Informace o článku
Jak sakra začít, aby článek nespadl do osobní roviny? Aby nadšení plné emoce nepohřbila krutě drsná realita červencového měsíce? Ideálním se jeví být ...
draacedraace
KONCERTY -recenzeKONCERTY -recenze
08.07.2011 23:36:0008.07.2011 23:36:00

PULP: Jarvisův café festival

Jak sakra začít, aby článek nespadl do osobní roviny? Aby nadšení plné emoce nepohřbila krutě drsná realita červencového měsíce? Ideálním se jeví být zašťourání do historie, kdy jsem k Pulp přičichla. Viníkem je samozřejmě náruživý Pulp fanoušek Frost, kterého jsem před pěti lety překvapila informací, že já fanoušek Michaela Jacksona znám Pulp, a že Disco 2000 je jeden z mých mega top oblíbených songů. A co víc, byla jsem to právě já, kdo skalního fanouška Pulp obeznámil s nejslavnějším TV představením Jarvise Cockera:-)



Jarvis Cocker (zpěvák Pulp) se stal společným oblíbeným tématem a rovněž jasným důkazem, že zájmově lze sloučit diskofila s rockerem, protože alkoholové dýchánky spojené s projekcí hudby se staly nedílnou součástí mé (naší?) existence. Historicky úplně první popíjení u Pulp nemělo chybu, na čemž se podílel nejen Jarvis a jeho fantasticky uhrančivý hlasový projev, ale i Frost, protože mi v rámci poslechu simultánně překládal, díky čemuž jsem dostala šanci si v přímém přenosu vychutnat obojí: jak Jarvisův přednes, tak i hloubku textů. A pokud znáte texty Pulp, tak jistě chápete, že husí kůže byla zcela na místě. Parádní excelentně melancholicky lehce opilá atmosféra!

A to jsem zdaleka netušila, jak z Jarvise vyteču, až uvidím videoklipy a záznamy koncertů (a nejen z Jarvise, protože houslista mu v charismatu zdatně konkuroval). A představa, že by se Pulp vrátili, alespoň co se týče koncertů, byla další roky realitě vzdálená natolik, že by mě (nás) ve snu nenapadlo, že to fakt vyjde. Že pánové z Pulp se nejenže vrátí na prkna, ale že do seznamu festivalů zahrnou i Slovensko, což ve mně automaticky zadělalo na několikaměsíční stres, protože tolik náhod najednou si samo o sobě koledovalo o komplikace.

A stres byl oprávněný. Kdybych jen k*-k*-d* tušila, s jak obrovskou emoční dírou na Pulp pojedu... Nebýt faktu, že šlo o narozeninový dárek (jak jinak než od Frosta), a nebýt již jednoho propadlého lístku na sólo koncert Jarvise (jak jinak než od Frosta), nejspíš bych Pulp odpískala. Protože ještě ve středu se mi nikam nechtělo a upřímně jsem bála, že z „toho“ stejně budu mít velké kulové, že si to neužiju, protože to prostě skrz vnitřní zhroucení nepůjde.

Člověk míní, Jarvis mění. Změna prostředí opravdu funguje, a co se týče Jarvise, jeho výkon vysoce předčil mé očekávání. Zatraceně vysoce, a nejen mně, protože od třetího songu publikum místo křepčení hypnotizovalo Jarvise a nenechalo si od toho šíleného exota na ještě šílenějších podpatcích ujít jedinou vteřinu. V životě jsem nikoho nezažila, aby TAKHLE ovládl dav, a to jsem nikdy nepochybovala o kvalitách Jarvisova hlasového projevu, protože on je opravdu unikát. Zpívat umí excelentně i naživo, kreativně bizarní pohybový projev nemá smysl rozpitvávat (masakr), a naprosto chápu, proč houslista v době největší slávy sbalil fidlátka a kapelu opustil. Protože jakkoliv vyniknout vedle Jarvise je nemožné, a kdybych měla kategorizovat exhibicionismus, tak je Jarvis nekorunovaným králem.



Pulp zabodovali i coby pánové v letech (pouze dáma vypadala lépe než před lety, té čas naopak prospěl), i Jarvisovi fousy relativně sluší (že by snaha o retuš vrásek?) a na závěr nezbude než jedovatě dodat, že jediným, kdo to totálně podělal, byl houslista, který se měl koncertního comebacku zúčastnit také, protože právě on nedorazil.

A já se na něho tak těšila...

draace
Tak mi to do osobní roviny samozřejmě spadlo. Jak jinak.
Frostovi ještě jednou DĚKUJI a těším se na Radiohead.
A panu Russellovi Seniorovi vzkazuji, že tohle fakt posral!:-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Mám radost za Tebe :o)

Mám radost za Tebe :o)