Informace o článku
Titulek bohužel nelže. Když už se konečně jakž-takž rýsuje plán, jak zařídit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá (tj. aby se trenérka mohla věnovat...
draacedraace
o koních a lidecho koních a lidech
07.02.2008 0:59:0007.02.2008 0:59:00

Konec sportovní sezóny dřív, než začala?

Titulek bohužel nelže. Když už se konečně jakž-takž rýsuje plán, jak zařídit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá (tj. aby se trenérka mohla věnovat koním i bez mé přítomnosti), zbortí se konstrukce ohledně závodů a situace vůbec nevypadá dobře. Ba spíš naopak. Aby byla fakta čitelná, vezmu to od začátku.

Trenérka: maloměsto, malý příjem, rodina s dětmi = nemohou si finančně dovolit živit koně.

Majitelka borce Amíka: vlastní hospodářství, bez rodiny, koně mít chce, ale nehodlá jej živit (přednost má nákup drahého značkového oblečení a zábava ve večerních podnicích).

Proč trenérka tolik bojuje o Amíka? Aby nemusel do masa hned (neprodejný kůň s HS, šance na prodej jinému majiteli nulová).

Z čeho uživit Amíka?

1. nájem za ustájeného koně (Fino)
Předloni zde bylo koní v nájmu více, ale majitelka vlastní blbostí přišla o pozemky.
V současné době kapacita pastvin = max. 2 koně (plus pony, dejme tomu).

2. příjem od dětí, za ježdění (nepřesahující výši, za kterou není nutné odvádět daň státu)

******

Potud lze fungovat i nadále, stejně jako vloni. Bohužel - do Amíkova rozpočtu se nevejdou finance nutné k účasti na závodech. V době více koní v nájmu fungovalo financování jinak: teprve vloni, v počtu koní 2, došlo ke změnám, a účast na kolbištích nám zaručoval Miloš (kltko) – ještě jednou za všechno děkujeme.

Letos se bohužel budeme muset obejít bez Miloše, což je pro naši „komunitu“ citelná finanční rána. Trenérka z rodinného rozpočtu hradit výjezdy na závody nemůže: všichni víme, kolik stojí pronájem hängeru (1000 Kč/den), nafta a startovné (startovné si vždy hradí jezdec). Kromě již zmíněného je občas nutné sehnat silné auto a schopného řidiče (kteří nám naštěstí řídí zadarmo:o) Tarifní doprava (auto + vlek) se pohybuje v rozmezí 12-14 Kč/km a spočítejte si, na kolik vyjde výjezd, když je většina akcí nejméně 40km daleko a samozřejmě se platí i za kilometry, které dopravce najede k nám a od nás zpět domů. Poplatky jezdecké federaci jsou naštěstí jednorázové: za koně 500, za jezdce 300, za očkování a krevní testy dejme tomu 1000 Kč za koně.

Já jakožto bezdětná a šetřivá bych svůj podíl ohledně závodů zvládla uhradit, ale trenérka skromný rodinný rozpočet ochuzovat nemůže. A vyjíždět s jedním koněm na závody vyjde ve finále ještě dráž než se dvěma…

Flintu do žita neházíme. Bohužel maloměsto příliš šancí na sponzorství neposkytuje, bohatě nám stačilo oslovení několika podnikatelů ohledně příspěvků na soutěže pro děti /od té doby část cen hradím ze svého já a sem tam mi něco věnují přátelé, které znám z chatu (rovněž děkujeme)/. Na dotace či jiný podpůrný systém nemáme nárok, protože jsme registrováni pod JK Krásná u Aše a založení vlastního oddílu v domovském městě je pro nás finančně nevýhodné. Co s tím?

Musíme doufat, že se nás chytne příslovečná kapka štěstí a že se najde někdo, komu nebude vadit finančně podpořit činnost nadšených pachtilů, kteří do vyšších soutěží nedosáhnou a pro které je stužka ze ZL chvílí absolutního blaha a zadostiučinění, za všechnu tu vynaloženou dřinu a obětování se chudáčkům koníčkům. Oplátkou nabízíme nevšední zážitky v sedlech ne zrovna typických chudáčků koníčků či věčnou popularitu v blogu... (smííích:o)

A to trenérka pátým rokem sní o účasti na military. Koně byli a opět budou na tento druh soutěže připravováni (co kdyby to klaplo?), ale osobně tuhle vidinu považuji předem za ztracenou, protože tohle je položka čítající nejméně 10 tisíc Kč. Jedině že by mi cvaklo v kouli a urvala bych kus svých úspor pojmenovaných „kdyby si kůň zlomil nohu “. Aby mi pak ale zbylo na kafinu, že jo….:o)

Závěrem bych ráda dodala, že mým úmyslem nebylo tlačit na city. Účelem bylo popsat věci tak, jak se mají. Víme, že nejsme jediní. Snažíme se ze vší těch sraček vyhrabat sami, a hlavně – vyzkoušet se musí všechno.

Děkuji, že jste se pročetli až sem (v komentářích pod článkem jsou již vyjádřené názory).

remcající draace, trhlá trenérka, neurotický borec Amík a FAJN šibnutý Fino.
No nejsme my dokonalý spolek?:o)


vítězné Bernartice 2007

Titulek:
Text komentáře:
Vaše jméno:
Váš e-mail: (nebude zveřejněn)

WWW stránka:
Opište text z obrázku:
Gravatar

Ahojík, co takhle nějaký účet kam je mož...

Ahojík, co takhle nějaký účet kam je možné přispět? Nemám tisíce, ale třeba pár stovek mi nevytrhne.. a možná nebudu sama :o)
Gravatar

Hrozně fandím finovu děníčku i služčin j...

Hrozně fandím finovu děníčku i služčin je bezvadný a líbí se mi jak to u Vás s koněma funguje, myslím že většina koní by se měla mít takhle,ale tohle mi přijde trochu divný, vím že je nakonci uvedený že to nebylo napsaný za učelem vytáhnutí peněz z někoho,ale tohle jsou problémy který má snad každý u koní, já sama z brigády živím psa,přispívám na koně platím si tréninky a všechno co se týká závodů, je to šílený lítám kvůli tomu furt ale chcu závodit tak si to nějak zařídím, i když se nedá srovnavat dení nápln studenta a pracující matky s domacností tak plakat že chci na zavody a nemám na to peníze protože mi ten a ten už nepřispívaj, to je takový dětinský
Gravatar

draace Sara: nemyslím si. Na Miloše jsme...

draace Sara: nemyslím si. Na Miloše jsme totiž narazili tady - tj. v blogu. A ta spolupráce fungovala. Nebylo to o tom, že by nám jenom dával prachy: aktivně jezdil (u nás), a když bylo třeba, pomohl i jinak. A pokud je nějaká naděje, že by o tento druh spolupráce někdo z návštěvníků dostal zájem, proč toho nevyužít?
Gravatar

Lucy: to nemůžeme přijmout...:o) Nebudem...

Lucy: to nemůžeme přijmout...:o) Nebudeme využívat lidské dobroty kvůli pentlím. Až nebudeš vědět, co s prachama na tučném kontě, a uznáš, že tohle by mohla být dobrá prča, vyhodit pár tisíc do chřtánu, který na oplátku vyplivne DĚKUJU, popř. terénní jízdy pojížďky koňmo grátis či jiné atypické druhy zábavy, tak se ozvi. Budeme tě nosit na rukou a vyvolávat tvé jméno:o)
Gravatar

Sara: trošku jsem ten článek překopala, ...

Sara: trošku jsem ten článek překopala, aby to bylo výstižnější. Díky za inspiraci:o)
Gravatar

není zač:) nechtěla jsem pusobit nějak š...

není zač:) nechtěla jsem pusobit nějak škaredě,protože se mi fakt moc líbí jak to tam u vás vedete,ale tohle už mi bylo trochu proti srsti.
Gravatar

Sara: no nejenom tobě:o) Já jsem si týde...

Sara: no nejenom tobě:o) Já jsem si týden kladla otázku, jestli napsat anebo nenapsat, přesně z tohoto důvodu. Ale zlomilo mě takové to pořekadlo o panence v koutě. Takhle je pravděpodobnost úspěchu aspoň jednoprocentní, což je pořád lepší než nulaprocentní:o)
Gravatar

Možná je to úplná blbost, ale... Napadá ...

Možná je to úplná blbost, ale... Napadá mě jedna věc: nešlo by sehnat někoho na částečný pronájem Borce? Někoho, kdo by jezdil dejme tomu 3x týdně a platil na něj polovinu nákladů..? Případně by zaplatil trenérce nějakou tu hodinu a nechal se zpérovat..? Pod děcka by mohl i tak, trénovat taky.. Vím, že ten kůň je charakterově zajímavej, má HS atd.. ale zažila jsem spoustu šílenejch koní (včetně mých vlastních, a to mi věřte, že to byla a je občas fakt soda..), ale ještě jsem nezažila koně, na kterého by se nenašel někdo, kdo si ho prostě oblíbí a je pak ochotný překousnout jakokoliv koňovu vadu na kráse, zdraví, charakteru atd:) Nevím, možná si to maluju a neznám vaše podmínky, vím, že se ne všude shánějí lidi tak snadno jako v Praze.. ale když už mě to napadlo, tak jsem to sem vyblila. A už mlčim. Howgh.
Gravatar

Svapu: to by bylo ideální řešení, ale po...

Svapu: to by bylo ideální řešení, ale poblíž jsou dvě turistické jízdárny:o))) Nicméně se nám ozval manželský pár, který na naše podmínky kývl. Zbývá dořešit, jak to bude probíhat v praxi, časově: Fino s tou měkkou spěnkou nesmí nosit víc než 70 kg (takže chlapi ee), a já si nelajznu brát do terénu "nejezdce" na Amíkovi. Bude muset trenérka, a bude muset i o víkendu. Nemluvě o faktu, že jízdárenské dny už jsou plné, takže po počátečním "oťukání" se prostě s nimi bude jezdit ven, jinak budou herky kyselé a otrávené, což bych nerada. Vyzkoušíme, uvidíme. Osobně moc nevěřím v úspěšnost plánu, protože den má jenom 24 hod a pokud oba kreténi neabsolvují dvakrát týdně těžší práci, bude to s nimi nevydržení. No uvidíme. Teoreticky vyšlapávat kopce nahoru-dolů mohou i s pytlem brambor, na zádech:o)
Gravatar

Ahoj draace, mohla by ses mi ozvat na ic...

Ahoj draace, mohla by ses mi ozvat na icq? Pár nápadů mám...
Gravatar

Ahoj,Draku.Nojo,rychlá jako plňas-já.Můž...

Ahoj,Draku.Nojo,rychlá jako plňas-já.Můžeš mi dát vědět,nějak,někam,jak to vypadá k nejlépe včerejšímu dni/někdo tempo dohnat musí:-)/?Zn.Slib,že se nemusím přiblížit k chudáčkům koníčkům podmínkou ...
Gravatar

Deník je fakt dobrej...místo fňukání..ta...

Deník je fakt dobrej...místo fňukání..tak to totiž opravdu působí..bys možná mohla napsat knihu. Třeba pak budeš v balíku :-)