Informace o článku
Družicové snímky zemského povrchu dokazují, že dobytek inklinuje k tomu natočit své tělo při pastvě i odpočinku od severu k jihu. Němečtí vědci si na ...
draacedraace
krávy - hot newskrávy - hot news
26.08.2008 21:17:0026.08.2008 21:17:00

Krávy fungují jako kompas, vnímají magnetické pole Země


Družicové snímky zemského povrchu dokazují, že dobytek inklinuje k tomu natočit své tělo při pastvě i odpočinku od severu k jihu.

Němečtí vědci si na družicových snímcích z Google Earth všimli něčeho, co unikalo pozornosti farmářů, pastevců a lovců po tisíce let: dobytek při pastvě nebo odpočinku totiž inklinuje k tomu, aby natočil svá těla do severojižního směru, stejně jako střelka kompasu.

Studiem fotografií 8 510 zvířat v 308 stádech po celém světě zjistlili zoologové Sabine Begallová a Hynek Burda z University Duisburg - Essen a jejich další kolegové, že dvě ze tří zvířat na snímcích byla orientována ve směru zhruba ukazujícím k magnetickému severu. Rozlišení snímků však nedovolilo určit, zda jsou zvířata otočena hlavou k severu či jihu.

Na otázku, zda někdy pozoroval takové chování u krav, říká farmář Fletcher Tulare z Kalifornie: "Vůbec ne." Ale zároveň dodává: "Nikdy mě nenapadlo se takovým problémem zabývat."

Jak výzkumníci uvedli v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, byly podobné výsledky zjištěny také při terénních průzkumech 2 974 kusů jelení a srnčí zvěře v České republice. Krávy, jak známo, se natáčejí čelem ke kopci nebo silnému větru, aby minimalizovaly tepelné ztráty nebo se v chladných ránech natočí ke slunci, aby absorbovaly teplo. Ale skutečnost, že obrázky byly pořízeny v mnoha lokalitách, v různou denní dobu a při klidném počasí, minimalizovala vliv takových činitelů, tvrdí výzkumníci.

Vědci už dlouho vědí, že určité bakterie, ptáci, ryby, velryby a dokonce hlodavci mají ve svých mozcích drobounké útvary obsahující částečky magnetitu, které se mohou chovat jako kompas.


„Ale nové výsledky poprvé přinášejí zjištění, že i větší suchozemští savci jsou takto vybaveni," říká biolog Kenneth J. Lohmann z Univerzity Severní Karolína.

Nálezy jsou "velmi zajímavé a vůbec ne nepravděpodobné,“ komentuje výzkum biolog z Caltechu Joseph Kirschvink. A dodává:“Je to neuvěřitelně parádní využití Google Earth. O možnosti vzniku takové studie by se nám ještě před pěti lety ani nesnilo.“

Netopýři, ptáci, včely a velryby – všem pomáhá jejich citlivost na magnetické pole v navigaci. Jakou výhodou ale je pro krávy? Experti se domnívají, že jim možná pomáhá najít cestu domů nebo jde jednoduše o zbytkový smysl, který už dnes nemá žádné využití.

Autoři studie dále připomínají, že dosud nikdo nezkoumal, zda mozky krav či jelenů obsahují magnetické částečky. Jedno je ale téměř jisté, výzkum podle expertů nebude zřejmě mít žádné praktické uplatnění.

Zdroj: www.iHNed.cz

Oprava chyb: draace

Děkuji Janě, za echo:o)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: