Informace o článku
Bazmek je velice vzácný a užitečný nástroj (nikoli stroj), bez kterého bychom se do třetího tisíciletí vůbec nedostali. Definice pojmů Bazmek (někdy h...
draacedraace
...denní cint...denní cint
22.09.2011 8:09:0022.09.2011 8:09:00

Bazmek

Bazmek
je velice vzácný a užitečný nástroj (nikoli stroj),
bez kterého bychom se do třetího tisíciletí vůbec nedostali.
  • Definice pojmů Bazmek (někdy hanlivě vyslovováno „bazmekt“ – slovo pochází z maďarského baszd meg – pojeb mi) je ve volném českém překladu „udělátko“. Na Moravě se vyskytuje vzácně, ale ve Slovenském a Českém ráji je velice rozšířený a známý. V Maďarsku rozšířen opravdu vzácně ačkoli na první poslech názvu připadá, že pochází z oblasti Eťmérešmároš (lokalita definovaná pomocí GPS takto: když z maďarské strany Slovenska hodíte kamennou žabičku přes Dunaj v oblasti Naďmárom, tak dopadne přesně přes Čárogeyé Nagyeýé a ostrov ĎyéryErnekeFekete přímo tam).
Mezi základní charakteristiky bazmeku patří:
  • je všudypřítomný, v každé laboratoři, dílně, garáži, sklepě.
  • je k ruce každému řemeslníkovi, zubaři, hodináři je velice levný, asi 10krát levnější nežli klasické nástroje typu šroubovák, hoblík, kleště
  • je velice užitečný, asi 10krát užitečnější nežli klasické nástroje typu šroubovák, hoblík, kleště
  • neexistuje k němu technicky vyspělejší ekvivalent
  • potají jej používá řada renomovaných firem, byť se pyšní certifikátem kvality práce (EU – norma 120540631)
  • pro neznalé řemeslníky má určité naddimenzionální a zdánlivě nepochopitelnou funkcionalitu.
  • jak již je patrné z pohlaví, patří výhradně pro řemeslníky – tedy muže. V kosmetickém kufříku dámy se nevyskytuje kvůli vyplnění kufříku chaotickým bordelem jiných neužitečností.

    Využití:

    Bazmek jakožto udělátko je potřeba vždy tam, kde selhává klasická metoda řemesla. Tedy například:
  • otevření piva na stromě
  • odloupnutí starého šroubu
  • demontáž prasklé žárovky
  • měření vzdálenosti.

    Pro ilustraci funcionality je zde mezi základní charakteristiky využití uvedena hypotetická prosba řemeslníka: „podej mi tam ten volaký bazmek!!!“

    Bazmek je charakteristický svojí přizpůsobivostí. Jeho velikost kolísá mezi deseti až třiceti centimetry. Obykle je kovový s různým zaoblením hran. Co do hmotnosti, lze konstatovat, že se pohybuje v rozmezí 150 až 256 gramy. Účelovost nástroje je nebetyčná a mnohý lid si jej plete s nástrojem tlouk, nebo ještě hůře s nástrojem pajsr.

    Je nutné podotknout, že bazmek zatím nebyl certifikován komisí NVK a to z důvodu nedostatku popisné technické dokumentace přístroje.
Zdroj: necyklopedie.wikia.com
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

“Bázmek” a Maďaři na vojně

Coby bývalý voják (1967-1969) - sloužící i se Slováky a Maďary, slovo “bazmek” (nebo “bázmek”) používám dodnes. Maďaři říkávali něco jako "Bázmek a kečkit" (nebo "kečke") - já jsem měl zato, že to mělo být něco jako "Pojeb mi kozla!" Pokusím se vypátrat, jak to vlastně má znít a co to znamená.

Gravatar

“Bázmek” a Maďaři na vojně - dodatek

Dodávám, že slovo "bázmek" též doma používáme ve smyslu, jak píšete: „Podej mi volajaký bázmek!“