Informace o článku
Jak víly vily věnce Ráda bych se ještě jednou vrátila k tématu „víly“, v souvislosti s filmem Peter Pan. A vlastně nejen s ním. Než se propracuji k já...
draacedraace
...denní cint...denní cint
29.12.2007 0:04:0029.12.2007 0:04:00

o vílách (a nejen o nich)

Jak víly vily věnce

Ráda bych se ještě jednou vrátila k tématu „víly“, v souvislosti s filmem Peter Pan. A vlastně nejen s ním. Než se propracuji k jádru pudla, vytáhnu do éteru jednu ze starších vzpomínek. Jestli je to cca deset let zpátky, to přesně nevím: každopádně jsem tehdy čirou náhodou narazila na film, který mě nesmírně zahřál. Televizi jsem měla puštěnou jakožto kulisu (kde jsou ty doby:o), jestli jsem u ní kreslila, to přesně nevím: ovšem děj jsem vnímala. Příběh se odehrával na počátku dvacátého století a popisoval dětství dvou dívek, které v rozlehlé a přenádherné zahradě spatřily víly. A nejen to: aby je rodiče nepovažovali za lhářky, vyfotografovaly je k tomuto účelu poskytnutým fotoaparátem, a tím dokázaly jejich existenci. Děj filmu si dávno nepamatuji, ale dodnes ve mně zůstala právě ta emoce, kdy dívky zjistily, že víly opravdu jsou, protože do té chvíle jsem já ten „noční“ film považovala za realistický, tedy za nepohádku. Bylo to nesmírně autentické, a od dob nepřekonatelného Neverending Story mě nic jiného tímto způsobem nezahřálo. Výhoda filmu, u kterého nevíte, co vás čeká.

Kromě pohlazení na dušičce mě „víly“ postavily před otázku, kolik procent civilizovaných národů vnímá víly v této podobě, tj. maličké lidičky s křídly. V Peter Panovi ten samý druh; kdežto u nás se pod pojmem „víla“ prvořadě vybaví sličná divoženka tančící zahalena v závoji při měsíčku a o půlnoci, popřípadě Víla Amálka se svým věnečkem z kytiček. S americkými či britskými vílami podobnost téměř žádná. V čem je zádrhel? V překladu? Anebo v izolaci související s hranicemi států?

Přijde mi to zašmodrchané. Podobný zádrhel se vztahuje k trpaslíkům: u nás jsou trpaslíci prckové, z nichž nejmenší se jmenuje Šmudla, a většinou na zádech nosí krumpáče a ubytují u sebe Sněhurku. V okolních státech jsou trpaslíci poměrně vypracovanějším tématem: národ, ve kterém rostou vousy i samičkám, který miluje pivo a jeho posedlostí je těžba vzácných kovů. Trpaslíky popisuje Tolkien, frčí na nich i Pratchett…

Nestálo by za pokus sestavit cosi jako Mezinárodní Lexikon Strašidel? Aby nedocházelo k omylům. České dítko horko těžko pochopí, proč Zvoněnka Cink v Peter Panovi byla víla, ale přitom jako víla vůbec nevypadala, co se týče domácího popisu… Muhehe:o)

Daja Swito
A já věřím na víly.
A jo, a jo, a jo.

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: