Informace o článku
Velká Pardubická 2008: rozpačitě krutá, avšak rekordní Hon na duo šimlů Kvůli přípravám na našeho Huberta jsem si předpardubickou atmosféru téměř vůbe...
draacedraace
DOSTIHYDOSTIHY
12.10.2008 21:50:0012.10.2008 21:50:00

šimloidní víkend (part II)

Velká Pardubická 2008: rozpačitě krutá, avšak rekordní


Hon na duo šimlů

Kvůli přípravám na našeho Huberta jsem si předpardubickou atmosféru téměř vůbec neužila:o( Samozřejmě jsem pilně hltala veškeré novinky a sledovala zpravodajství, ale bez tradičního šimrání v žaludku a těšení se. Víc než na Velkou jsem se nemohla dočkat, až bude po Hubertu, a předpardubické emoce mě míjely velkým obloukem. Nebylo reálné vypnout v mozku Huberta a přeladit se na Velkou, nastartovalo mě teprve až Scyrisovo vítězství.

Podvědomě jsem tušila, že Velká Pardubická letos bude „divná“: prostě je divný rok. Před lety jsem podobnou situaci odhadla u Registany (horká favoritka tehdy opravdu upadla a nedokončila), takže tipovačka vítěze byla složitá. Jakožto fanynka Sixteen jsem samozřejmě loajálně vsadila na ni, ale ve skrytu duše jsem nejvyšší metu přála Váňovi staršímu /ne Juventusovi, ale jemu/, a za černého koně dostihu jsem považovala Numera Due, kdysi boxového kolegu Valencia. Takže zvědavost, kdo vyhraje, bez výrazněji upjatých emocí, vždyť svoje jsem si řádně vybrala vloni; s přáním, ať vyhraje ten nejlepší, k čemuž bohužel nakonec nedošlo.

Tragédie albertovských barev

Diskvalifikace vítěze nejprestižnějšího dostihu roku je ideálním materiálem pro titulní strany médií. Bohužel realita je mnohem absurdnější a krutější: jeden a ten samý tým, který do vyvrcholení sezóny pošle dva výborné koně, o jednoho přijde úplně (zlomená noha) a druhému je suverénní vítězství odebráno. Když pominu finanční stránku (startovné a příprava koně se pohybuje řádově ve statisících ročně), zbude nepopsatelná rutinní dřina a lítost nad ztrátou jednoho ze šampiónů. Scénář letošní Velké by hollywoodský filmař nevymyslel:o(

Klíčovým bodem letošní Velké se stala točna, tedy kolík, kolem kterého je nutné v rámci kurzu projet. Jezdec vedoucího Amant Grise tak neučinil a spolu s ním další dva koně, zatímco zbytek pole „vytočil“, někteří na poslední chvíli. Přetahovací manévr a vyvezení na nesprávnou stranu točny stálo bohužel Klipa život a chyba Amantova jezdce vítězství v dostihu. Na zjištění, že je Klipův osud zpečetěn, stačilo oněch několik vteřin v live přenosu (naštěstí si TV odpustila detailní záběr, za což nejen já děkuji), a od toho momentu byla veškerá koncentrace v háji. Tušila jsem, že „točna“ Amantovi neprojde (viz Risk of Thunder ve VP 98), a ač jsem palce poctivě mačkala dál, veškeré pozitivní emoce byly fuč. Rychlost tempa naznačovala časový rekord: Sixteen pokořila hranici pod devět minut a nezbývá než spekulovat, kolik by činil čas Amant Grise, kdyby dodržel kurz. Ve finiši jsem Sixteen tlačila i hlasově, protože můj tip zněl Sixteen-Amant-Juventus, ale absurdita smůly albertovských barev mi nedokázala se z přiklepnutého triumfu mé favoritce radovat. Prostě to nešlo, přestože diskvalifikace vítězného Amanta byla spravedlivá.

Klip :o(

Klipův životní příběh působí jako kýčovitý film s dojemným koncem. Kůň magor, v dostizích i v práci kvůli neovladatelnosti nepoužitelný. Military byla jediná cesta, jak se vyhnout jatkům, a právě v této nejtěžší jezdecké disciplíně Klip zazářil i na mezinárodní úrovni. Vídávala jsem ho každoročně, s návštěvami Železníka probíhaly exkurze i do Rudné, a líbil se mi. Pokaždé jsem tokala, nádherný kůň. Po svém největším úspěchu v military byl na prodej, ale s ohledem na svou povahu za neadekvátní cenu, a nezájem kupujících jej po šesti letech poslal zpátky do dostihů, tentokrát do překážek. Buď a nebo, poslední šance. Nepopírám, že mi přeměna military koně na steeplera přišla totálně ujetá: jiné tempo, jiný styl skákání, jiná příprava, notabene u vypatlaného koně. A jak už to bývá, spadla mi čelist, a nejen mně, protože Klip zazářil i ve steeplech. Přišel, viděl, a když rozstřílel soupeře v kvalifikačce a ve své první Velké přišel pátý, posadil nás všechny nevěřící reptaly na prdel. Neskutečná výkonnost a bojovnost.

Klipovi se díky jeho pestrému životu podařilo k Velké Pardubické a steeplům všeobecně přibít i military obecenstvo. Fandila mu dvě odvětví jezdeckému sportu, jakožto srdečnímu zvířeti, ojedinělý případ v military-dostihových kuloárech, což je situace, která se s největší pravděpodobností nikdy opakovat nebude. Zda-li měl na vítězství v letošní Velké Pardubické, to se již bohužel nedozvíme; zcela jistě však kandidoval na neuvěřitelný příběh bojovníka, který kvůli své problematické povaze pendloval (nadneseně vyjádřeno) mezi variantami „buď a nebo“, aby právě v pořadí již druhá slibně rozjetá varianta „buď“ jeho život ukončila. Čest jeho památce. Jeho životní příběh zcela jistě z pamětí nevyhasne a spolu s Amant Grisem se nepochybně se stanou součástí nezapomenutelných osudů nevítězů Velké Pardubické.

draace

Samozřejmě blahopřeji vítězům.

Výsledný čas je neuvěřitelný, klobouk dolů.

Foto: Jiří Jícha

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Letošní Pardubická pro mne byla divná už...

Letošní Pardubická pro mne byla divná už jen tím, že jsem se koukala. A kdo mě k tomu přinutil? Mladej Pepík s Decentem... Fuj, ale ty nervy nic pro mě, ještě když závěrečnou rovinku nešli naplno. Obdivuji Tě, že to podstupuješ každoročně a dobrovolně:o)
Gravatar

Jájinkah: je to droga. S Pardubickou jse...

Jájinkah: je to droga. S Pardubickou jsem vyrůstala, protože tatínek je rodilý pardubičák. Železník mě k ní přilepil už navždy, a osudy s tímhle dostihem spjaté jsou samy o sobě románem. Nervy to jsou, těch 10 minut je neskutečně dlouhých, ale právě to se mi líbí. Rovinové dostihy mají jednoduchý scénář: odskočit, utíkat, finišovat. Samozřejmě hraje roli taktika, startovní číslo, stav dráhy a duševní rozpoložení koně, ale v porovnání s překážkovými dostihy jsou podstatně jednodušší. Velká Pardubická vyžaduje notnou dávku štěstí, tam 100% příprava nestačí. Samozřejmě trpím, nejhorší jsou závěrečné metry, kdy unavení koně mají tendenci jednodušší skoky šidit, a jak se najíždí hangár, angličák a havlák, tak už nedýchám. Železníkova poslední VP hirda je moment, který zastavoval srdce i dech... Nelze popsat: je třeba prožít.
Gravatar

I u mě je Pardubická srdeční záležitostí...

I u mě je Pardubická srdeční záležitostí a ta letošní byla opravdu rozpačitě krutá...Musím přiznat, že jsem byla opravdu zklamaná. Amant Gris byl mým favoritem už od kvalifikace..a podařilo se, byl by býval zajel rekord tratě, jenže jak už to tak bývá, jediná chybička přilila olej do ohně albertovských tragédií...Ale i takovéhle emoce Pardubická vyvolává..a napřesrok se stejně budu klepat znovu:-)
Gravatar

Speciální foto pro draace: http://picasa...

Speciální foto pro draace: http://picasaweb.google.cz/ela.hanus/VelkPardubick12102008#5257619617044938146 Aby bylo vidět, že i šampionky můžou vypadat jako... Já vím, že je rozmazaná, ale první focení na dráze při Pardubické mi dalo zabrat. Případně ostatní foto zde, některé i nerozmazané: http://picasaweb.google.cz/ela.hanus/VelkPardubick12102008#
Gravatar

Eliška: to je nářez :o)))))) Můžu to tad...

Eliška: to je nářez :o)))))) Můžu to tady použít, někdy?