Informace o článku
The NeverEnding Story... V úvodu tohoto emočního výlevu se předem distancuji od všeho, co nesouvisí s původním koprodukčním filmem SRN/USA režiséra Wo...
draacedraace
na čem ujíždímna čem ujíždím
14.12.2006 5:16:0014.12.2006 5:16:00

Příběh, který nikdy nekončí- draace & NeverEnding story:o)


The NeverEnding Story...

V úvodu tohoto emočního výlevu se předem distancuji od všeho, co nesouvisí s původním koprodukčním filmem SRN/USA režiséra Wolfgang Petersena (r.1984). Volné pokračování (II. a později i III.díl) a nový seriál neměli pranic společného s pilotním filmem, vyjma názvu. Dvojku a trojku vůbec nebudu komentovat (brak + kýč = sra*ka), televizní seriál zasazený do zcela jiné atmosféry byl sice příjemný a nenudil, ale překonat auru původního filmu nedokázal. Novodobá, ač jinak skvěle provedená a především odlišně propracovaná verze Nikdy nekončícího Příběhu, postrádala významnou složku z „mateřského“ díla: ono hřejivé i děsící fantastično, které Petersen do svého filmu dokázal vdechnout natolik silně a natolik přesvědčivě, že doslova pohltilo diváka v každém věku.
A v tom tkví onen citelný rozdíl: seriál působil skoro až studeně, nevlídně, a prolínání mezi realitou a říší Fantazie nebylo emočně nijak výrazněji rozdílný, prostě chvilku tam a chvilku tady, jakoby přestup z pokoje do pokoje v jednom a tom samém bytě.

Když jsem Petersenův film poprvé viděla v kině, zůstaly mi jakožto frackovi v duši dvě emoce: ona obrovitost a strach z neznámého (viz scéna, kdy přijíždí kamenožrout) a zároveň klaustrofobická tíseň, když Nicota požírala říši Fantazie. Létající scény s Falkem jsme jako děti milovali, to nepopírám, a fantastickou kulisu příběhu dvou světů doplňovala úžasná hudba. Stejně jako u Pána prstenů se nejednalo o tradiční string přehlídku tří zaběhnutých druhů melodií (příjemno vs humorno vs děsivo), nýbrž o propracované skladby ladící přesně k situacím na plátně. Vždyť i Limahl s titulní písní uspěl v hitparádách, a když jsem letos, a podotýkám že vlastně poprvé v životě, viděla na obřím plátně diskotéky videoklip, bulela jsem jako dítě . Nedalo se to potlačit, tím filmem jsme byli odkojení a vyběhlo mi hrozně moc prožitků. V dobách bez videa a DVD byl svátek, když v TV běžel Neverending Story, a mne osobně ten film nikdy neomrzel. A co se týče klipu: vytvořený přesně tak, jak bych jej vyrobila i já. Nejemočnější scény, nejkrásnější momenty a několik nestárnoucích frází.

Pro mne osobně je nejúžasnější pasáží probuzení Atreje v těsné blízkosti rychlodraka. Hvězdná obloha, skoro až děsivé prázdno a zvláštní ticho, přerušované funěním obrovitého psa; Atrej se co nejtišeji krade pryč a když už se mu zdá, že se mu zmizení podaří, za zády se mu ozve nádherným hlubokým, přesto však přátelským hlasem:“Ty už odcházíš???“
Přiznávám, že jsem film nikdy neviděla v původním znění, takže nemohu porovnávat s originálem, ale tenhle kratičký moment děje na mne zapůsobil natolik silně, že dodneška mívám husí kůži. Jedna z mála výjimek, kdy český dabing dokonale zapadl do atmosféry, a to tak věrohodně, že bych klidně uvěřila, že film je náš, že ten rozpínající se famózní hlas tam patří se vším všudy. V té větě bylo všechno: síla i laskavost.

Když jsem později četla Endeho knižní předlohu, konkrétně popis rychlodrakova hlasu, položila jsem si otázku, zdali tvůrci dabingu obsadili Falkovu roli dle podobnosti s originálem anebo někdo četl knihu a měl svou vlastní vizi?
A scénka, kdy císařovna podává Bastienovi do dlaně zářící zrnko, poslední částečku kdysi honosné Říše Fantazie, to je pravděpodobně moment, který se do srdce zaryl každému, kdo se dějem příběhu nechal unést.

Soundtrack už se u nás nechá koupit, na netu, ale pořád jsem se k tomu nedokopala (ano, strýček Skrblík v ženském podání). Kvůli filmu v původním znění už jsem roztahovala sítě před deseti lety, ale bez úspěchu. S polskými titulky ho fakt nechci, ani DivX obšlehlou kopii mizerné a pochybné kvality. Chci ho mít se vším všudy, s atmosférou, s kvalitním zvukem a s hřejivým pocitem, že takhle si ho skutečně vychutnám. Tak snad někdy... muhehe:o)

Daja Swito
v jedenácti letech vlastník imaginárních koní pojmenovaných Artex a Atrej. Světe div se, jeden byl bílej a druhej šedivej s lysinou...:o)


foto: net

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Opět mi na tváři taje sníh...

Opět mi na tváři taje sníh...
Gravatar

Krásný článek... Opět mi na tvářích taje...

Krásný článek... Opět mi na tvářích taje sníh :-) Víš že Atrej byl v mých představách něco jako můj adoptivní bratr? Víš že jsem k němu v duchu mluvil, až si ostatní mysleli, že mi hrabe? Víš kolik nocí jsem prolétal na Falcovi? Víš, že jsem ústřední píseň marně chytal v rádiu, abych si ji mohl nahrát na praskající Basfku? :-))) Děkuji za krásnou vzpomínku. Mlaask
Gravatar

fluffymu.... Falco byl australský zpěvák...

fluffymu.... Falco byl australský zpěvák... pes se v reálu jmenoval Falkor:o) A knižně Fuchur, nešálí-li mne paměť:o) Co se týče ústřední písně, tak já jsem si o ni napsala do Nočního proudu, abych ji měla celou a stereo, a moderátor (Šrámek?), ten dopis hodil do éteru. To bývaly prima časy, žádné maily, žádně mobily... jenom papír, propiska a načisto psané emoce:o)
Gravatar

hujahááá..... rakouský, ne australský, h...

hujahááá..... rakouský, ne australský, hahaha... No to ta Austri a Australia, BÚheheheeeeee
Gravatar

:-))) Ve filmu to znělo jako "Falco...

:-))) Ve filmu to znělo jako "Falco"...muhehe...píseň dokázala rozvibrovat každou dušičku ;-) než ji zprznila nejmenovaná Leona...uuups a je to venku :-)))
Gravatar

no v češtině to byl Falko:o))) Ale Falko...

no v češtině to byl Falko:o))) Ale Falko, nikoliv Falco:o))) Machálkovou jsem teda nikdy nemusela. A když jsem poprvé pozřela její verzi titulní skladby, chtělo se mi blít. Myslela jsem, že jí pojedu do Praglu rozbít hlavu, grrrr
Gravatar

hned jsem si musela pustit písničku a po...

hned jsem si musela pustit písničku a pořádně si pobulet...vzpomínky to vyvolává nádherný....já měla možnost originál nedávno vidět v norský televizy a byl úžasnej ( norové mají super vlastnost a to, že zásadně nedabují filmy ), ale vychutnat si to v češtině je stejně lepší...mě se během filmu pořád ta čeština promítala...pokusím se ti tady originál s českýma titulkama sehnat....neslibuju, že se mě to podaří, ale udělám proto hodně....tak přísahám :-))))
Gravatar

jo a k Leoně a tomu jejímu braku je lepš...

jo a k Leoně a tomu jejímu braku je lepší se radči ani nevyjadřovat...stejně tak jako jsem milovala Nekonečný příběh, milovala jsem film Ronja-dcera loupežníka...ten byl stejně užásný a fantazie mohla pracovat naplno :-))))
Gravatar

Ja som vedela, preco som sem zase kukla!...

Ja som vedela, preco som sem zase kukla!!!! A mam taky zvlastny dojem, dufam, ze dobry, ze tu piesen v Nocnom prude si venovala aj mne..... Ved pockaj, idem na Slovensko, tak niekde vyhrabem kazetku, kde to mam nahrate. Inak, v septembri sme boli v Mnichove v Bavorskych filmovych studiach, kde sa prvy Nekonecny pribeh nakrucal, tak nam porozpravali zaujimavosti zo zakulisia a kukli sme aj par kulis. A som sedela na Falkovi!!! Aj ked myslim, ze tento bol z druheho dielu. Kukni na moju stranku, klikni na fotky pre zvacsenie a vyber zo suborov "Munich" - tam su tri fotky k Nekonecnemu pribehu. Hm.
Gravatar

Hani... překvapí tě, že tu Ronju jsem mi...

Hani... překvapí tě, že tu Ronju jsem milovala taky? že jsme si tu knížku předčítali každé prázdniny pořád dokola? a ten film byl jedinečný, málokdo dnes tuší, odkud se vzala profláklá hláška "popopotvůrko popodivná"... A co je zvláštní, taky jsem ho poprvý viděla v místním kině:o)
Gravatar

Miška moja... když jsi mi před časem psa...

Miška moja... když jsi mi před časem psala, že jsi seděla na Falkovi /mimochodem, pravdu měl i Flufáč: v originále "Falcor", nikoliv Falkor/, tak to jsem ti skutečně záviděla. Strašně moc. A záznam, jak jsem ti dávala v rádiu v Nočním proudu zahrát titulní song, ten já prosím na kazetě mám, a dokonce přesně vím kde:o)))
Gravatar

:-))) si mě předběhla..to jsem chtěl nap...

:-))) si mě předběhla..to jsem chtěl napsat já ;-) a nebylo to náhodou pppppotfůrko ppppodivná? :-)) jak jim propadla až do bejváku :-D