Informace o článku
Velká červnová je dostih, významný pro tříletý ročník, neb se jedná o důležitou předzkoušku Derby. A Derby? Derby je vyvrcholením sezóny: dostihový ků...
draacedraace
DOSTIHYDOSTIHY
31.05.2009 23:15:0031.05.2009 23:15:00

o Velké červnové

Velká červnová je dostih, významný pro tříletý ročník, neb se jedná o důležitou předzkoušku Derby. A Derby? Derby je vyvrcholením sezóny: dostihový kůň může běžet Derby pouze ve věku tří let, a právě délkou dostihu je Velká červnová důležitému Derby podobna. A ještě technická: Derby nemá nic společného se zápasy Sparty a Slavie, neb tenhle pojem sportovní svět ukradl právě z dostihů (Derby byl prapůvodně anglický lord, jehož jméno tento dostih dodnes nese).

Právě z výsledků Velké červnové turfmani odhadují formy i dispozice jednotlivých koní a stanovují potencionální favority. Ne však z letošní, která nejen že se běžela v květnu, ale svým průběhem se zapíše do dějin tuzemských dostihů černým písmem. Co se událo?

Rovinové dostihy nabízejí vzrušení ryze v rychlosti koní, aneb kdo bude v cíli první. K pádům dochází zřídka, a o to horší karamboly z malérů tohoto druhu vycházejí. Na start Velké červnové nastoupili kromě jiných i nejsledovanější hřebci letošního klasického ročníku: zaprvé nová akvizice stáje Dr. Charváta Mariydi, zakoupeného tzv. na poslední chvíli v zahraničí a s jediným cílem - do Derby. Zadruhé nejdražší hřebec českých luk a hájů - Ivan Poddubny, pořízený za zhruba sedm a půl miliónu Kč, a samozřejmě směřující kam jinam než do Derby. A oba hřebci v dostihu naplnili očekávání, co se týče popularity, ale bohužel naprosto nešťastným způsobem.

Dostih pro Mariydiho nezačal dobře, z boxů odskočil mezi posledními. Byl nucen peloton koní dobíhat a doplatil na kolizi způsobenou Maklerem, který ztratil nohy, a záhy i jezdce. Pád jezdce způsobil v poli koní řetězovou reakci; ze sedla se poroučel i jezdec Lamasara (dalšího horkého favorita), a humbuk na dráze vylekal právě Mariydiho, který vybočil a akcelerace odebrala jezdce i jemu. A rázem bylo po ambicích. Mariydi poté předvedl číslo, který tamější turf nepamatuje: nejen že se bez jezdce ujal vedení, ale zároveň se o první pozici v dostihu rval ne zrovna tradičním způsobem, a to napadnutím soupeře. Nastíním vám, jak to vypadá v praxi: pokud se dva hřebci rvou a vy je sledujete ze země, je lepší se k nim vůbec nepřibližovat. Pakliže na jednom z nich sedíte, máte smůlu: utíká pod vámi neovladatelných pět metráků váhy zvířete, které se snaží uprchnout před útokem druhého, a oním nešťastníkem byl kdo jiný, než druhý ostře sledovaný - Ivan Poddubny. Jezdec Ivana Poddubneho neměl šanci se útočícího Mariydiho zbavit a dostih byl pro ně ztracen: zuřivě kousající Mariydi Ivana Poddubneho připravil o veškeré síly nutné k finiši a v cíli Ivan zhasl jako svíčka.

Ukázkový kalich hořkosti pro dva hvězdné týmy. Hřebci měli poměřit výkonnost, ale ne tímto způsobem. Mariydi start v Derby ohrožen nemá, ale pro nejvíce poškozeného Ivana Poddubneho je situace kritická, protože právě Velká červnová měli hřebci zajistit účast. I takový je turf.

A kdo vlastně vyhrál? Pumpkin-Maribor-Victory Next.

draace

Pražský komentátor dostihů je kalibr, fenomén a špička v oboru.

A když už Velká červnová rozhodila i jeho...:o)))

Kompletní info o Derby: Martinův Derby zápisník (ODKAZ)
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: