Informace o článku
Můj nejstarší zážitek s elektrickým proudem pochází z doby, na kterou si téměř nepamatuji. Možná se jedná o vůbec mou nejstarší vzpomínku: sestřina dě...
draacedraace
...denní cint...denní cint
28.07.2009 22:52:0028.07.2009 22:52:00

draace a elektřina (part I.)

Můj nejstarší zážitek s elektrickým proudem pochází z doby, na kterou si téměř nepamatuji. Možná se jedná o vůbec mou nejstarší vzpomínku: sestřina dětská postýlka a nedaleká zásuvka. Jakožto dítko jsem byla obeznámena s faktem, že díry v zásuvkách jsou nebezpečné, a tudíž jsem se jala lákavé nebezpeční otestovat prostřednictvím mé sestřičky, protože prstíčky kojence se do dírek přesně vešly. Tuhle myšlenku si pamatuji, ale následnou reakci mé maminky již ne (zřejmě šlo o velice traumatický zážitek, který můj mozek raději potlačil:o)

K osobnímu setkání se silou elektrického proudu došlo o dva roky později, v bytě paneláku. Jádro z umakartu, plechová vana... A na pračce stolní lampička. U poučování ohledně symbiózy voda + elektřina jsem asi chyběla, protože jsem na lampičku sáhla. Rána, kterou jsem obdržela, byla dostatečným poučením, a díky krátkému kabelu jsem o vlásek unikla smrti, neb jsem po zásahu proudem lampičku shodila do vany (naštěstí se volným pádem sama vytrhla ze zásuvky, jinak byste o tento zápisek byli s největší pravděpodobností ochuzeni).

Od té doby jsem se elektriky bála jako čert kříže.

Pokračování zítra: bude to lepší a lepší:o)

draace

E-E, o nejstarší vzpomínku nešlo.

Pamatuji si na dva momenty z věku dvou let; zásuvka a prstíčky mé ségry byly mnohem později.
Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

:o) Lenin elekrifikoval Rusko, draace el...

:o) Lenin elekrifikoval Rusko, draace elektrifikovala aspoň svoju sestru ;o) ešteže ste obe prežili. ona elektrinu a ty výprask ;o)
Gravatar

Údajně když si hodíš cosi pod elektrikou...

Údajně když si hodíš cosi pod elektrikou do vany, dostaneš sice ránu, ale vyhodí to pojistky, takže to údajně člověka nezabije. Ale z elektřiny mám hrůzu, tak bych to raději nezkoušela :oD
Gravatar

Lena: mno, tohle by chtělo vyjádření odb...

Lena: mno, tohle by chtělo vyjádření odborníka. Pokud je vana plechová, voda vodivá a elektrika smrtelně nebezpečná, tak se mi pojistkám nechce věřit. Protože rána, kterou jsem dostala od té lampičky do mé mokré ruky, byla ze všech mých zážitků nejhorší (víc než sáhnutí přímo do zásuvky). Ale třeba to pravda je, s těmi pojistkami, kdo ví.
Gravatar

Nakolik si pamatuju ze skoly, pak zalezi...

Nakolik si pamatuju ze skoly, pak zalezi na velikosti proudu, ktery vami bude protekat nez vznikly zkrat vyhodi jistice. Doba mezi padem predmetu do vany a vyhozenim jisticu se da merit v desetinach sekundy, ovsem i tak kratky casovy usek staci na zabiti cloveka, tim vice pokud je dany clovek nemocny se srdcem ci plicemi. Takze si nic elektrickeho pokud mozno do vany nehazejte ;) Kdybych mel po ruce skripta, naskenoval bych i diagram znazornujici ucinky proudu na cloveka v zavislosti na case a sile proudu. Ale kdyz me se nechce :)