé dobrovolně na 2D projekci, ale zato v originále, jelikož dabing by mě naprosto spolehlivě zabil.