Informace o článku
Když mi maminka oznámila, že budou dávat všechny díly Vinnetoua, ihned se mi vybavila husí kůže v souvislosti se songem Těžkých Pokondrů, plus umínění...
draacedraace
...denní cint...denní cint
02.07.2011 22:42:0002.07.2011 22:42:00

o Vinnetouovi

Když mi maminka oznámila, že budou dávat všechny díly Vinnetoua, ihned se mi vybavila husí kůže v souvislosti se songem Těžkých Pokondrů, plus umínění, že se MUSÍM dívat. Když už měl dejavu Strážce návěstí, proč by ne Vinnetou?

Akorát nechápu, proč jsem z odpovědi „zítra v osm“ usoudila, že v osm ráno, takže hned po ránu velké zklamání, že Vinnetou bude až večer.

Večer se však konala akce jiná, protože místo za Vinnetouem jsem pospíchala vyhnat z naší louky sousedovic kozy (na tohle téma hodlám sestavit samostatný článek, protože i má trpělivost má své meze), takže k televizi jsem se dostala, až když se padouch Santer zabarikádoval v Saloonu.

Ale prostě Vinnetou... To byl CHLAP. Nedivím se, že jsem ho od svých sedmi let intenzivně milovala, až do puberty, že se mi o něm zdávalo (nejvíc byl sen, kdy byl Vinnetou u nás doma na návštěvě a učil maminku sekat kosou). Při sledování filmu se vybavovaly pohlednice, před lety velmi žádaný artikl, a nemohu opomenout vzpomínku na natřískané kino, kdy s sebou lidi nosili židličky, aby se do sálu vešli a mohli ŠIROKOÚHLÝ velkofilm vidět.

Na rozdíl od Strážce návěstí jsou filmy s Vinnetouem průměrné a naivní, a se skutečným životem Indiánů mají pramálo společného. Nejhorší jsou pohledy na filmové koně, kteří ve všech scénách univerzálně padají a s americkými plemeny je spojuje pouze živočišný druh (na tomhle Indiáni a kovbojové opravdu nejezdili). Tragické pákové udidlo v hubě Vinnetouova vraníka (tedy tmavého hnědáka) raději nekomentovat, a co mě bavilo obzvláště, bylo pekelně teplé počasí, kdy celý kmen byl do půl těla, a děti se ráchaly v řece, zatímco náčelník s Vinnetouem a jeho sestrou byli navlečení jako pumpy. Neméně úsměvná byla scéna, kdy statečný Old Shatterhand upozorňuje, že útok nepřichází v úvahu, protože v budově je žena, aby do baráku posléze nechali narazit lokomotivu (lokomotivy nejspíš křehkým ženám nevadí). A když město napadne tucet Indiánů, a dva tucty jich padnou, tak posléze odjede stejný počet Apačů, který předtím přijel (platí i o koních)...

Ale prostě Vinnetou je Vinnetou. Ach.

draace
Zřejmě jediný starý chlap, u kterého neváhám říct, že vypadá stále dobře.
A fotku Nšo-Či jsem si na pouti sama vystřelila!


Foto: gooooooogle:-)

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: