Informace o článku
Školy mohou přestat učit krasopis, aneb nejnovější zpráva týkající se našeho školství. Ano, školy začínají testovat nový typ písmen pro děti, který lé...
draacedraace
...denní cint...denní cint
22.04.2010 21:20:0022.04.2010 21:20:00

Konec psacího písma?

Školy mohou přestat učit krasopis, aneb nejnovější zpráva týkající se našeho školství.

Ano, školy začínají testovat nový typ písmen pro děti, který lépe odpovídá nápisům, jež vidí kolem sebe. A klasické psací písmo tudíž může zmizet v propadlišti dějin.

Pro mě jeden z mála výborných nápadů, co se týče renovace výuky. Vzpomínám si, jak jsem se ještě coby dítko školou povinné zahleděla do Michaelovy autobiografie, kde byl vyfocený děkovný dopis mladičké holčičky; samozřejmě jsem textu nerozuměla, ale fascinovalo mě, že dívka použila písmena tiskací. Nechápala jsem a záviděla jsem, protože boj se psacím písmem byl pro chronického psavce utrpením, neboť posedlost klást myšlenky, nápady a jiné tvůrčí záchvaty na papír od první třídy sílilo, stejně jako nutnost vše zaznamenat co nejrychleji. A problém byl na světě, protože rychlopis mi mršil krasopis, což ve škole vadilo, pakliže jsem hodlala donést domů na vysvědčení samé jedničky.

K čemu prvňáčkovi je, umět psát kudrlinkami, které ho zdržují? A které se vzdáleně podobají písmenkům používaným v běžném životě? Proč smolit „k“ formou několika přesně přednastavených kliček, když stačí tři čárky?

A co se týče dysgrafiků, troufám si tvrdit, že pro ně bude zrušení krasopisu úlevou: neznám ani jednoho, který by se držel psacího písma.

draace

Na tiskací písmo jsem po údivu na Moonwalkem přešla také.

A netřeba dodávat, jak výrazně jsem zrychlila psaný projev:o)
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku: