Informace o článku
Diškrece neboli dýško neboli spropitné: všichni víme, o co jde. Pravděpodobně teď naštvu všechny, kteří spropitné fasují, protože dýško je v mém přípa...
draacedraace
...denní cint...denní cint
11.05.2010 22:05:0011.05.2010 22:05:00

Proč nedávám dýška

Diškrece neboli dýško neboli spropitné: všichni víme, o co jde. Pravděpodobně teď naštvu všechny, kteří spropitné fasují, protože dýško je v mém případě poměrně ožehavá záležitost: principiálně mě tahle „etika” pobuřuje.

Proč?

Proč bych měla přeplácet již zaplacenou práci jen proto, že se to tak dělá?

Strká snad mně někdo drobné, když vystavím fakturu?

Nerada navštěvuji restaurace právě kvůli spropitnému. Snažím se šetřit, pečlivě si hlídám náklady a kalkuluji doslova s každou korunou. Do restaurace bych sama nešla, protože uvařit čaj si můžu doma, a pokud jsem přehlasována kolektivem a do zmíněného podniku musím, přesně vím, jak se bude tvářit obsluha, až mi napočítá 16 Kč a dostane přesně 16 Kč. A přesně v té chvíli, kdy atmosféra zhoustne nad mou lakotou, podléhám nutkání položit strohý dotaz „je něco v nepořádku?”

Protože mou povinností není dávat dýško. Zákon nic takového nepřikazuje a nehodlám se cítit provinile jen proto, že mi v nynější finanční situaci spropitné přijde jako vyhazování peněz. Až budu mít slušné příjmy, budiž, ale házet po mně kyselé držky kvůli nulovému dýšku nikdo nebude.

draace

Lakomé.

Nejlakomější!
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Ahojky Draace, po přečetení příspěvku mu...

Ahojky Draace, po přečetení příspěvku musím zareagovat........jakožto sice nyní nemakající, ale dobu před tím podnikající a makající právě v oné sféře tzv.pinglů.....Chtěla jsem jen říci, že není zaco se cítit dotčená či neurvale se dotazovat zda-li je nějaký problém, jelikož ten kdo na Tebe kouká při hrazení divně není tzv.profesionál a nedokáže si své emoce držet na uzdě a odhadnout svého zákazníka či vlastně hosta a ze své zkušenosti Ti mohu říci, že někdy mi bylo mnohem příjemnější obsluhovat hosta, o kterém jsem již předem věděla , že z něj nic nevypadne než-li hosta s tzv. dýškem , ale těžce vymakaným a tak jen na okraj si nedělej nasilí a klidně si mysli o takové obsluze , že ona nemá úroveň pokud se tak či onak na Tebe dívá....není to profík ..tak zatím a čauky Iva.
Gravatar

:oD :oD :oD Ale Iva má pravdu, kdo se tv...

:oD :oD :oD Ale Iva má pravdu, kdo se tváří jako debil rozhodně debil je a ještě neprofesionální, takže - dobře mu tak ;o)
Gravatar

Ma kamaradka se zivi jako cisnice v rest...

Ma kamaradka se zivi jako cisnice v restauraci (mimochodem podniky kde delala a dela jsou vcelku na urovni a drahe..) a jeji plat sestaval v minulem zamestnani ze zakladu sedmi, osmi tisic mesicne.. plus dyzka. Co vim, tak je to v restauracich bezna praxe, tak jestli to potom nebude tim:-) Pochopitelne tvarit se jak kysela prdel, kdyz to dyzko nedostane, je neprofesionalni a dit by se to nemelo, souhlas naprosty. Pisu hlavne proto, abych uvedla na pravou miru to preplaceni jiz jednou zaplacene prace:) Mimochodem zminena divcina momentalne ma praci, kde mimo toto dostava i nejaka ta mala procenta z trzby, a musim rict, ze to je od zamestnavatele mnohem lepsi motivace(nejakou kacku z vas pak obsluha ma, i kdyz zaplatite na korunu presne:), ale to se deje malokde.
Gravatar

Svapu: plný úvazek = minimální mzda (cca...

Svapu: plný úvazek = minimální mzda (cca 8 tisíc hrubého). V KV je plat administrativní pracovnice s maturitou 8,600 hrubého a pokud osoba umí účto, tak i 10 tisíc. Platy ´téměř´ stejné... Takže dýško přeplacení je, nezávisle na fakt, že je to v restauracích běžná praxe:o)
Gravatar

draace: Sorry, ale za takovouhle vejplat...

draace: Sorry, ale za takovouhle vejplatu bych já snad ani nevstávala... Tohle je docela hustý :oD Ale jinak ségra i brácha taky číšničej a je to, jak píše Svapu. Plat minimální, a dostávají z dýšek (ale ne všude). A je to dřina. Administrativní pracovnice odpracuje osm hodin a nazdar. Číšník po place běhá kolikrát šestnáct hodin denně a pracuje s lidma, tudíž pracuje s debilama, tudíž nevděčná práce :O) Tím nesnižiju práci administrativních pracovnic (to bych momentálně snižovala i sebe :O) )
Gravatar

Lena: pokud číšník běhá po place 16 hodi...

Lena: pokud číšník běhá po place 16 hodin, a je placen tak, že mu přesčasy nejsou nijak hodnoceny (tedy nesedí počet korektních odpracovaných hodin vs mzda), tak je okrádán zaměstnavatelem. Běhání po place je fyzicky náročnější než sezení u PC, ale psychická náročnost není o nic těžší než u sekretářky. Číšníkovi nehrozí průser za mega, číšník nemá tak velkou zodpovědnost, co se týče zákonů... A pokud je šéf debil a nebo klient debil, je to v obou případech stejné. A za tuhle vejplatu bys vstávala a ještě ráda, kdyby opravdu nic jiného nebylo:o)
Gravatar

Lena: ještě k nabídce práce v karlovarsk...

Lena: ještě k nabídce práce v karlovarském kraji. Mzda za pozici "všeobecná účetní" = plat v rozmezí 12 až 17 tisíc hrubého. Většinou ale 12.000 a o místo je takový zájem, že do druhého kola výběrového řízení postoupí pouze ženy VŠ, bytem ve Varech, s desetiletou praxí a odrostlými dětmi. Nám svobodným, bezdětným a mimo KV bydlícím ani neodpoví, takže 5 let praxe ti je úplně k ničemu. Já teď mám plat 10 tisíc hrubého a jak jsem ráda.
Gravatar

Celé studium jsem si vydělávala jako pin...

Celé studium jsem si vydělávala jako pingl nebo barmanka.Nikdy by mě nenapadlo považovat dýško za povinnost.Taky jsem třeba odmítla dýško v řádu několika set korun od hosta,který se choval jako debil.Jo a mimochodem třeba pan prezident Klaus se s dýškama taky nepředával,co já pamatuju a to už tehdy jako premiér měl plat podstatně vyšší než dráče :-D.
Gravatar

já teda davam dýška minimální, dorovnava...

já teda davam dýška minimální, dorovnavam do 5 nebo 10kč, ano číšníci dělaj nicmoc práci za mizerný plat....ale to není můj problém, hospody jsou už samy o sobě dost drahý a když už teda platím za blbou kofolu 20kč i když její cena je kolem 4kč max, tak předpokládám že v rámci této přirážky už bude i zahrnutý plat číšníka......a nevidím jediný důvod proč bych mu měla dávat něco navíc jen proto že má blbej plat, řekla bych že takový prodavačky v pokladně na tom nejsou o moc líp a to každý požaduje vrátit zpátky na korunu přesně....
Gravatar

A dělat na živnos´ták by se ti nevyplati...

A dělat na živnos´ták by se ti nevyplatilo?
Gravatar

EvaH: dávat státu skoro 50 tisíc na zálo...

EvaH: dávat státu skoro 50 tisíc na zálohách i v případě hospodářského výsledku nula?:o) Asi ne. Jako já si nestěžuju na výši příjmu, protože mně to tady na existenci vystačí (byť nebudu nechávat dýška), ale jinak jsem změnila názor, co se týče podnikání v našem státě. Než platit takhle vysoké zálohy, tak raději pracák a bokovky do výše 4000 hrubého. A co se týče důchodového, to si můžu kdykoliv doplatit zpětně, ale osobně si myslím, že to nemá smysl.
Gravatar

draace: Odstěhuj se, ty vogy :oD Tohle j...

draace: Odstěhuj se, ty vogy :oD Tohle je hrozný :O))
Gravatar

Přestěhujte se na karlovarsko a umřete, ...

Přestěhujte se na karlovarsko a umřete, jaké tu jsou "možnosti". Známá se mě nedávno ptala, jestli u nás neberou (aneb normální otázka s kýmkoliv se bavím :D) a pak mi řekla, že v Ostrově (5 km od KV) má pán večerku, nabídl plat 8000, práce 12 hod denně, víkendy, bez příplatků, bez všeho a přihlásilo se mu 78 ženskej... Mít jinou možnost asi by to nedělali...
Gravatar

Lena: výběr jsem měla. Buď se odstěhovat...

Lena: výběr jsem měla. Buď se odstěhovat hned a věřit, že kombinace práce + čas + možnost závodit + ustájení koně mi hned vyjde v optimálním poměru (přeloženo do češtiny, budu si moci dovolit koupit auto, v práci být flexibilně a vydělávat aspoň 30 tisíc, abych to utáhla). Ale něco mi říká, že by to asi hned tak neklaplo. Kdybych měla mladého zdravého koně, riskla bych to, ale já nemám a nemůžu si dovolit riskovat s časem. Mě tady ten rok dva nezabije, notabene teď, když se podařilo náklady na herku srazit z šedesáti na 20-30 tisíc ročně. Hlady netrpím, s penězi hospodařit umím. Ale dýška v následujících letech nehrozí:o)
Gravatar

Elis: nemluvě o faktu, že v KV fungují p...

Elis: nemluvě o faktu, že v KV fungují pražské ceny, což se týká hlavně nájmů.
Gravatar

draace: O bytech mi teď ani nemluv... Pá...

draace: O bytech mi teď ani nemluv... Páč sháníme, tak se v nich dosti orientuju a fakt už si přijdu jak de***, když mi 6500 (i s energiema teda) přijde za garsonku (s výměrou 20 m2) hodně a nebo za byt 1+1 dát 10 000 (tady zase bez energií)... Ale asi jsem divná, protože všechny byty se udali.
Gravatar

Svapu: plný úvazek = minimální mzda (cca...

Svapu: plný úvazek = minimální mzda (cca 8 tisíc hrubého). V KV je plat administrativní pracovnice s maturitou 8,600 hrubého a pokud osoba umí účto, tak i 10 tisíc. Platy ´téměř´ stejné... Takže dýško přeplacení je, nezávisle na fakt, že je to v restauracích běžná praxe:o) Hele, to fakt predplacene teda neni, to by 90% pinglu v praze pochcipalo hlady:-). Kdyz je obsluha mila, slusna davam a davat dyska budu i kdybych sama nemela:-). Pokud jsou pruda a argance, nedavam ani korunu.
Gravatar

Livie: když dám za něco víc peněz než ja...

Livie: když dám za něco víc peněz než jakou to má cenu = přeplácím. Takže to přeplacené fakt určitě je, nezávisle na 90% pinglů v Praze:-)
Gravatar

viz Livie - Hlady a navic jako bezdomovc...

viz Livie - Hlady a navic jako bezdomovci, pac najem jedny cimry bez poplatku zacina tak na tech sedmi osmi tisicich, a to jeste kdyz do ni stropem tece:-)))
Gravatar

Takže když se já nastěhuju do Varů do ga...

Takže když se já nastěhuju do Varů do garsonky, budu brát 8 hrubýho a platit nájem s poplatky 7 tisíc, tak mám automaticky nárok na to, aby se mou práci dávalo víc, než kolik je uvedeno v cenících?:o)
Gravatar

ja to beru tak,ze podle pravidel etikety...

ja to beru tak,ze podle pravidel etikety vyjadruje dysko v restauracich moji spokojenost s obsluhou.. pokud mam nato abych nechala v restauraci treba stovku, tak mi dysko v radu desetikoruny neprijde ruinujici.. bylo by mi neskutecne trapne nechat si vratit od fajn obsluhy na korunu presne, na druhou stranu pokud je obsluha neprijemna, tak jsem si kdysi nechala vratit i desetniky a jeste dostal cisnik cocku.. pokud je pro me dysko ve vysi treba 10% financne neunosne tak pak je otazka, jestli je pro me unosne vubec do te hospody jit. levneji vzdycky vyjde koupit si flasku a dat si ji s kamosi u nekoho na dvorku...
Gravatar

Draace: ke tvemu srovnani narocnosti zam...

Draace: ke tvemu srovnani narocnosti zamestnani ucetni a cloveka ktery pracuje s lidmi: srovnavas nesrovnatelne. v praci delam oboji (jak faktury, tak praci s lidmi) a s klidnym svedomim muzu rici, ze papiry jsou tezka pohoda.. jasne, clovek musi davat pozor, ale ma u toho relativni klid.. kdyby to slo, tak bych te vzala na jeden den s sebou do prace a nechala te expedovat (optimalne ve vycvikovem stredisku NASA Strasnice :-) ).. myslim, ze po 10 pacientech bys hodne rychle zmenila nazor :-) neshazuji praci administrativnich pracovnic, ale z hlediska psychicke narocnosti to na praci s lidmi fakt nema..
Gravatar

MajkaL: bingo:o) Právě proto se pokaždé ...

MajkaL: bingo:o) Právě proto se pokaždé kroutím jako žížala, když navrhnete návštěvu restaurace. Jak jsem psala výše, ze svého rozhodnutí bych tam nešla (notabene dát si jídlo za kilo). O to trapnější je, když tam všichni jdou, já tím pádem musím taky, abych nebořila partu, 15 korun za vodu mě pálí a ještě slíznout ksicht za nulové dýško...
Gravatar

MajkaL: kamarádka taky pinglovala a kšef...

MajkaL: kamarádka taky pinglovala a kšeftky malé, takže nuda v práci ji donutila hledat si job v UK. Znamená to snad, že všichni číšníci se kopou do zadku? Určitě ne. A to samé je administrativa: záleží na konkrétním místě. Vaše NASA je prd proti psychické náročnosti, které jsem bývala svědkem já, byť šlo o pozici kancelářská krysa. Tohle nelze paušalizovat. Názor bych nezměnila ani po 50ti pacientech: je to indiviudální.
Gravatar

Draace: buď úplně v klidu, já jsem tak l...

Draace: buď úplně v klidu, já jsem tak lakomá, že do hospody nechodím pro jistotu vůbec a v krámě si vrácenou korunu v klidu vezmu, i když frajer přede mnou tam nechal celého búra :-))) A jinak plat 8 tis. hrubého, to je docela hustý :-( Vždycky si to připomenu, až budu mít chuť s tím tady v práci seknout ...
Gravatar

Krajní: paradox. Pokaždé, když se bráním...

Krajní: paradox. Pokaždé, když se bráním, že já nemůžu dělat psychicky náročnou práci (a je fuk, jestli jde o fastfood, prodavačku nebo pravou ruku majitele firmy), je mi oponováno, že to jenom jako hrůza vypadá, že to přeháním. Ale asi nepřeháním :D
Gravatar

"Livie: když dám za něco víc peněz ...

"Livie: když dám za něco víc peněz než jakou to má cenu = přeplácím". Co na to rict.. preplacime uplne za vsechno.. za hadry (asi bych ti ani neprala videt ceny v asii), za boty, za jidlo v obchode, preplacime i te CJF za licence, preplacime za startovny na zavodech...:-).
Gravatar

Livie: reagovala jsem na tvou větu ´Hele...

Livie: reagovala jsem na tvou větu ´Hele, to fakt preplacene teda neni´, protože podle mě to je přeplácení je:-)
Gravatar

Dýška

25.06.2014 11:49:4625.06.2014 11:49:46 HonzaaHonzaa ---.163.broadband4.iol.cz

Chápu Váš postoj.

Čaj si uvaříte doma, klidně doma i jezte.

Pokud je však běžné a obvyklé (100 let zpět i dopředu), že číšník inkasuje i spropitné, je to spíše otázka slušnosti.

Jednoduše, příjemné obsluze dám vždy 10% a více, studem bych se propadl, kdybych spropitné nedal, resp. to by se nikdy nestalo, pokud bych mě jen 100Kč, budu se snažit si vybrat produkt do 85Kč.

A ano, pokud za 16 nedáte ani kačku, opravdu Vás pokládám za lakotu lakotnou, lakomou Barku.

Přesto mám pro Vás obhajobu.

Myslím si, že méně hnusné je nedat spropitné, než utratit 913 Kč a dát 2 Kč spropitné.