Informace o článku
v blogu Leny Sawyer, zřejmě bych dál existovala jakožto jedinec, který Temného rytíře neviděl. Kromě toho zahlodaly i nominace na Oscara:o) První kous...
draacedraace
filmožranífilmožraní
14.03.2009 20:06:0014.03.2009 20:06:00

The Dark Knight (speciál pro Lenu Sawyer)

v blogu Leny Sawyer, zřejmě bych dál existovala jakožto jedinec, který Temného rytíře neviděl. Kromě toho zahlodaly i nominace na Oscara:o)

První kousek nejnovějšího Batmana jsem viděla již před několika dny, ale dala jsem přednost bolavějícím očím, takže VYP a SPÁT. Jelikož úvod je nemastný a neslaný, musela jsem si film pustit opět od začátku, a tentokrát jsem dávala pozor, abych se orientovala v postavách. Narážky na falešné Batmany měly pozvednout nevyhnutelnou fádnost začátku, což považuji za dobrý krok, a protože jsem si mohla dovolit i po půlnoci vytlačit zvuk na úroveň kina, zaduněly repráky, rozvibrovala se okna a příběh se rozjel naprosto monstrózně. Chytnul... A nepustil.

Ten film je zkrátka a jednoduše výborný. Není ničím extra výjimečný: je poskládaný a poslepovaný tak, aby pobavil, nenudil a nadchl. Vidět ho v kině, odejdu nabažená v odéru euforie, a sypajíce si popel nad hlavu, jak jsem nad Batmanem mohla ohrnovat držku. Protože jestli je tohle dílo někomu určené, tak především labužníkům, jež se vyžívají ve velkolepé podívané: která i přes to všechno nespadne do laciného kýče a zůstane v kategorii vkusných a netrapných počinů. A tohle oceňuji nejvíce, vždyť kolik filmů je oslazeno rádoby vtipnými hláškami či činy hlavních hrdinů? Téměř všechny; i Dark Knight jimi disponuje, ale naprosto spontánně, vše působí autenticky a neotřele. Dokonalou scénou jsou kluci v koloně aut střílející imaginárními pistolemi, a ono bum – vyletí hořící auto. A Joker, vycházející z nemocnice? Geniální! Jak málo by stačilo, aby tahle scéna zapadla do klišé béčkových bijáků... Ne však v případě Jokera v Dark Knight.

Jokerovi je nutné věnovat jeden odstavec. Než se mi rozsvítilo, kdo jej hraje... Budiž, tohle se může stát jedině draaceti, a přestávka á la „je to fakt on?“, včetně zavaření vyhledávače (ano, byl to fakt on) mou vzrůstající extázi ještě více podmiňovala. Fenomenální výkon! Nelze popsat, jak na mě Joker zapůsobil, a opět hořké litování, že se tak neudálo v kině, protože tohle by v mých emocích zakořenilo navždy. Joker fantastický, po všech stránkách. Úžasně zahrané, přesvědčivé, grandiózní.

Film jako celek působí velice reálně (opět pláč po skutečném kinu). Noční scény s rozsvícenými mrakodrapy, do kterých skutečnou rychlostí padá netopýří muž (žádné laciné zpomalovací efekty), vypilované detaily úhlů pohledu, vše naservírováno s puncem dokonalosti. Děj odsýpá v nepředvídatelných sekvencích, akce se střídají jako na běžícím pásu, sotva odhadnete, co vás čeká, a nejednou nabudete pocitu, že už asi bude konec, aby zápletka vygradovala do dalšího a ještě napínavějšího kola. Dobro neporáží zlo dle vzorce „to nejlepší na konec“...

Příběh vám nedovolí vypnout. Jediné, co bych ději vytkla, je Batmanova rezignace, k umocnění prožitku by mohla být silnější, ale jinak úžasná podívaná. Od včerejška se mi při zmínění „Batman“ vynoří nehynoucí smutek nad absencí multiplexu, protože nečekat od filmu nic víc než jen trikovou a kvalitně ozvučenou kukandu, a místo toho odejít absolutně nadšená, to je pro filmožrouta požitkáře ta největší pochoutka. Z mé strany hluboká lítost (stejně jako u „Monstrum“).

draace

I kdyby v kině běžel, napodruhé už to nebývá ono.

Ještěže počítač umí 5+1, protože postelové domácí kino ještě pořád neguje:o)

THANX to Lena Sawyer, za tip:o)

Foto: promo The Dark Knight



Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Na Temnem rytiri jsem byla v kine a abyc...

Na Temnem rytiri jsem byla v kine a abych pravdu rekla, tak me to moc nenadchnulo. Mozna jsem od toho cekala vic, nez jsem videla, kdyz to prichazelo do kin, strasne moc lidi to vychvalovalo, jak je to super film a tim padem me to nabudilo a natesilo na neco, co se bohuzel podle mych predstav neodehralo. Jedine, co muzu rict je to, ze Joker byl opravdu dobre zahrany a to jedine se mi na tom filmu asi libilo, Heath se tihle svym vykonem a nejen timhle zapsal mezi legendy a ja pred nim smekam, skoda, ze uz ten zbytek pro me nebyl tak dobry, jako Jokerova role. Batman mi prisel trapny s tim svym chraplavym hlasem a jako herec se mi vubec do masky nelibil, samozrejme zklamani s timhle hercem jsem zazila uz i v prvnim dile. Suma sumarum, docela dost jsem se v kine nudila a docela i lituji, ze jsem na nem v kine byla, jak jsem uz psala, jedine pozitivum ve me zanechal Joker, ktery se Heathovi vazne povedl.
Gravatar

Teda já to taky viděla a musím souhlasit...

Teda já to taky viděla a musím souhlasit se ZanyK. Po hodině v kině jsem si říkala, kdy už bude konec.
Gravatar

Áááá. Děkuju, děkuju, děkuju :o) Tohle j...

Áááá. Děkuju, děkuju, děkuju :o) Tohle jsem přečetla jedním dechem, ještě čtení umocněné včerejším zážitkem z multiplexu, kdy jsem si jako skalní fanoušek vyčenichala, že v Letňanech se hraje za pět korun. A musím souhlasit - multikino naprosto nepopsatelný zážitek (i oproti obyčejnému malému kinu - fuj). Celou dobu mi běhal mráz po zádech, a kdyby nebylo na druhé představení totálně vyprodáno, šla bych na to s chutí ještě jednou. Takže děkuju mnohokráte :o* :o)