Informace o článku
Na sobotu toho bylo plánováno hodně, ale jak už to bývá, všechno bylo nakonec úplně jinak.
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
12.11.2011 19:42:0012.11.2011 19:42:00

Jak je důležité míti martingal

     Na sobotu toho bylo plánováno hodně, ale jak už to bývá, všechno bylo nakonec úplně jinak.  

     Kromě faktu, že naše Móňa již mimopracovní aktivity nestíhá, sešlo i z návštěvy Jíti a Matouše, a jelikož se mi v pátek naprosto neplánovaně podařilo usnout v půl sedmé (a samozřejmě v koňských věcech na gauči), bylo mi dnes brzy ráno jasné, že Huberta u Váňů určitě nepojedu. Vidina dostihového koně pod zadkem lákavá byla, to nepopírám, ale v půl sedmé jsem se z akce omluvila a že dorazím až na skákací program, který měl vypuknout okolo poledního ve Dvorečku.  

       A na ten jsem se samozřejmě vypravila s Finem. Outfit jsem tentokrát nijak vážně neřešila, protože v době honů a na posedech číhajících myslivců je prioritní záležitostí „být viděna“ a „nebýt střelena“, tudíž jsem poprosila o svítivě oranžovou podsedlovku, efekt jsem zesílila vestou a do mlhy jsem koně vybavila i zelenou reflexní, takže vypadal, jak kdyby patřil k týmu popelářů.  

       Co jsem však krutě podcenila, byl častokrát zmiňovaný martingal. Spoléhat se na zimní chlupy a s nimi související nechuť se rychleji pohybovat, byla velmi, ale velmi naivní:-) Protože bílej přesně věděl. A bílej mi hned po zrychlení tempa laškovně zvedl hlavu, a když vedoucí dostihová kobylka nabrala tempo, které se neslučovalo s výrazem „kentr“, a rychlost lotu se poněkud zvrhla, promítly se mi před očima všechny momenty, kdy jsem přísahala, že už nikdy na koně nesednu. A když už jo, tak na houpacího!:-)

       Naštěstí šlo o velmi kratičký exces, a když jsme oře patřičně zpacifikovali, šlo se skákat. Naštěstí sólově, případně ve dvojicích, což eliminovalo riziko, že mi kůň během hird vezme ruku, nabere rychlost a po poslední se mnou vezme čáru k Neumětelům.  




       Během první skokové série jsem mu mezi hirdami koukala do nosu. 
       Druhá už byla trošku lepší, byť nám na záda dýchal Mastman. 
       Třetí sice s dvěma fuj podskoky, ale za to v korektním tempu, i s Masťou za zády. 
       Čtvrtá perfektní. Možná proto, že si bílej zapomněl přehodit nohy a musel to jít všechno pracně z levé zadní:-)))  

       Teorie, že narychlo zorganizované akce jsou nejlepší, má něco do sebe. Z mé strany naprostá spokojenost, i když byla zima jako kráva, i když mě, která na koni za poslední dva měsíce seděla asi desetkrát, bílej vycaploval do stádia „zombie“, i když mi vytahal ruce až k zemi. A jednu dokonce ještě víc, protože poslední kilometr jsem šla pěšky a v ohradě podél cesty zabučelo tele (vlastně bych měla být ráda, že mi nevyhodil rameno a neutekl i s mojí rukou).  

       Julče a Nele bych tímto ráda poděkovala za skvělou akci, Kátě za ubytování a zadekování, a co se týče martingalu... Asi to nemá smysl komentovat. Třeba si ho příště vezmu:-)

draace
Ale jinak byl bílej hodnej, abych ho jenom nepomlouvala, protože kromě caplování a pullování se choval naprosto slušně. Protože když to srovnám s Hubertem v Krásné... kde to se mnou odpálil a strhnul sebou dostiháky od Surovčáků... a brzdili jsme kolektivně celé pole... a kdy jsem čekala, že mě za finálové extempore Soňa a její holky zmlátí bičema... 
Prostě už je hodnej. Poslední svíčku udělal také před čtyřmi lety:-)

  
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: