Informace o článku
. Rok 2009 je bezpochyby rokem, který jakoby uzavíral životní etapy a našlapoval do nové doby, což pozoruji nejen na sobě, ale i u ostatních. Výjimečn...
draacedraace
DOSTIHYDOSTIHY
11.10.2009 23:29:0011.10.2009 23:29:00

Velká Pardubická 2009: brečet vzteky nebo radostí? :o)



.

Rok 2009 je bezpochyby rokem, který jakoby uzavíral životní etapy a našlapoval do nové doby, což pozoruji nejen na sobě, ale i u ostatních. Výjimečná byla i letošní Velká Pardubická: na start se postavil rekordní počet koní (dokonce jeden čekal „pod čarou) a horkým kandidátem na vítězství byla Sixteen. Pozice desetinové favoritky se mi nelíbila, neb mi šestý smysl opatrně našeptával, že přílišně optimistické prognózy klisně spíše ublíží, protože stát se může cokoliv...

A také že ano. Ještě než se dostanu k pointě, bych ráda vyslovila pochvalu týmu ČT, který přenos z Pardubic přenášel. Nové náhledy na skoky, kamery na jedoucím autě, zpravodajství opravdu k věci, vylepšená grafika (fota jezdců)... Moc se mi líbila kamera zabírající slavnostní defilé z dráhy, nikoliv z věže, protože tento zdánlivě banální rozdíl zachycoval autentickou atmosféru z Pardubic: halasící tribuny v pozadí, detailní záběry na jednotlivé aktéry, vše doslova „v pohybu“. Paráda! Tohle mělo šťávu.

Infarktový doběh pro mě začal již po Havláku, kdy se koně na špici nepřetržitě střídali a já to nestíhala požírat, držet palce a fandit. Nejhorší byl poslední steeple-skok, kdy kamera poctivě čekala, než přeskáčí téměř všichni adepti, což při tak početném poli bylo NEKONEČNÉ, protože tím pádem jsme byli odkázáni na komentátora, který již zesiloval Tiumenův atack, zatímco my stále zírali na poslední skok. Další záběr zepředu pro změnu neukázal, o kolik délek Tiumen vede, ani kde je Sixteen... A výsledné hlášení „Tiumen s Josefem Váňou vyhraje Velkou Pardubickou!“ jsem nemohla vstřebat už vůbec:o) A to jsou právě ty momenty, které dostihový fanoušek zažije párkrát za život: šok, úžas a nepochopení, co se to vlastně přihodilo. Notabene když můj srdeční favorit, usilující o třetí vítězství v řadě, doběhne až druhý: ale zlobte se na Váňu, po těch letech:o)

A tak jedno oko brečelo dopálením, druhé radostí. Řev tribun a euforie sálající z TV přenosu převálcovala smutek z nevítězství, a ryk davu hlasitostí zdecimoval veškeré předešlé ročníky (troufám si tvrdit, že i jubilejní čtvrtou Velkou Železníkovu). Pocity extrémně rozporuplné, ale nešlo tomu nepodlehnout. Dědka starého už házeli do starého železa a na netu visely ankety „Měl by Váňa startovat ve VP ANO-NE?“

Já zarputile odklikla ANO, z mnoha důvodů. Zaprvé mé dětství ověšené plakáty s mými hrdiny (am.Váňa – Železník). Zadruhé Váňova pochvala mého odježdění Polebose, která zásadně překopala mé mínění „na ježdění já nikdy nemám“ v „tak třeba na to fakt mám (chci vlastního koně)“. Zatřetí fakt, že Váňa je jeden z mála lidí, který je ochoten po půlnoci řešit koliku u kamarádčina no-name poníka, a začtvrté příběh anglického jezdce Saunderse, který se na start VP postavil ve věku 61 let... Je toho mnoho.

Správně bych měla psát PAN Váňa. Pan Váňa vstal z popela a všem posměváčkům dokonalým způsobem zavřel hubu. Velká Pardubická znovu psala historii, opět se neuvěřitelné stalo skutkem a mě nezbývá, než tuhle senzační událost se slzami v očích vstřebat. Kdy se mi opět poštěstí večer skrz skype přijímat ovace a nadšení od lidí, kteří tu naši nádhernou Velkou až tak neprožívají?

draace

GRATULACE fenomenálnímu magorovi.

Nemám slov, tohle je nad mé síly:o)

A zpětně mě mrzí nesledování TV, protože ten trailer je noblesní.

Záběry na Klipa sice nikdy nepřebolí, ale k dostihu to patří; akorát uvedená výše výhry mi přijde zkreslující. Laik nepochopí, že k získání 2 miliónů Kč za vítězství je třeba investovat nejen startovné až 50 tisíc, ale i letité náklady pohybující se v rozmezí až půl miliónu ročně, než kůň bude adekvátně připraven.

.


Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

včerejší VP byla pro mě jedna z nejúžasn...

včerejší VP byla pro mě jedna z nejúžasnějších...emoce jako blázen, křik a pak potok slz...no prostě to semnou totálně zacloumalo...ještě, že jsem byla doma sama a mohla si to totálně užít :o))...Váňa je borec a Sixteen to zajela skvěle
Gravatar

ten trajler je skvěle udělaný, když jsem...

ten trajler je skvěle udělaný, když jsem ho viděla poprvé, zůstala jsem úplně přikovaná k židly...ta hudba diváka totálně pohltí
Gravatar

Trailer zkouknu doma, jinak pardubická v...

Trailer zkouknu doma, jinak pardubická víc než fenomenální, naštěstí přítel je na mé sentimentální výkyvy zvyklej, ale líbilo se mu to taky (nekoňák). Obrovské ovace a pocta PANU Váňovi. PS: Strašně se mi líbilo, jak M. Theimer celou dobu nápadně naznačoval, jak Váňa už nemá v dostihu co dělat, pak už to opravdu chtělo udělat jenom kyš kyš bl*ečku :o)
Gravatar

Elis: Váňa i Theimer jsou kolegové z jed...

Elis: Váňa i Theimer jsou kolegové z jedné stáje, ještě když Světlá Hora fungovala pod jednou firmou. Špičkování Theimera bych neviděla jako cílenou zlomyslnost, nýbrž přátelské rýpání ohledně věku a fyzických (in)dispozicí. Ale jinak souhlas, PAN Váňa všem remcalům natrhnul zadek. Navíc představa, jak všem těm, kteří Váňu roky kritizovali (viz EQCH a popardubické debaty, např. téma Kedon apod.), zhořklo v ústech... Národ ho ctí, a to dostihům jen prospěje.
Gravatar

dostih nádherný, tak to má být a o tom t...

dostih nádherný, tak to má být a o tom to je :o) před panem Váňou klobouk hluboko dolů. ale co se týká přenosu, pro mě velké zklamání, skoky z velké dálky a chybějící závěr. ale tak už to na světě chodí, nikdy se nezavděčíme všem.......
Gravatar

trailer mazec, takový zásah do citů jsem...

trailer mazec, takový zásah do citů jsem dlouho nedostala
Gravatar

loxia: já se právě bála, jak budou zabír...

loxia: já se právě bála, jak budou zabírat skoky, když poběží 25 koní, což je roztahaný lot. A domnívám se, že z dálky je jediné řešení, jak se nažrat, aby koza zůstala celá... Tedy až na ten konec, finiš se jim zabrat i přes dobrou vůli úplně dobře nepovedlo.
Gravatar

Čekala jsem,co ty na to :-))).Po tom ne ...

Čekala jsem,co ty na to :-))).Po tom ne úplně šťastném Albertovci jsem i já drze mrmlala něco o tom,že by Pan Váňa už neměl...A pak jsem brečela jak želva a byla hrozně šťastná,že mi,jak píšeš,zavřel hubu.(A to nejsem žádný velký Váňův fanoušek.)Byla to krásná Velká.
Gravatar

Tak jsem si v neděli samo doma opuštěná ...

Tak jsem si v neděli samo doma opuštěná pustila v poledne telku,a že se jako podívám na tradiční popolední pohádku. A ejhle místo pohádky Pardubická:-)A takhle vyžvejkaný emoce, jsem neměla hodně dlouho..neuvěřitelný výkon/neuvěřitelný zážitek..Děkuji!
Gravatar

No Vanovi jsem to prala uz kdyz jel na b...

No Vanovi jsem to prala uz kdyz jel na blondakovi, alespon letos mu to vyslo a jak rekl mladej Pepa "snad uz da pokoj" uvidime :)). Nejlepsi byl Svacina, krasne si pri tom vyrval hlas :-D.