Informace o článku
Ano, víkend byl svým způsobem víkendem kulturním. V pátek jsem si užila nový díl LOST (hahaha), v sobotu a v neděli dva cimrmanovsky necimrmanovské fi...
draacedraace
na čem ujíždímna čem ujíždím
04.02.2008 6:24:0004.02.2008 6:24:00

odezvy kulturního víkendu

Ano, víkend byl svým způsobem víkendem kulturním. V pátek jsem si užila nový díl LOST (hahaha), v sobotu a v neděli dva cimrmanovsky necimrmanovské filmy (Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný, plus Svěrákův Jako jed). Divadlem Járy Cimrmana jsem odchovaná, takže ku zlidovělým hláškám „hledej Šmudlo“ mám silný srdeční vztah. Hospodu na mýtince znám téměř nazpaměť, což je v mém případě zázrak, protože zapamatování textu je v mém případě zatraceně náročným oříškem (pokaždé trauma, naučit se básničku, brrrr). Ve půjčených DVD ještě čeká Donutilův „Sluha dvou pánů“, na což se těším (kdo neviděl, nepochopí; vynikající podívanou by stálo za to doplnit hrou „Hrdý Budžes“ s Bárou Hrzánovou, ale to bych nejspíš uhynula uchechtáním se).

Co však absolutně přebilo kulturní náplň mého víkendu, byl link na turecký velkorozpočtový film (MiKKC & Lasiczka – díky). Teď dumám, co popsat dřív, protože to „veledílo“ se nedalo dodívat. No ono se na to nedalo vůbec dívat… Děj filmu a herecké umění navenek působilo, že jde o domácí úkol žáků základní školy, kteří v rámci zvýšení kreativity požili halucinogenní látky (oprava: větší množství halucinogenním látek). Ve skutečnosti se jedná o oficiální velkofilm známého tureckého režiséra, ve kterém hraje neméně známý turecký herec, který je i autorem scénáře. Co však je na filmu naprosto unikátním, je použití scén z filmů jiných, takže hlavní hrdinové zachraňují svět v plavidlech a bitvách StarWars, sem tam probleskne Planeta opic či domovina Supermana, a většinou za doprovodu hudby z Indiana Jonese. Dílo se nedá považovat ani za parodii, ač předvedení „bojových“ umění si o tenhle titul žádá. Kostýmy rozdělující „dobro a zlo“ jsou… uhm… no prostě uchvacující. Kdosi se vyjádřil o „masopustu“ a autentičtější popis zřejmě neexistuje; vojáci s „žebry“ ještě budiž, ale bručící červení medvědi už byli silné kafe i na mě. Nemám odvahu a sílu to vidět kompletně celé.

Pokud si kladete otázku související s autorskými právy, tak ve ztvárnění filmu naleznete jednoduchý recept. Širokoúhlé záběry ze známých filmů srazíte do hranatého formátu, čímž dosáhnete jiného zobrazení (planety tvaru vejce apod.), a aby byla fikce dokonalá, zlikvidujete původní barvy. Výsledný „šišatý vesmír ve vyblitých barvách“ za ten zážitek rozhodně stojí, ale poté se již dívejte na vlastní nebezpečí.

draace
Fascinováno na nejvyšší míru.
Přeji bohatý kulturní zážitek. Muhehe.

ODKAZ NA FILM ZDE

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: