Informace o článku
LOST (Ztraceni) jsou již minulostí a nezastírám, že určité dojetí proběhlo. Šest sezón v mém případě naštěstí neznamenalo šest let sledování, protože ...
draacedraace
na čem ujíždímna čem ujíždím
25.05.2010 22:32:0025.05.2010 22:32:00

a je po všem


LOST (Ztraceni) jsou již minulostí a nezastírám, že určité dojetí proběhlo. Šest sezón v mém případě naštěstí neznamenalo šest let sledování, protože v době, kdy jsem seriálu propadla, zrovna probíhala pauza v půlce třetí řady, tudíž se mi čekání na nové díly smrsklo na pouhé tři roky. Tři roky jsem buď stahovala, nebo si před blížícím se koncem zimy připomínala, že brzo zase budou.

A nelze nezmínit, kolikrát jsem si po konci sezóny řekla „a příště už budu stahovat v Praze“ (což už je definitivně pasé:-)

Nemohu napovídat, co se týče děje, ale nepopírám, že jakožto tvůrčí psavec jsem v hloubi duše tušila, v jaké koncepci proběhne poslední díl, což nebylo vzhledem k předešlým částem nijak složité. Ono držet pět let diváky ve spekulacích není sranda, natož předem daný rámec, na kterém byl seriál postaven, odhalit takříkajíc za pět minut dvanáct. Za sebe píšu, že lépe by to snad ani nešlo, protože tvůrci dokázali fanoušky udržovat v napětí a očekávání, aniž by z kuchyně pronikla jedna jediná skutečně konstruktivní indicie. A fakt, že finále může (ale nemusí!) působit jako zklamání, není ničím jiným než jasným důkazem, že se práce povedla (víc to opravdu rozebírat nemohu, z loajality vůči všem, kteří sledují průběžně). Spokojte se s konstatováním, že děj logicky vyústil:-)

Neodpustím si shrnutí seriálu jakožto celku, byť jsem to již nesčetněkrát provedla. První a druhá sezóna vynikající, třetí už musela prolínávat, čtvrtá navazovat a pátá doplňovat (a pětku chválím, její provedení mě bavilo hodně). Šestka už je de facto o nutnostech odhalovat a i zde musím autorům pogratulovat za skutečně vyčuranou koncepci (nemůžu blíže rozpitvat, každopádně svou funkci to splnilo).

Finále je strukturálně vyměklé až moc, na můj vkus, ale důvody chápu. Loučení jakožto téma žádné velké experimenty neposkytuje a forma zvolená autory je optimálním kompromisem.

Důležité je, že v divákovi zůstanou emoce (já na maratón druhé série nezapomenu nikdy, bylo to silnější než lecjaké filmy a to je pro TV seriál hodně vysoká meta). Síla děje sice vygradovala v první polovině, ale to nic nemění na faktu, že to za ty roky stálo.

Díky!

draace

Mr.Eko, Juliett a Desmond nejvíc!

A samozřejmě Sawyerovy hlášky (some...bitch v V. sérii nejvíc:D)

A nelze nezmínit Hurleyho slabost ke StarWars, protože tohle mě málem zabilo :D
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Ja lost sledovala o rok vic, zacatek me ...

Ja lost sledovala o rok vic, zacatek me hodne bavil, jeste treti serie se mi jakztakz libila, 4, 5, 6 me z jakehosi duvodu nebavili nikdy zezacatku, ale pak uz to bylo ok az na tu 6 radu, spis nez, ze by tam neco odhalovali mi prislo, ze to vic zamotavali a konec? Ten me zklamal nejvice, prisel mi strasne trapnej az kycovitej, fakt mi pripadalo, ze to chteli rychle uz ukoncit, tak tam proste neco na rychlo vymysleli, celou dobu mi to prislo celkem promyslene, ale konec se mi ani trochu nelibil :(, takze pro me finale bylo spise zklamanim, ale i tak me to dojalo, prece jen pres 4 roky je docela dost dlouha doba a ted mi prijde hodne divne, ze uz zadny lost nikdy davat nebudou.